Studenten lijden onder besparingen van UGent

Maxine Decaluwé-22 maart 2023 om 16:30- Foto:

Julia Cameron via Pexels

De Gentse universiteit moet tegen 2027 een gat van ruim 30 miljoen in de begroting dichten. Daarvoor zijn er dertig voorstellen gelekt. Om het gat te dichten, rekent de universiteit voor één derde op extra inkomsten. De rest zoekt ze bijeen door besparingen, die ook de student zal voelen.

De raad van bestuur van de UGent komt volgende week dinsdag samen. Het document met de voorstellen die besproken zullen worden, is gelekt. Daarin is te lezen wat de universiteit de komende jaren allemaal zal uitvoeren, maar vooral wat ze niet meer zal doen. Ook studenten zullen de gevolgen van de besparingen voelen. Dit is wat er verandert, of beter gezegd, verdwijnt:

  • De fysieke studentenkaart wordt vervangen door een digitale. Dat levert een besparing van maar liefst 50.000 euro op.

  • De jaarlijkse sportnamiddag, die de universiteit 30.000 euro kost, verdwijnt.

  • Het aantal brochures over de verschillende opleidingen wordt ingeperkt. De UGent zal ze bovendien ook niet meer leveren aan Vlaamse secundaire scholen en het CLB. Ook de optie om ze bij de studenten thuis te laten leveren, wordt geschrapt. Enkel op beurzen en infodagen zal je nog brochures kunnen verkrijgen. Dat levert in het totaal opnieuw een besparing op, van zo'n 18.000 euro.

  • De gefinancierde beurzen voor Engelstalige masters worden afgeschaft. Dat leidt tot een besparing van 235.500 euro.

Naast de vele voorstellen, lost het document ook iets over een ‘rationalisatie en optimalisatie’ van het onderwijsaanbod. Alleen worden er daarover nog geen concrete voorbeelden prijs gegeven.


Alles wat je moet weten over de TAGMAG-ronde op de 12urenloop

Chelsy Vanlerberghe-05 mei 2025 om 18:20

Op woensdag 7 mei verandert de Esplanade van de VUB in een loopparcours. Van 10u tot 22u draait alles rond de legendarische 12urenloop, het slotevent van de VUB Sporttrofee. Organisatoren PK en Mesacosa zorgen zoals elk jaar voor een sportieve strijd, veel ambiance en ludieke rondes. En er is één ronde waar we dit jaar extra naar uitkijken: de TAGMAG-ronde om 16u!

De naam zegt het al: 12 uur lang lopen teams in estafettevorm rondjes voor de overwinning. Of je nu loopt, supportert of gewoon komt voor de sfeer: er is plek voor iedereen. De estafette bepaalt welk team met de sporttrofee naar huis gaat, maar da’s maar een deel van het verhaal. Want naast de competitieve loop zijn er ook de ludieke rondes die de show stelen: creatieve challenges zoals de zak-van-sinterklaasronde en de bikini-ronde. Elke ludieke deelname levert punten op, en de top 3 scoort extra. Alles wordt netjes bijgehouden in een apart klassement, los van het gewone lopen. Wie aan het eind van de dag de meeste punten sprokkelt, wint de ludieke competitie én een prijs.

Om 16u is het tijd voor de TAGMAG-ronde en die draait volledig rond... vloggen. De opdracht? Vlog je volledige loopronde. Ja, echt. Of je nu met je telefoon in selfie-modus loopt, een actiecamera aan je hoofd plakt of iemand anders laat filmen terwijl jij gekke dingen doet op het parcours: alles mag, zolang jij je creativiteit laat spreken.

Geen loper? Geen probleem. Kom supporteren, chillen met je vrienden in de zomerbar of dansen tussen de rondes door: de muziek staat sowieso aan. Wij zijn er sowieso bij, jij ook?!

VUB breekt wereldrecord met alcoholvrije cantus

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 10:27

Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.

Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”

De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.

“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”

Ontdek meer