Bah! Er leven microscopische insecten op aardbeien

Nezir Yikik-04 april 2023 om 16:15

Je koopt een bakje aardbeien en onderweg naar huis, eet je er al één op. Heerlijk en onweerstaanbaar, maar wist je dat er onder het oppervlak van dit fruit een wereld van vieze beestjes schuilt?

Een wetenschapper laat in een video op Twitter zien, hoe aardbeien eruitzien onder de microscoop: niet zo smakelijk als met het blote oog.

Daarnaast circuleren er op TikTok ook video’s waarin aardbeien ondergedompeld worden in een zoutbad, met een wel heel afschuwelijk resultaat. Kleine wormpjes lijken uit het fruit te kruipen, alsof je naar een horrorfilm kijkt!

Maar wat zijn deze microscopische insecten eigenlijk en zijn ze schadelijk voor je gezondheid?

Het blijkt te gaan om kleine invasieve fruitvliegjes die hun eieren net onder de buitenste laag van de aardbei leggen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en kruipen dan uit het fruit. Vies, maar gelukkig zijn ze niet schadelijk voor de mens.

Volgens experten zitten er altijd wel insecten in of op onze groenten en fruit, hoe grondig we ze ook wassen. Het gaat vaak om microscopische beestjes die kleiner zijn dan een zandkorrel en met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.

Het is dus verstandig om je aardbeien (en ander fruit en groente) goed onder de kraan te wassen, maar probeer vooral niet te veel aan de kleine kruipers te denken!

Mensen hangen ondersteboven vast in kermisattractie

Karen Luiken-15 juni 2024 om 09:09

Het is de nachtmerrie voor elke kermisbezoeker: op hoogte vast komen te zitten in een attractie. Het overkwam dertig mensen in een attractiepark in het Amerikaanse plaatsje Oregon.

De mensen zaten in de attractie AtmosFEAR, die hoogtes van vijftien meter bereikt en alle kanten op slingert. Toen de inzittenden de bovenkant van de attractie bereikt hadden, stopte het gevaarte er door nog onbekende oorzaak mee. De mensen hingen op dat moment ondersteboven.

De brandweer kwam ter plaatse en kreeg het na een half uur voor elkaar de kermisbezoekers uit de AtmosFEAR te bevrijden. Niemand raakte gewond.

Je tong kan je vertellen of je minder koffie moet drinken

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 03:50
Denk je soms dat je te veel koffie drinkt? Zou je wat moeten minderen? Volgens een dokter kan je tong je vertellen dat je minder koffie moet drinken.

Voor veel mensen is een sterke kop koffie echter de enige manier om echt wakker te worden voordat ze de deur uitgaan.

Maar is dat wel altijd een goed idee? Dokter Anis Khalaf, @acupuncturefit op TikTok, heeft een video gedeeld waarin hij uitlegt hoe je kunt zien of je beter geen koffie kunt drinken.

Hij zei in de nu virale video: "Als je het wilt weten, moet je je tong uitsteken. Kijk eens in de spiegel en doe een snelle check. Als je tong vol barstjes zit met een dikke gele laag erop, kun je beter geen koffie drinken."

Dr. Khalaf zegt dat dit deels komt door een mogelijk 'onevenwicht in je lichaam', dat erger kan worden als je koffie blijft drinken.

Hij ging niet te diep in op waarom dit gebeurt, maar verwees naar het 'yin-tekort' in de Chinese geneeskunde.

Het 'yin-tekort' betekent dat er iets niet helemaal lekker zit in je lichaam, waardoor je je rusteloos voelt, een onregelmatige hartslag hebt en andere ongemakkelijke symptomen ervaart. Zulke symptomen hebben we allemaal wel eens meegemaakt na een (te) sterke kop koffie. Omdat koffie van nature verwarmend is, kan het die symptomen verergeren, maar het is niet altijd de reden waarom je tong geel wordt.

Een andere dokter legt aan The Sun uit dat een dikke gele laag op je tong meestal duidt op een probleem in je spijsverteringssysteem, niet per se op een afkeer van koffie.

"Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals slechte mondhygiëne, uitdroging of een overschot aan bacteriën en gisten. Hoewel koffie zelf meestal niet de boosdoener is, kan het wel de omstandigheden verergeren die tot zo'n laag leiden."

Ontdek meer