Studenten lijden onder besparingen van UGent

Maxine Decaluwé-22 maart 2023 om 16:30- Foto:

Julia Cameron via Pexels

De Gentse universiteit moet tegen 2027 een gat van ruim 30 miljoen in de begroting dichten. Daarvoor zijn er dertig voorstellen gelekt. Om het gat te dichten, rekent de universiteit voor één derde op extra inkomsten. De rest zoekt ze bijeen door besparingen, die ook de student zal voelen.

De raad van bestuur van de UGent komt volgende week dinsdag samen. Het document met de voorstellen die besproken zullen worden, is gelekt. Daarin is te lezen wat de universiteit de komende jaren allemaal zal uitvoeren, maar vooral wat ze niet meer zal doen. Ook studenten zullen de gevolgen van de besparingen voelen. Dit is wat er verandert, of beter gezegd, verdwijnt:

  • De fysieke studentenkaart wordt vervangen door een digitale. Dat levert een besparing van maar liefst 50.000 euro op.

  • De jaarlijkse sportnamiddag, die de universiteit 30.000 euro kost, verdwijnt.

  • Het aantal brochures over de verschillende opleidingen wordt ingeperkt. De UGent zal ze bovendien ook niet meer leveren aan Vlaamse secundaire scholen en het CLB. Ook de optie om ze bij de studenten thuis te laten leveren, wordt geschrapt. Enkel op beurzen en infodagen zal je nog brochures kunnen verkrijgen. Dat levert in het totaal opnieuw een besparing op, van zo'n 18.000 euro.

  • De gefinancierde beurzen voor Engelstalige masters worden afgeschaft. Dat leidt tot een besparing van 235.500 euro.

Naast de vele voorstellen, lost het document ook iets over een ‘rationalisatie en optimalisatie’ van het onderwijsaanbod. Alleen worden er daarover nog geen concrete voorbeelden prijs gegeven.


KdG en Meir Corner bouwen nieuwe duurzame campus in hartje Antwerpen

Simon Smetryns-01 juni 2023 om 12:04

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) en projectontwikkelaar Meir Corner hebben de vergunning gekregen voor de herontwikkeling van de voormalige Proximus site aan de Meir in Antwerpen.

Het project combineert een nieuwe hogeschoolcampus met retail. De onderste verdiepingen zijn bestemd voor een flagship retail store van circa 10.000m², de verdiepingen daarboven voor een hogeschoolcomplex voor 6.000 studenten Management & IT van KdG. De nieuwe campus Meir wordt met een oppervlakte van ruim 29.000 m² bijna dubbel zo groot als de huidige campus op de Groenplaats.

De campus zal niet alleen ruimte bieden voor toekomstgericht onderwijs, onderzoek en ondernemerschap, maar ook een duurzame en inclusieve omgeving creëren. Ze wordt ontworpen als een open ontmoetingsplek waar leren, leven en werken samenkomen.

Tegen het najaar van 2026 verhuizen de studenten en medewerkers van campus Groenplaats naar hun nieuwe campus.

Studeren in een nachtclub? Het kan in Gent en Luik!

Karen Luiken-29 mei 2023 om 11:40- Foto:

Red Bull Content Pool

Helemaal klaar met overvolle bibliotheken, te veel afleiding of je eigen kot als studeerruimte? Red Bull snapt dat en brengt in juni daarom de Red Bull Study Club terug in nachtclubs in Gent en Luik.

Van dinsdag 6 tot en met donderdag 8 juni wordt nachtclub en concertzaal VIERNULVIER (Het vroegere 'De Vooruit') in Gent omgetoverd tot een walhalla voor studenten. Een week later, van 13 tot en met 15 juni, is het te doen bij Reflektor in Luik.

Naast een unieke studeerlocatie kun je op beide locaties gratis elektriciteit verwachten. WiFi, inspirerende pauzes met motivational speakers, handige goodies, en een voorraad ijskoude Red Bull. Afleiding nodig? Dat kun je terecht in de silent disco, de dagelijkse sportsessies of bij de lachclub.

Wie een plekje in de Red Bull Study Club wil veroveren, zal snel moeten zijn. Reserveren is helaas niet mogelijk en het aantal plaatsen is beperkt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Check meer info via deze link!