Last van sociale angst? Snuif iemands zweet op

Karen Luiken-27 maart 2023 om 06:21- Foto:

Photo by Shashank Shekhar on Unsplash

Mensen die last hebben van sociale angsten kunnen baat hebben bij het opsnuiven van andermans lichaamsgeur. Dat blijkt volgens BBC uit onderzoek.

Zweedse wetenschappers hebben een onderzoek gedaan waarbij okselzweet werd gebruikt. Hun vermoeden is dat de geur hersenbanen activeert die verband houden met emoties, wat een kalmerend effect kan geven.

Voor de studie werden vrijwilligers gevraagd om okselzweet te doneren, geproduceerd tijdens het kijken van een enge of juist een vrolijke film. Bijna vijftig vrouwen met sociale angst kregen vervolgens de opdracht om aan enkele van deze monsters te ruiken. De één kreeg echte lichaamsgeur onder haar neus, de ander schone lucht. Ook kregen ze mindfulness therapie.

Wat blijkt nou? Degenen die werden blootgesteld aan het zweet leken het beter te doen tijdens de mindfulness dan de anderen. Het maakte daarbij niet uit of het zweet afkomstig was van iemand die een grappige of een horrorfilm had gekeken.

Onderzoekers gaan nu uitzoeken of het zweet inderdaad een positieve invloed kan hebben op mensen met sociale angst. Deze week worden de eerste bevindingen gepresenteerd tijdens een medische conferentie in Parijs.

Rokers krijgen jaarlijks extra week vrij

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:32- Foto:

Photo by Reza Mehrad on Unsplash

Mensen die tijdens het werk meerdere keren per dag roken, krijgen jaarlijks vanwege hun verslaving een extra week vrij van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek, meldt LadBible.

Uit cijfers van het Office for National Statistics is gebleken dat zo’n 52 procent van de rokers meerdere keren zijn werkplek verlaat om een sigaretje te roken of aan een vape te lurken. Per dag neemt die gewoonte twintig minuten in beslag.

Nu klinkt dat misschien niet als een schokkend getal, maar daar komt verandering in als je dit een jaar lang iedere werkdag doet. Dan kom je namelijk uit op een totale rooktijd van 39 uur. Oftewel: een fulltime werkweek. Veel rokers krijgen die 'gratis' zonder er andere vrije dagen of pauzemomenten voor in te hoeven leveren.

Tieners doden zwaan en eten de vogel op

Karen Luiken-02 juni 2023 om 06:27

Drie tieners hebben in New York een zwaan gedood en opgegeten. De vier jongen van het dier werden ook meegenomen. Dat melden verschillende media.

De politie sloeg deze week alarm nadat Faye, een iconische zwaan in het plaatsje Manlius, als vermist werd opgegeven. Agenten gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat de vogel was vermoord. Drie tieners zouden daar verantwoordelijk voor zijn. Zij slopen midden in de nacht een vijvergebied binnen en stortten zich op de vogel.

Nadat de tieners de zwaan hadden gedood, brachten ze het stoffelijk overschot naar het huis van een tante. Daar werd de vogel gekookt en opgegeten. De vier jongen van de zwaan zijn veilig teruggevonden en worden verzorgd door een bioloog.

De tieners zijn gearresteerd.

Ontdek meer