Oudere bijen leren jongere generaties “twerken”

Nezir Yikik-10 maart 2023 om 14:35- Foto:

Lisa Fotios via Pexels

Zet je maar schrap Queen Bey, want deze bijen kunnen wel eens de show stelen!

Wist je dat bijen een bijzondere manier hebben om met elkaar te communiceren over de locaties van voedselbronnen? Hoe ze de kenmerkende dans aanleren, was tot voor kort een raadsel. Nu hebben wetenschappers aan de Chinese Academy of Science ontdekt hoe dat in z’n werk gaat.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ en toont aan dat bijen de dans cultureel aanleren. Dat betekent dat ze de dans aanleren van andere bijen in hun gemeenschap. Een ingestudeerde bijen-choreografie dus!

Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat dieren, net zoals bij de mens, informatie doorgeven via gemeenschappen om hun overleving te garanderen. Dat blijkt dus ook bij insecten niet anders te zijn.

Aan de hand van verschillende gecreëerde kolonies, werd er geobserveerd hoe de dans wordt doorgegeven van de ene bij naar de andere. Wat bleek? Bijen die de dans nooit eerder hadden gezien, bleken moeite te hebben om de juiste bewegingen na te bootsen. In kolonies waar jonge bijen de dans vanaf het begin aangeleerd kregen, was het “voetenwerk” perfect. Deze bijen waren in staat om beter te communiceren, terwijl de andere het moesten doen met een dialect.

Oudste hond ter wereld (31) overleden

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:59

Bobi, de oudste hond ter wereld, is overleden. Zijn Portugese baasje heeft bekendgemaakt dat de harige viervoeter op 31-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies in een dierenziekenhuis.

De hond woonde samen met zijn baasje Leonel Costa en vier katten op een boerderij in het dorp Conqueiros in Portugal. Hij werd geboren op 11 mei 1992, toen zijn baasje nog maar acht jaar oud was.

Bobi was een Rafeiro do Alentejo, een Portugees hondenras dat normaal gesproken tien tot veertien jaar oud wordt. Maar Bobi werd veel ouder; hij wist de 31 jaar en 165 dagen aan te tikken.

Hoe Bobi het zo lang vol heeft kunnen houden? Het geheim zit ‘m volgens zijn baasje in goed eten, veel frisse lucht en nog veel meer liefde. “Bobi eet hetzelfde als wij”, zei Leonel in een eerder gesprek met Associated Press.

Geobsedeerd door beroemdheden? Dan ben je mogelijk minder intelligent

Karen Luiken-24 oktober 2023 om 06:19

Kun jij maar geen genoeg krijgen van roddels uit Hollywood? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen die geobsedeerd zijn door beroemdheden mogelijk minder intelligent zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1800 volwassenen die verschillende cognitieve tests moesten voltooien. Er werd onder meer gefocust op woordenschat en cijfersymbolen. Verder moesten ze ook vragen invullen over hoe geïnteresseerd ze waren in beroemde mensen.

De onderzoekers concludeerden dat de mensen die het meest geïnteresseerd waren in beroemdheden, vaker lagere prestaties hadden op de cognitieve tests. Het is alleen niet duidelijk of de obsessie met de beroemdheden een oorzaak of juist een gevolg was van het hebben van een lagere intelligentie.

“Hoewel het onderzoek niet bewijst dat het ontwikkelen van een sterke obsessie met je favoriete beroemdheid ervoor zorgt dat je lager scoort op cognitieve tests, suggereert het wel dat het verstandig kan zijn om de gevoelens voor je idool zorgvuldig in de gaten te houden”, zo klinkt het volgens The Independent.

Ontdek meer