Tiener overnacht drie jaar lang in tent

Maxine Decaluwé-30 maart 2023 om 15:35- Foto:

Insta//The boy in the tent

Beeld je even in, je overnacht elke dag in een tent. Zou je dat volhouden? Voor de Britse tiener Max Woosey is het al drie jaar een gewoonte. Hij wil hiermee een statement maken en geld inzamelen voor een goed doel, maar er hangt ook een persoonlijk verhaal aan vast.

Max Woosey aka 'The Boy In The Tent' verloor zijn buurman Rick aan kanker in maart 2020. Ze maakten samen een belofte dat het leven altijd avontuurlijk moet blijven. Daarom begon Max op eigen houtje een actie om geld in te zamelen, door te overnachten in een tent. De opbrengst ging toen, en gaat nog steeds, naar North Devon Hospice. Het rusthuis waar Rick verzorgd werd.

Vandaag houdt Max het exact drie jaar vol en staat de teller op meer dan 750.000 euro! Hij breekt daarmee een wereldrecord en scoort een plaatsje in het Guinness Book of Records. "Het zijn de drie beste jaren van mijn leven. Ik hoop dat mensen nu inzien dat kinderen tot veel meer in staat zijn dan er gedacht wordt", klinkt het.

Eenzame vrouwen hebben sneller eetbuien

Chelsy Vanlerberghe-28 mei 2024 om 08:51

Vreetbuien, we hebben ze allemaal wel eens. Eerst een koekje, dan nog een reep chocolade, en ach, een zakje chips kan er ook nog wel bij. Maar wist je dat je als vrouw vaker last hebt van zo'n eetbui als je je eenzaam voelt? Dat blijkt uit een onderzoek van een groep Amerikaanse wetenschappers.

De wetenschappers hebben onderzocht hoe sociale isolatie, oftewel een gevoel van eenzaamheid, invloed heeft op hoe ons brein reageert op voedsel, ons eetgedrag en onze mentale gezondheid. Ze wilden begrijpen waarom mensen die zich eenzaam voelen vaker last hebben van ongezond eetgedrag, overgewicht en psychische klachten zoals angst en depressie.

Ze keken naar 93 gezonde vrouwen tussen de 18 en 50 jaar oud uit Los Angeles. Deze vrouwen ondergingen hersenscans terwijl ze naar afbeeldingen van lekker eten keken. De onderzoekers vroegen hen ook hoe eenzaam ze zich voelden, hoe hun eetgedrag was en hoe het met hun mentale gezondheid ging.

Wat bleek? Vrouwen die zich eenzamer voelden, lieten sterkere reacties in bepaalde hersengebieden zien als ze naar eten keken. En sterker nog, vrouwen die zich eenzamer voelden reageerden sterker op zoet voedsel dan op hartig voedsel. Waarom? Zoet voedsel, zoals snoep en chocolade, geeft een belonend gevoel, een tijdelijke boost van geluk. Dus als je je down voelt, grijpen je hersenen graag naar een snelle kick.

Deze studie, gepubliceerd in JAMA Netw Open, laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan onze sociale relaties en mentale gezondheid. Als je je eenzaam voelt, reageert je brein sterker op eten, vooral op zoete snacks. Dit kan verklaren waarom eenzaamheid vaak leidt tot ongezond eetgedrag en gewichtsproblemen.

Eenzaamheid kan je eetgedrag en mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Door meer aandacht te besteden aan je sociale relaties, kun je gezonder eten en je beter voelen. Dus de volgende keer dat je zin hebt in een snack, bel eens een vriend(in) of ga iets leuks doen!

iPhone-gebruikers, doe dit om de batterij te besparen

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 13:42

We weten allemaal hoe snel een iPhone-batterij leegloopt. Om je batterij langer mee te laten gaan, kun je je telefoon minder gebruiken. Maar als je een iPhone 12 of nieuwer hebt, kun je ook iets anders doen.

Ga naar de instellingen van je telefoon en zoek naar de opties voor mobiele data. Hier kun je kiezen hoe je telefoon 5G gebruikt: '5G Auto', '5G Aan' en 'LTE' (Long Term Evolution). Als je telefoon op '5G Aan' staat, overweeg dan om over te schakelen naar een van de andere opties om batterij te besparen.

Naast deze aanpassing zijn er nog andere manieren om je batterij te sparen. Zet bijvoorbeeld Bluetooth uit als je het niet gebruikt, schakel achtergrondapp-vernieuwing uit en verlaag de helderheid van je scherm. Het uitschakelen van locatievoorzieningen en Siri helpt ook.

De meeste mensen laden hun telefoon 's nachts op. Als dat zo is, zorg er dan voor dat je telefoon 'Geoptimaliseerd opladen' gebruikt om de levensduur van de batterij te verlengen.

Ontdek meer