Opgelet, je benen kruisen is niet gezond!

Maxine Decaluwé-27 maart 2023 om 10:10- Foto:

Roland Hechanova via Unsplash

Hoe is je zithouding op dit moment? Zijn je benen gekruist? Zo'n 62 procent van de mensen kruist rechts over links, 26 procent kruist ze naar de andere richting, en 12 procent heeft geen voorkeur. Maar de vraag is of het wel een gezonde houding is?

Onderzoek van het NIH, National Library of Medicine, heeft aangetoond dat een zithouding met gekruiste benen de kans op scheve heupen aanzienlijk vergroot. Ook kunnen gekruiste benen het risico op schade aan de bloedvaten vergroten. Er kunnen bloedklonters in de aderen ontstaan, waar het hart dan tegenin moet werken.

Daarnaast is er een hoger risico op scoliose (abnormale uitlijning van de wervelkolom) en andere misvorming, als je langdurig neerzit met gekruiste benen. Personen met een zittende levensstijl of obesitas zullen hiervoor extra moeten opletten.

Voor mannen is er nog meer slecht nieuws. Het kruisen van de benen kan namelijk de spermaproductie beïnvloeden! Een zittende houding verhoogt de temperatuur van de testikels met +2 °C, terwijl kruisende benen de temperatuur met wel +3,5 °C kan verhogen. Dat kan zowel het aantal zaadcellen, als de kwaliteit ervan verminderen.

Dus, wat hebben we vandaag geleerd? Wees bewuster van je zithouding en vermijd af en toe eens gekruiste benen. Verander regelmatig van houding en beweeg voldoende.

Onderzoek toont aan: vloeken is goed voor je!

Chelsy Vanlerberghe-25 maart 2024 om 11:03

Fucking goed nieuws voor mensen die vaak vloeken! Grof taalgebruik kan zo zijn voordelen hebben, vooral als het aankomt op het verlichten van pijn.

Onderzoekers hebben ontdekt dat vloeken en het maken van grove gebaren mensen kan helpen om pijn te verminderen.

Een groep studenten werd uitgedaagd om hun hand zo lang mogelijk in ijskoud water te houden. Terwijl hun handen onder water zaten, moesten ze herhaaldelijk het woord 'fuck' of 'flat' (plat) zeggen. Daarnaast mochten ze ook grove gebaren maken, zoals het opsteken van hun middelvinger.

En raad eens? Mensen konden de pijn langer aan als ze bleven vloeken. De onderzoekers zeggen zelfs dat de studenten die vloekten het aanzienlijk langer volhielden dan zij die dat niet deden.

Raar, maar waar. Onderzoekers wijzen erop dat oudere studies ook al een verband hebben aangetoond tussen vloeken en pijnverlichting. Maar het effect van grove gebaren is een nieuw terrein van onderzoek waar nog verder onderzoek naar moet gedaan worden.

Dus, de volgende keer dat je pijn hebt, aarzel dan niet om een paar keer 'fuck' te schreeuwen. Het kan de pijn zomaar verlichten!

Te veel gamen zorgt voor erectieproblemen, zeggen wetenschappers

Chelsy Vanlerberghe-21 maart 2024 om 10:47

Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat als je te lang achter je computer zit, de kans op erectiestoornissen toeneemt. Te veel schermtijd maakt mannen letterlijk 'zacht'.

Uit onderzoek blijkt dat langdurig computergebruik ervoor zorgt dat je minder van een bepaald hormoon aanmaakt, het follikelstimulerend hormoon (FSH). Samen met testosteron is dat hormoon verantwoordelijk voor het aanmaken van zaadcellen bij jongens. En als dat proces wordt verstoord, kan dat leiden tot erectiestoornissen.

Het probleem zit niet enkel in het gamen. Tv kijken of rondrijden zonder doel, hebben hetzelfde effect.

Maar er is geen reden om meteen je schermen en gameconsoles in de vuilbak te gooien, want je kan dit probleem tegengaan door meer te bewegen.

Ontdek meer