Eng: eerste mens besmet met plantenschimmel

Dieter Blarinckx-05 april 2023 om 17:48

Wie naar de succesvolle maar angstaanjagende HBO-serie ‘The Last of Us’ keek, zal het nu vast even warm krijgen. Er is namelijk voor de eerste keer een man opgedoken die besmet is met een zeldzame plantenschimmel, net zoals in de post-apocalyptische serie.

Een 61-jarige man uit India is wel degelijk het eerste geval van besmetting met Chondrostereum Purpureum, een zeldzame plantenschimmel. Bij de man in kwestie groeide de schimmel in zijn keel.

Chondrostereum Purpureum is een schimmel die enkel planten kan besmetten, althans, dat werd tot nu dus geloofd. Artsen van over de hele wereld zijn dan ook verontrust en blijven de man onderzoeken. Hoe de man net besmet werd, is nog niet geweten.

Maar hoe kan het dan zijn dat een zeldzame schimmel opeens mensen kan besmetten? Wel, volgens professor biologie Michelle Momany heeft dit vooral met de opwarming van de aarde te maken. Dat vertelde ze aan het Amerikaanse magazine Insider.

Maar één ding staat wel vast: in tegenstelling tot het verhaal van ‘The Last of Us’, zullen mensen niet veranderen in monsters als ze besmet zijn! Oef…

Gent tekent voor veilig en inclusief nachtleven

Karen Luiken-28 november 2023 om 11:39- Foto:

Photo by Matthew LeJune on Unsplash

Een nachtleven waar iedereen welkom is en iedereen zich veilig voelt. Daar wil Gent voor gaan. Om die wens uit te laten komen, hebben de Gentse uitgaanssector en de Stad Gent een inclusiecharter ondertekend.

Het charter bestaat uit zes krachtlijnen, waaronder een helder deurbeleid, inspanningen rond toegankelijkheid en duidelijke huisregels. Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag zijn niet toegestaan.

“We werken al heel lang aan een veilig en leefbaar nachtleven. Zo wordt er sinds 2020 geïnvesteerd in infocoaches in de Overpoort, hebben we een taskforce grensoverschrijdend gedrag opgericht en krijgt het horecapersoneel elk jaar gratis vormingen en begeleiding op maat”, zegt burgemeester Mathias De Clerq. “Met het inclusiecharter en de toolbox gaan we op dat elan verder.”

Met de toolbox doelt de burgemeester op een website waar uitbaters en organisatoren terecht kunnen voor alle informatie voor het organiseren voor een veilig evenement en hoe ze om moeten gaan met grensoverschrijdend gedrag.

“Iedereen is welkom om te komen genieten van het bruisende, Gentse nachtleven. Maar het moet natuurlijk veilig kunnen, zowel voor de ondernemers als de feestvierders. Vandaar dit charter”, vult Sofie Bracke aan, schepen van Economie.

Twee doden bij schietpartij op Halloweenfeest in Florida

Karen Luiken-30 oktober 2023 om 07:10

Bij een schietpartij op een Halloweenfeestje in Florida zijn afgelopen weekend twee doden gevallen. Ook raakten er zeker achttien mensen gewond. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

De schietpartij vond plaats in een straat waar mensen Halloween aan het vieren waren. Daar was een ruzie ontstaan tussen twee groepen, die leidde tot een vechtpartij en vervolgens tot een schietpartij. Twee mensen kwamen daarbij om, waarvan een ter plekke overleed en de ander later in het ziekenhuis. Achttien mensen raakten gewond, maar niemand daarvan is in levensgevaar.

De politie heeft na de schietpartij een 22-jarige man aangehouden. Er wordt nog gezocht naar een tweede schutter.

Ontdek meer