Opgelet, je benen kruisen is niet gezond!

Maxine Decaluwé-27 maart 2023 om 10:10- Foto:

Roland Hechanova via Unsplash

Hoe is je zithouding op dit moment? Zijn je benen gekruist? Zo'n 62 procent van de mensen kruist rechts over links, 26 procent kruist ze naar de andere richting, en 12 procent heeft geen voorkeur. Maar de vraag is of het wel een gezonde houding is?

Onderzoek van het NIH, National Library of Medicine, heeft aangetoond dat een zithouding met gekruiste benen de kans op scheve heupen aanzienlijk vergroot. Ook kunnen gekruiste benen het risico op schade aan de bloedvaten vergroten. Er kunnen bloedklonters in de aderen ontstaan, waar het hart dan tegenin moet werken.

Daarnaast is er een hoger risico op scoliose (abnormale uitlijning van de wervelkolom) en andere misvorming, als je langdurig neerzit met gekruiste benen. Personen met een zittende levensstijl of obesitas zullen hiervoor extra moeten opletten.

Voor mannen is er nog meer slecht nieuws. Het kruisen van de benen kan namelijk de spermaproductie beïnvloeden! Een zittende houding verhoogt de temperatuur van de testikels met +2 °C, terwijl kruisende benen de temperatuur met wel +3,5 °C kan verhogen. Dat kan zowel het aantal zaadcellen, als de kwaliteit ervan verminderen.

Dus, wat hebben we vandaag geleerd? Wees bewuster van je zithouding en vermijd af en toe eens gekruiste benen. Verander regelmatig van houding en beweeg voldoende.

Jongeren verplaatsen lichaam van overleden tiener, beelden op TikTok geplaatst

Karen Luiken-20 juni 2024 om 09:43- Foto:

Photo by Eli Solitas on Unsplash

Enkele jongeren hebben het lichaam van de overleden Maxim Hulin (16) aangeraakt, opgetild en verplaatst in een uitvaartcentrum in Blankenberge. Beelden daarvan zijn op TikTok gedeeld. De vader van het slachtoffer is in shock.

De 16-jarige Maxim stapte op 7 juni uit het leven. In de periode daarna lag hij in een uitvaartcentrum in Blankenberge, waar vrienden, familieleden en leeftijdsgenootjes afscheid van hem konden nemen. Zo’n honderd jongeren verzamelden zich bij het uitvaartcentrum om Maxim voor de laatste keer te kunnen zien, maar sommige van hen maakten misbruik van de situatie.

Het AD meldt dat Maxim uit zijn bed is gelift en is verschoven. Zijn gekruiste handen zijn uit elkaar getrokken en twee van zijn ringen zijn van zijn vingers geschoven en meegenomen. Ook werd er muziek afgespeeld en zelfs gedanst. Foto’s van het lichaam van Maxim zijn op TikTok geplaatst.

Michel, de vader van Maxim, is kwaad. “Ik zag jongeren op de parkeerplaats. Ze dronken en er speelde muziek. Ik heb nog gezegd dat het geen speelplaats was. Toen ik binnenging, hoorde ik van de begrafenisondernemer wat er was gebeurd”, zegt hij volgens het AD. “Ik weet niet wie die jonge gasten zijn. Ze kenden Maxim wel, hoor. Ik noem het foute vrienden. Want zelfs na zijn dood kunnen ze hem niet met rust en in vrede laten.”

De politie is een onderzoek gestart.

Haai gespot bij kust Gran Canaria, strand gesloten

Karen Luiken-17 juni 2024 om 09:30- Foto:

Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Ga je deze zomer naar Gran Canaria? Lees dan vooral niet verder als je zorgeloos van je vakantie wilt kunnen genieten. Een strand op het eiland is tijdelijk gesloten nadat er in het water een twee meter lange haai is gespot. Dat meldt Mirror.

Het gaat om het strand Melenara Beach aan de oostkant van het eiland. Verschillende mensen lagen in het water toen de haai langs zwom. “De strandwacht begon op zijn fluitje te blazen en gaf aan dat iedereen uit het water moest komen”, aldus een meisje volgens Mirror. “Ik keek om me heen en zag een vin.” Een vriend van het meisje dat er ook bij was, zegt: “Toen we de vin boven het water uit zagen steken, zijn we zo snel mogelijk uit het water in de richting van het strand gegaan.”

De haai blijkt een hamerhaai te zijn. Hulpdiensten hebben het dier proberen te lokaliseren, maar dat is tot nu toe nog zonder resultaat. Het is niet duidelijk hoe lang het strand gesloten blijft.

Ontdek meer