Oudere bijen leren jongere generaties “twerken”

Nezir Yikik-10 maart 2023 om 14:35- Foto:

Lisa Fotios via Pexels

Zet je maar schrap Queen Bey, want deze bijen kunnen wel eens de show stelen!

Wist je dat bijen een bijzondere manier hebben om met elkaar te communiceren over de locaties van voedselbronnen? Hoe ze de kenmerkende dans aanleren, was tot voor kort een raadsel. Nu hebben wetenschappers aan de Chinese Academy of Science ontdekt hoe dat in z’n werk gaat.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ en toont aan dat bijen de dans cultureel aanleren. Dat betekent dat ze de dans aanleren van andere bijen in hun gemeenschap. Een ingestudeerde bijen-choreografie dus!

Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat dieren, net zoals bij de mens, informatie doorgeven via gemeenschappen om hun overleving te garanderen. Dat blijkt dus ook bij insecten niet anders te zijn.

Aan de hand van verschillende gecreëerde kolonies, werd er geobserveerd hoe de dans wordt doorgegeven van de ene bij naar de andere. Wat bleek? Bijen die de dans nooit eerder hadden gezien, bleken moeite te hebben om de juiste bewegingen na te bootsen. In kolonies waar jonge bijen de dans vanaf het begin aangeleerd kregen, was het “voetenwerk” perfect. Deze bijen waren in staat om beter te communiceren, terwijl de andere het moesten doen met een dialect.

Onderzoek toont aan: vloeken is goed voor je!

Chelsy Vanlerberghe-25 maart 2024 om 11:03

Fucking goed nieuws voor mensen die vaak vloeken! Grof taalgebruik kan zo zijn voordelen hebben, vooral als het aankomt op het verlichten van pijn.

Onderzoekers hebben ontdekt dat vloeken en het maken van grove gebaren mensen kan helpen om pijn te verminderen.

Een groep studenten werd uitgedaagd om hun hand zo lang mogelijk in ijskoud water te houden. Terwijl hun handen onder water zaten, moesten ze herhaaldelijk het woord 'fuck' of 'flat' (plat) zeggen. Daarnaast mochten ze ook grove gebaren maken, zoals het opsteken van hun middelvinger.

En raad eens? Mensen konden de pijn langer aan als ze bleven vloeken. De onderzoekers zeggen zelfs dat de studenten die vloekten het aanzienlijk langer volhielden dan zij die dat niet deden.

Raar, maar waar. Onderzoekers wijzen erop dat oudere studies ook al een verband hebben aangetoond tussen vloeken en pijnverlichting. Maar het effect van grove gebaren is een nieuw terrein van onderzoek waar nog verder onderzoek naar moet gedaan worden.

Dus, de volgende keer dat je pijn hebt, aarzel dan niet om een paar keer 'fuck' te schreeuwen. Het kan de pijn zomaar verlichten!

Te veel gamen zorgt voor erectieproblemen, zeggen wetenschappers

Chelsy Vanlerberghe-21 maart 2024 om 10:47

Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat als je te lang achter je computer zit, de kans op erectiestoornissen toeneemt. Te veel schermtijd maakt mannen letterlijk 'zacht'.

Uit onderzoek blijkt dat langdurig computergebruik ervoor zorgt dat je minder van een bepaald hormoon aanmaakt, het follikelstimulerend hormoon (FSH). Samen met testosteron is dat hormoon verantwoordelijk voor het aanmaken van zaadcellen bij jongens. En als dat proces wordt verstoord, kan dat leiden tot erectiestoornissen.

Het probleem zit niet enkel in het gamen. Tv kijken of rondrijden zonder doel, hebben hetzelfde effect.

Maar er is geen reden om meteen je schermen en gameconsoles in de vuilbak te gooien, want je kan dit probleem tegengaan door meer te bewegen.

Ontdek meer