Dit is waarom je scheten warm aanvoelen

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 10:50- Foto:

via Pexels

Laat jij wel eens een scheetje in het bijzijn van anderen? Het blijft een beetje taboe, maar ook een raadsel. Scheten komen er vaak anders uit dan gewild. Universiteitsprofessor Lisa Ganjhu heeft nu een verklaring waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere.

Volgens artsen moet een gemiddeld persoon, dagelijks zo'n vijf à vijftien scheten laten. Toch is een scheet nooit hetzelfde, het kan soms anders aanvoelen of zelfs klinken. Sommige lijken zelfs warmer aan te voelen dan andere, en daar is een goede reden voor.

Volgens Ganjhu, klinisch hoofddocent in Gastro-enterologie aan de NYU Langone Health, zijn scheten gebaseerd op je lichaamstemperatuur. "De warmte van het gas dat uit je lichaam komt, heeft dezelfde temperatuur als dat van je lichaam."

Gezondheidsdienst NHS stelt ons gerust, dat scheten laten volkomen normaal is. “Iedereen laat scheten. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Er zijn wel dingen die je kan doen als je merkt dat je er iets te veel laat, of als ze harder stinken dan normaal.”

Dit is wat je kan doen om minder scheten te laten, al dan niet met minder stank:

  • Eet vaker kleinere maaltijden.

  • Kauw met gesloten mond.

  • Beweeg regelmatig, zo verteert je lichaam beter.

  • Drink pepermuntthee.

  • Kauw niet op kauwgom, rook niet en zuig niet op dopjes of harde snoepjes. Hierdoor slik je een grote hoeveelheid lucht in, wat scheten alleen maar aanwakkert.

  • Let op met moeilijk te verteren voedsel en eten waarvan je weet dat het je winderig maakt.

De NHS zegt ook dat je best niet te veel bier, wijn of fruitsap drinkt. Oeps!

Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 12:21

Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.

De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”

Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.

Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.

Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.

Nicotinezakje in je penis stoppen? Geen goed idee!

Karen Luiken-11 mei 2025 om 07:32- Foto:

Swenico Ori Ku7 D Xr Os unsplash

Nicotinezakjes onder je voorhuid of in je anus stoppen? Geen goed idee. Het heeft in meerdere gevallen gezorgd voor schadelijke gezondheidseffecten, waaronder ernstige huidirritatie en zwelling. Gezondheidsexperts raden het dan ook sterk af.

Nicotinezakje zijn kleine zakjes met daarin poeder en nicotine. Ze zijn bedoeld om onder de bovenlip te stoppen, waarna er nicotine wordt afgegeven via de slijmvliezen in de mond. Maar sommige mensen hebben het nu dus ook op andere plekken geprobeerd, zoals onder de voorhuid of in de anus.

En dat is een héél slecht idee, zeggen gezondheidsexperts volgens Wall. Vanwege de hoge pH-waarde kan het irritatie veroorzaken, een branderig gevoel, roodheid en zwelling. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot ergere complicaties zoals huidbeschadiging of nicotinevergiftiging. Dat komt omdat de voorhuid heel gevoelig en kwetsbaar is, en een nicotinezakje kan de natuurlijke balans van de huid verstoren.

Ons advies? Gewoon. Niet. Doen.

Ontdek meer