Bah! Er leven microscopische insecten op aardbeien

Nezir Yikik-04 april 2023 om 16:15

Je koopt een bakje aardbeien en onderweg naar huis, eet je er al één op. Heerlijk en onweerstaanbaar, maar wist je dat er onder het oppervlak van dit fruit een wereld van vieze beestjes schuilt?

Een wetenschapper laat in een video op Twitter zien, hoe aardbeien eruitzien onder de microscoop: niet zo smakelijk als met het blote oog.

Daarnaast circuleren er op TikTok ook video’s waarin aardbeien ondergedompeld worden in een zoutbad, met een wel heel afschuwelijk resultaat. Kleine wormpjes lijken uit het fruit te kruipen, alsof je naar een horrorfilm kijkt!

Maar wat zijn deze microscopische insecten eigenlijk en zijn ze schadelijk voor je gezondheid?

Het blijkt te gaan om kleine invasieve fruitvliegjes die hun eieren net onder de buitenste laag van de aardbei leggen. De eitjes ontwikkelen zich tot larven en kruipen dan uit het fruit. Vies, maar gelukkig zijn ze niet schadelijk voor de mens.

Volgens experten zitten er altijd wel insecten in of op onze groenten en fruit, hoe grondig we ze ook wassen. Het gaat vaak om microscopische beestjes die kleiner zijn dan een zandkorrel en met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn.

Het is dus verstandig om je aardbeien (en ander fruit en groente) goed onder de kraan te wassen, maar probeer vooral niet te veel aan de kleine kruipers te denken!

Dit is waarom je nooit naakt zou moeten slapen

Karen Luiken-07 juni 2023 om 08:46- Foto:

Photo by Andisheh A on Unsplash

Je hebt twee soorten mensen: de een slaapt in een pyjama (of iets dat daarop lijkt), de ander slaapt naakt. Hoor jij in de laatste categorie thuis? Dan hebben we slecht nieuws voor je.

Slapen zonder kleren is helemaal niet zo onschuldig als je denkt. Een expert van het TikTok-account Shut Eye legt uit hoe dat komt en zegt dat het allemaal te maken heeft met de scheten die je ’s nachts laat. “De gemiddelde persoon laat 15 tot 25 scheten per dag, soms ook ’s nachts. Een wetenschappelijke studie heeft bewezen dat elke keer als je een scheet laat, er een kleine hoeveelheid ontlasting vrijkomt.”

Bij naaktslapers komt die ontlasting in bed terecht en daar woelen ze vervolgens doorheen. Vertik je het om toch kleren aan te trekken? Dan wordt er aangeraden om minstens één keer per week je beddengoed te wassen.

Rokers krijgen jaarlijks extra week vrij

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:32- Foto:

Photo by Reza Mehrad on Unsplash

Mensen die tijdens het werk meerdere keren per dag roken, krijgen jaarlijks vanwege hun verslaving een extra week vrij van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek, meldt LadBible.

Uit cijfers van het Office for National Statistics is gebleken dat zo’n 52 procent van de rokers meerdere keren zijn werkplek verlaat om een sigaretje te roken of aan een vape te lurken. Per dag neemt die gewoonte twintig minuten in beslag.

Nu klinkt dat misschien niet als een schokkend getal, maar daar komt verandering in als je dit een jaar lang iedere werkdag doet. Dan kom je namelijk uit op een totale rooktijd van 39 uur. Oftewel: een fulltime werkweek. Veel rokers krijgen die 'gratis' zonder er andere vrije dagen of pauzemomenten voor in te hoeven leveren.

Ontdek meer