Oudere bijen leren jongere generaties “twerken”

Nezir Yikik-10 maart 2023 om 14:35- Foto:

Lisa Fotios via Pexels

Zet je maar schrap Queen Bey, want deze bijen kunnen wel eens de show stelen!

Wist je dat bijen een bijzondere manier hebben om met elkaar te communiceren over de locaties van voedselbronnen? Hoe ze de kenmerkende dans aanleren, was tot voor kort een raadsel. Nu hebben wetenschappers aan de Chinese Academy of Science ontdekt hoe dat in z’n werk gaat.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ en toont aan dat bijen de dans cultureel aanleren. Dat betekent dat ze de dans aanleren van andere bijen in hun gemeenschap. Een ingestudeerde bijen-choreografie dus!

Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat dieren, net zoals bij de mens, informatie doorgeven via gemeenschappen om hun overleving te garanderen. Dat blijkt dus ook bij insecten niet anders te zijn.

Aan de hand van verschillende gecreëerde kolonies, werd er geobserveerd hoe de dans wordt doorgegeven van de ene bij naar de andere. Wat bleek? Bijen die de dans nooit eerder hadden gezien, bleken moeite te hebben om de juiste bewegingen na te bootsen. In kolonies waar jonge bijen de dans vanaf het begin aangeleerd kregen, was het “voetenwerk” perfect. Deze bijen waren in staat om beter te communiceren, terwijl de andere het moesten doen met een dialect.

Vrouw slaagt na 960 pogingen voor rijbewijs

Karen Luiken-28 maart 2023 om 05:12

Ben je gezakt voor je rijexamen? Misschien zelfs wel twee, drie, vier of vijf keer? Geef de hoop niet op. Een vrouw uit Zuid-Korea heeft maar liefst 960 pogingen gedaan en is nu eindelijk geslaagd voor haar rijbewijs.

De vrouw heet Cha Sa-soon en gaf in het totaal 12,5 duizend euro uit voor het halen van haar rijbewijs. De eerste poging voor het schriftelijke examen deed ze in 2005, maar daarvoor slaagde ze helaas niet. Zelfde verhaal bij de tweede poging. En bij de derde.

Hoe frustrerend ook, de vrouw gaf niet op en nam gedurende drie jaar vijf dagen per week iedere dag een theorie-examen af. Toen ze het daarna nog niet haalde, besloot ze het aantal van vijf keer per week terug te brengen naar twee keer per week. Net zo lang tot ze bij de 860ste poging eindelijk slaagde. Voor het halen van het praktijkgedeelte had Cha Sa-soon tien pogingen nodig, wat het uiteindelijke aantal op 960 brengt.

De kosten voor dit grapje? Zo’n 12,5 duizend euro. Maar het was het blijkbaar allemaal waard. “Toen ze eindelijk haar rijbewijs had gehaald, gingen we allemaal juichend naar buiten. We omhelsden haar en gaven haar bloemen”, zegt haar rijinstructeur volgens Daily Mail. “Het voelde als een enorme last die van onze schouders viel. We hadden niet het lef om haar te zeggen dat ze moest stoppen, want ze kwam steeds weer opnieuw opdagen.”

Man steekt glas in anus en belandt op spoed

Dieter Blarinckx-27 maart 2023 om 18:10- Foto:

Journal of Nepal Medical Association

Op het wereldwijde web kom je vaak de meest bizarre en zotte verhalen tegen. Zo ook dat van deze Nepalese man die in het ziekenhuis belandde nadat hij een groot waterglas in zijn anus stak.

De 47-jarige man kwam op spoed aan met vreselijke buikpijn. Hij vertelde dat hij al twee dagen niet naar het toilet kon gaan en dat hij zelf probeerde het waterglas te verwijderen, maar zonder succes. Hij werd onmiddellijk geopereerd. Eerst bleef de man aanhouden dat hij het glas er “per ongeluk” ingestoken had, maar later bekende hij dat hij het glas zelf had ingebracht voor seksuele bevrediging terwijl hij dronken was. Dat werd uiteindelijk ook bekendgemaakt door het Journal of Nepal Medical Centre.

"Men probeerde het glas via de anus naar buiten te krijgen, maar dat lukte niet omdat het glas hoog, omgekeerd en vastgeklemd zat. Vandaar dat we de persoon in kwestie geopereerd hebben en het glas zo werd verwijderd”, klinkt het.

Achteraf bleef de man nog zo’n week in het ziekenhuis om te herstellen van het incident én van de noodoperatie. Maar achteraf verklaarde hij openlijk dat hij zijn “lesje wel geleerd” heeft.

Ontdek meer