Studenten lijden onder besparingen van UGent

Maxine Decaluwé-22 maart 2023 om 16:30- Foto:

Julia Cameron via Pexels

De Gentse universiteit moet tegen 2027 een gat van ruim 30 miljoen in de begroting dichten. Daarvoor zijn er dertig voorstellen gelekt. Om het gat te dichten, rekent de universiteit voor één derde op extra inkomsten. De rest zoekt ze bijeen door besparingen, die ook de student zal voelen.

De raad van bestuur van de UGent komt volgende week dinsdag samen. Het document met de voorstellen die besproken zullen worden, is gelekt. Daarin is te lezen wat de universiteit de komende jaren allemaal zal uitvoeren, maar vooral wat ze niet meer zal doen. Ook studenten zullen de gevolgen van de besparingen voelen. Dit is wat er verandert, of beter gezegd, verdwijnt:

  • De fysieke studentenkaart wordt vervangen door een digitale. Dat levert een besparing van maar liefst 50.000 euro op.

  • De jaarlijkse sportnamiddag, die de universiteit 30.000 euro kost, verdwijnt.

  • Het aantal brochures over de verschillende opleidingen wordt ingeperkt. De UGent zal ze bovendien ook niet meer leveren aan Vlaamse secundaire scholen en het CLB. Ook de optie om ze bij de studenten thuis te laten leveren, wordt geschrapt. Enkel op beurzen en infodagen zal je nog brochures kunnen verkrijgen. Dat levert in het totaal opnieuw een besparing op, van zo'n 18.000 euro.

  • De gefinancierde beurzen voor Engelstalige masters worden afgeschaft. Dat leidt tot een besparing van 235.500 euro.

Naast de vele voorstellen, lost het document ook iets over een ‘rationalisatie en optimalisatie’ van het onderwijsaanbod. Alleen worden er daarover nog geen concrete voorbeelden prijs gegeven.


Oost-Vlaanderen verbiedt smartphones voor eerstejaars

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 11:07

Zit jij soms tijdens de pauzes eindeloos te scrollen op je gsm? Als je in de eerste graad van een provinciale school in Oost-Vlaanderen zit, mag dat binnenkort niet meer. De provincie Oost-Vlaanderen voert vanaf 1 september een smartphoneverbod in voor de eerste graad van het secundair onderwijs, dat meldt VRT Nws. Leerlingen moeten hun telefoons 's ochtends inleveren en krijgen ze pas aan het einde van de dag terug. In de tweede en derde graad is het gebruik van smartphones alleen verboden in de klas.

Dit initiatief sluit aan bij een groeiende trend waarbij steeds meer scholen smartphones weren, zowel in de les als op de speelplaats.

“Ook wij maken ons zorgen over de effecten van het smartphonegebruik op het mentaal welbevinden en het concentratievermogen van onze jongeren. We vonden het daarom nodig om deze stap te zetten in al onze provinciale scholen voor secundair onderwijs", liet eerste gedeputeerde Kurt Moens weten aan VRT Nws.

Het verbod geldt enkel in de eerste graad, omdat daar de grootste problemen werden vastgesteld.

Thomas More opent innovatieve troostplek voor en door studenten

Chelsy Vanlerberghe-25 juni 2024 om 10:49

Verlies, gemis en rouwen horen bij het leven. Daarom wil de Thomas More-hogeschool ze ook letterlijk een plaats geven: De Troostplek op Campus Geel. Studenten en medewerkers kunnen er terecht om stil te staan bij verlies, verdriet en rouw. "Rouwen is nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken. Hier mogen tranen getoond worden en krijgt gemis zuurstof", klinkt het.

Nele Doumen, studentenbegeleider bij de dienst Studentenvoorzieningen op Campus Geel, is de drijvende kracht achter dit initiatief: "Het thema leeft, ook bij mij persoonlijk. Ik volg er regelmatig vormingen rond en kwam zo terecht bij Uus Knops, een psychiater en rouwexperte. Zij bedacht een tijd geleden een plek die wordt vormgegeven door kunstenaars en waar mensen naartoe kunnen om verdriet te delen. Ze noemt het 'Onumenten'. Zo kwam ik op het idee om onze studenten ook zo'n veilige haven te geven. Onze campusmanager geloofde in het concept en ook onze opleidingsmanager Bouw was enthousiast."

Leerlingen van Kunst&Creatie Heilig Graf Turnhout ontwierpen het concept en studenten Bouw aan de Thomas More-hogeschool construeerden het in en rond het microforest achter de F-blok. Voor zeven studenten Bouw was de Troostplek een opdracht voor het vak 'van droom bouwheer tot realisatie'. Ze gingen in februari van start met de technische uitwerking. Midden mei werd het bouwwerk dan netjes opgeleverd. "Toen ze aan het bouwen waren, ging ik regelmatig langs en bracht ik de studenten wel eens koffiekoeken. Als ik dan zie wat ze verwezenlijkt hebben en ook de manier waarop ze dit deden, maakt me dat enorm fier", vertelt Doumen.

Op alle campussen van Thomas More zijn er al 'stille ruimtes' waar studenten zich mogen terugtrekken en bezinnen. Nu kunnen ze dat op Campus Geel dus ook buiten, in de natuur. De Troostplek ligt in een microforest en bestaat uit verschillende symbolische elementen. Zo is er het pad met slingerende vorm en zijn er de ruwe palen, allemaal op andere hoogte. Ze weerspiegelen de grillige aard en golvende beweging van gevoelens. Banken bieden ruimte voor bezinning en reflectie, terwijl een leistenenbak uitnodigt om namen of boodschappen achter te laten. De binnenkant van het huisje werd bewust met leem afgestreken. "Troost vraagt ook mildheid naar jezelf toe, vandaar de zachte materialen", klinkt het.

Ontdek meer