Studenten lijden onder besparingen van UGent

Maxine Decaluwé-22 maart 2023 om 16:30- Foto:

Julia Cameron via Pexels

De Gentse universiteit moet tegen 2027 een gat van ruim 30 miljoen in de begroting dichten. Daarvoor zijn er dertig voorstellen gelekt. Om het gat te dichten, rekent de universiteit voor één derde op extra inkomsten. De rest zoekt ze bijeen door besparingen, die ook de student zal voelen.

De raad van bestuur van de UGent komt volgende week dinsdag samen. Het document met de voorstellen die besproken zullen worden, is gelekt. Daarin is te lezen wat de universiteit de komende jaren allemaal zal uitvoeren, maar vooral wat ze niet meer zal doen. Ook studenten zullen de gevolgen van de besparingen voelen. Dit is wat er verandert, of beter gezegd, verdwijnt:

  • De fysieke studentenkaart wordt vervangen door een digitale. Dat levert een besparing van maar liefst 50.000 euro op.

  • De jaarlijkse sportnamiddag, die de universiteit 30.000 euro kost, verdwijnt.

  • Het aantal brochures over de verschillende opleidingen wordt ingeperkt. De UGent zal ze bovendien ook niet meer leveren aan Vlaamse secundaire scholen en het CLB. Ook de optie om ze bij de studenten thuis te laten leveren, wordt geschrapt. Enkel op beurzen en infodagen zal je nog brochures kunnen verkrijgen. Dat levert in het totaal opnieuw een besparing op, van zo'n 18.000 euro.

  • De gefinancierde beurzen voor Engelstalige masters worden afgeschaft. Dat leidt tot een besparing van 235.500 euro.

Naast de vele voorstellen, lost het document ook iets over een ‘rationalisatie en optimalisatie’ van het onderwijsaanbod. Alleen worden er daarover nog geen concrete voorbeelden prijs gegeven.


Dit wordt de nieuwe campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid

Simon Smetryns-16 november 2023 om 15:44

Het ontwerp voor de campus van Arteveldehogeschool aan Dok Zuid is klaar. Liefst 2.500 studenten zullen les volgen in twee moderne campusgebouwen. In een derde gebouw komen 240 studentenkamers, een jeugdhuis en buurtgerichte commerciële functies.

In het ontwerp is gekozen voor drie losstaande volumes. De twee campusgebouwen, één met elf bouwlagen en één met vier, zijn wel verbonden met een passerelle. In de bovenste verdiepingen van het hoogste gebouw komen administratieve ruimtes, in de lagere verdiepingen en in het tweede gebouw leslokalen, coworkingruimtes en lunchplekken. In het lagere gebouw komt ook een auditorium. Op de campus zullen 2.500 studenten les kunnen volgen.

In het derde, losstaande gebouw met zes bouwlagen komen 240 studentenkamers. Die staan los van Arteveldehogeschool en staan open voor alle studenten in Gent. De kamers komen rondom een groen atrium met gemeenschappelijke leefruimtes en keukens. Op het gelijkvloers komen buurtgerichte commerciële voorzieningen en een jeugdhuis. Aangrenzend komt er een buurtpark als ontmoetingsplek.

De bouw start in 2025, de opening is ten vroegste voor september 2028.

Studenten starten bloedinzameling in Leuven

Karen Luiken-10 november 2023 om 14:54- Foto:

Photo by Nguyễn Hiệp on Unsplash

Altijd al iets goeds willen doen voor de maatschappij? Dit is je kans. Studenten zijn in het kader van de Leuvense Bloedserieusweek een bloedinzameling gestart.

De komende vier dagen kunnen duizenden studenten in het stadion van OHL en het gymnasium hun bloed doneren. Hoe meer mensen dat doen, hoe beter.

Om studenten een extra zetje in de goede richting te geven, wordt er een competitievorm aan de bloedinzameling gehangen. Negentien faculteiten en hogescholen strijden om de titel van ‘beste bloedgevende faculteit’. Vorig jaar gingen studenten van de faculteit geneeskunde met deze eer naar huis.

Je donatie combineren met een gezellige avond? Ook dat kan! Op 29 november wordt er een karaokeavond georganiseerd met gratis drankjes.

Ontdek meer