Last van sociale angst? Snuif iemands zweet op

Karen Luiken-27 maart 2023 om 06:21- Foto:

Photo by Shashank Shekhar on Unsplash

Mensen die last hebben van sociale angsten kunnen baat hebben bij het opsnuiven van andermans lichaamsgeur. Dat blijkt volgens BBC uit onderzoek.

Zweedse wetenschappers hebben een onderzoek gedaan waarbij okselzweet werd gebruikt. Hun vermoeden is dat de geur hersenbanen activeert die verband houden met emoties, wat een kalmerend effect kan geven.

Voor de studie werden vrijwilligers gevraagd om okselzweet te doneren, geproduceerd tijdens het kijken van een enge of juist een vrolijke film. Bijna vijftig vrouwen met sociale angst kregen vervolgens de opdracht om aan enkele van deze monsters te ruiken. De één kreeg echte lichaamsgeur onder haar neus, de ander schone lucht. Ook kregen ze mindfulness therapie.

Wat blijkt nou? Degenen die werden blootgesteld aan het zweet leken het beter te doen tijdens de mindfulness dan de anderen. Het maakte daarbij niet uit of het zweet afkomstig was van iemand die een grappige of een horrorfilm had gekeken.

Onderzoekers gaan nu uitzoeken of het zweet inderdaad een positieve invloed kan hebben op mensen met sociale angst. Deze week worden de eerste bevindingen gepresenteerd tijdens een medische conferentie in Parijs.

Wie levert snelst: cokedealer of pizzakoerier?

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 12:46

Als je een gram coke en een pizza op exact hetzelfde moment bestelt, wat komt er dan het eerste aan? YouTubers Anthony en Jamie van het account Platzak hebben het uitgetest.

De twee bestelden exact om 21u28 twee pizza magherita's voor 12,99 euro bij Pizzeria Valentina via UberEats. Volgens de app zou het minstens een halfuurtje duren voor de pizza's geleverd werden. Voor de gram cocaïne moesten ze wat meer geld neertellen: 50 euro om precies te zijn. Op hetzelfde moment dat de pizza besteld wordt, geven de YouTubers de dealer een go. Hij liet weten dat het maximum 20 minuutjes zou duren voordat hij levert. De dealer en pizzakoerier leveren op hetzelfde adres aan het het Zuid in Antwerpen. Het wordt een race tegen de klok. Wie is het snelst?

Wanneer Anthony en Jamie beseffen dat ze eigenlijk geen cash in huis hebben om de cocaine te betalen, haasten ze zich naar de bankautomaat. Wanneer ze terugkomen, staat de dealer al voor de deur. Om 21u46 nemen de twee de cocaïne in ontvangst. De pizza laat nog even op zich wachten...

Bumble wil je AI-kloon op dates laten gaan

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 11:57

AI is overal tegenwoordig. Je gebruikt het misschien om je taken mee te maken, of om leuke adresjes te vinden tijdens je citytrip, maar je denkt er waarschijnlijk nog niet aan als het gaat om daten. Toch wil de oprichter van Bumble dat veranderen. Ze wil namelijk AI gebruiken om betere matches te maken.

TechCrunch meldt dat Whitney Wolfe Herd, de oprichter van Bumble, geïnterviewd werd over hoe AI datingsites beïnvloedt. Met neppe profielen en mensen die verliefd worden op bots, is dat geen goed nieuws voor sites die echte connecties willen. Maar Whitney gelooft dat Bumble AI kan inzetten om mensen aan elkaar te koppelen.

Ze noemde als voorbeeld een AI 'conciërge' waaraan je al je onzekerheden vertelt. Die AI zou dan helpen met oplossingen bedenken zodat je meer vertrouwen krijgt om anderen te ontmoeten.

Ze gaat zelfs nog een stap verder. Stel je voor dat die AI-assistent delen van jouw persoonlijkheid overneemt en automatisch 'dates' regelt met anderen. Die dates zijn eigenlijk simulaties tussen jouw digitale ik en die van anderen. Als het goed gaat, kun je elkaar in het echt ontmoeten. Het grote voordeel? AI kan veel sneller communiceren dan mensen. Dus terwijl jij slaapt, kan je digitale profiel al matches maken met mensen in de stad. En als je dan wakker wordt, vertelt het je welke matches de moeite waard zijn.

Ontdek meer