Opgelet, je benen kruisen is niet gezond!

Maxine Decaluwé-27 maart 2023 om 10:10- Foto:

Roland Hechanova via Unsplash

Hoe is je zithouding op dit moment? Zijn je benen gekruist? Zo'n 62 procent van de mensen kruist rechts over links, 26 procent kruist ze naar de andere richting, en 12 procent heeft geen voorkeur. Maar de vraag is of het wel een gezonde houding is?

Onderzoek van het NIH, National Library of Medicine, heeft aangetoond dat een zithouding met gekruiste benen de kans op scheve heupen aanzienlijk vergroot. Ook kunnen gekruiste benen het risico op schade aan de bloedvaten vergroten. Er kunnen bloedklonters in de aderen ontstaan, waar het hart dan tegenin moet werken.

Daarnaast is er een hoger risico op scoliose (abnormale uitlijning van de wervelkolom) en andere misvorming, als je langdurig neerzit met gekruiste benen. Personen met een zittende levensstijl of obesitas zullen hiervoor extra moeten opletten.

Voor mannen is er nog meer slecht nieuws. Het kruisen van de benen kan namelijk de spermaproductie beïnvloeden! Een zittende houding verhoogt de temperatuur van de testikels met +2 °C, terwijl kruisende benen de temperatuur met wel +3,5 °C kan verhogen. Dat kan zowel het aantal zaadcellen, als de kwaliteit ervan verminderen.

Dus, wat hebben we vandaag geleerd? Wees bewuster van je zithouding en vermijd af en toe eens gekruiste benen. Verander regelmatig van houding en beweeg voldoende.

Rokers krijgen jaarlijks extra week vrij

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:32- Foto:

Photo by Reza Mehrad on Unsplash

Mensen die tijdens het werk meerdere keren per dag roken, krijgen jaarlijks vanwege hun verslaving een extra week vrij van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek, meldt LadBible.

Uit cijfers van het Office for National Statistics is gebleken dat zo’n 52 procent van de rokers meerdere keren zijn werkplek verlaat om een sigaretje te roken of aan een vape te lurken. Per dag neemt die gewoonte twintig minuten in beslag.

Nu klinkt dat misschien niet als een schokkend getal, maar daar komt verandering in als je dit een jaar lang iedere werkdag doet. Dan kom je namelijk uit op een totale rooktijd van 39 uur. Oftewel: een fulltime werkweek. Veel rokers krijgen die 'gratis' zonder er andere vrije dagen of pauzemomenten voor in te hoeven leveren.

Tieners doden zwaan en eten de vogel op

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:27

Drie tieners hebben in New York een zwaan gedood en opgegeten. De vier jongen van het dier werden ook meegenomen. Dat melden verschillende media.

De politie sloeg deze week alarm nadat Faye, een iconische zwaan in het plaatsje Manlius, als vermist werd opgegeven. Agenten gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de vogel was vermoord. Drie tieners zouden daar verantwoordelijk voor zijn. Zij slopen midden in de nacht een vijvergebied binnen en stortten zich op de vogel.

Nadat de tieners de zwaan hadden gedood, brachten ze het stoffelijk overschot naar het huis van een tante. Daar werd de vogel gekookt en opgegeten. De vier jongen van de zwaan zijn veilig teruggevonden en worden verzorgd door een bioloog.

De tieners zijn gearresteerd.

Ontdek meer