Mensen die last hebben van sociale angsten kunnen baat hebben bij het opsnuiven van andermans lichaamsgeur. Dat blijkt volgens BBC uit onderzoek.
Last van sociale angst? Snuif iemands zweet op
Zweedse wetenschappers hebben een onderzoek gedaan waarbij okselzweet werd gebruikt. Hun vermoeden is dat de geur hersenbanen activeert die verband houden met emoties, wat een kalmerend effect kan geven.
Voor de studie werden vrijwilligers gevraagd om okselzweet te doneren, geproduceerd tijdens het kijken van een enge of juist een vrolijke film. Bijna vijftig vrouwen met sociale angst kregen vervolgens de opdracht om aan enkele van deze monsters te ruiken. De één kreeg echte lichaamsgeur onder haar neus, de ander schone lucht. Ook kregen ze mindfulness therapie.
Wat blijkt nou? Degenen die werden blootgesteld aan het zweet leken het beter te doen tijdens de mindfulness dan de anderen. Het maakte daarbij niet uit of het zweet afkomstig was van iemand die een grappige of een horrorfilm had gekeken.
Onderzoekers gaan nu uitzoeken of het zweet inderdaad een positieve invloed kan hebben op mensen met sociale angst. Deze week worden de eerste bevindingen gepresenteerd tijdens een medische conferentie in Parijs.
Een studie van de Universiteit van Californië laat zien dat mannelijke fruitvliegen naar alcohol grijpen als ze door vrouwtjes worden afgewezen. Herkenbaar?
Ze hebben een signaalstof in hun hersenen, neuropeptide F (NPF), die hiervoor verantwoordelijk is. Als die NPF-niveaus laag zijn, zoeken ze hun toevlucht in alcohol om hun verdriet te verdoven. Maar krijgen ze extra NPF, dan laten ze de drank staan.
In de studie werden mannelijke fruitvliegen vier dagen lang afgewezen door vrouwtjes. De afgewezen mannetjes kozen veel vaker voor alcoholische maaltijden dan hun gelukkige soortgenoten. Maar als ze alsnog een kans kregen om te paren, verdween hun voorkeur voor alcohol.
Het blijkt dus dat seksuele afwijzing blijkbaar verbonden is met een craving voor drank. Dit onderzoek suggereert een bredere link tussen natuurlijke beloningen en verslaving, wat ook interessant kan zijn voor ons mensen. We hebben namelijk een soortgelijke stof, neuropeptide Y (NPY), in onze hersenen.
Man heeft drie penissen maar weet daar niets van
Als je drie penissen hebt, dan ben je daar waarschijnlijk van op de hoogte. Toch? Dat is wat je zou denken, maar een 78-jarige man uit Groot-Brittannië wist er zijn hele leven niets vanaf. Zijn drie geslachtsdelen werden pas ontdekt toen hij al dood was.
De 78-jarige man had zijn lichaam aan de wetenschap gedoneerd. Na zijn overlijden mochten studenten van de University of Birmingham Medical School zijn lichaam onderzoeken en daar is een bijzondere ontdekking uit voortgekomen. Ze kwamen erachter dat de man de uiterst zeldzame geboorteafwijking triphallia had, wat in feite ‘driedubbele penis’ betekent. Oftewel: hij had drie geslachtsdelen. De afwijking is slechts één keer eerder vastgelegd.
Of de man van zijn drie pennissen heeft kunnen genieten, betwijfelen we. Volgens Ladbible wordt er aangenomen dat de man zijn hele leven heeft doorgebracht zonder te weten dat hij rondliep met drie geslachtsdelen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 03/12 Angèle
- 04/12 DJ Faisal Chatar
- 08/12 Céline Dept
- 08/12 Nicki Minaj
- 13/12 Taylor Swift