Oudere bijen leren jongere generaties “twerken”

Nezir Yikik-10 maart 2023 om 14:35- Foto:

Lisa Fotios via Pexels

Zet je maar schrap Queen Bey, want deze bijen kunnen wel eens de show stelen!

Wist je dat bijen een bijzondere manier hebben om met elkaar te communiceren over de locaties van voedselbronnen? Hoe ze de kenmerkende dans aanleren, was tot voor kort een raadsel. Nu hebben wetenschappers aan de Chinese Academy of Science ontdekt hoe dat in z’n werk gaat.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ en toont aan dat bijen de dans cultureel aanleren. Dat betekent dat ze de dans aanleren van andere bijen in hun gemeenschap. Een ingestudeerde bijen-choreografie dus!

Wetenschappers hadden eerder al ontdekt dat dieren, net zoals bij de mens, informatie doorgeven via gemeenschappen om hun overleving te garanderen. Dat blijkt dus ook bij insecten niet anders te zijn.

Aan de hand van verschillende gecreëerde kolonies, werd er geobserveerd hoe de dans wordt doorgegeven van de ene bij naar de andere. Wat bleek? Bijen die de dans nooit eerder hadden gezien, bleken moeite te hebben om de juiste bewegingen na te bootsen. In kolonies waar jonge bijen de dans vanaf het begin aangeleerd kregen, was het “voetenwerk” perfect. Deze bijen waren in staat om beter te communiceren, terwijl de andere het moesten doen met een dialect.

Haai gespot bij kust Gran Canaria, strand gesloten

Karen Luiken-17 juni 2024 om 09:30- Foto:

Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Ga je deze zomer naar Gran Canaria? Lees dan vooral niet verder als je zorgeloos van je vakantie wilt kunnen genieten. Een strand op het eiland is tijdelijk gesloten nadat er in het water een twee meter lange haai is gespot. Dat meldt Mirror.

Het gaat om het strand Melenara Beach aan de oostkant van het eiland. Verschillende mensen lagen in het water toen de haai langs zwom. “De strandwacht begon op zijn fluitje te blazen en gaf aan dat iedereen uit het water moest komen”, aldus een meisje volgens Mirror. “Ik keek om me heen en zag een vin.” Een vriend van het meisje dat er ook bij was, zegt: “Toen we de vin boven het water uit zagen steken, zijn we zo snel mogelijk uit het water in de richting van het strand gegaan.”

De haai blijkt een hamerhaai te zijn. Hulpdiensten hebben het dier proberen te lokaliseren, maar dat is tot nu toe nog zonder resultaat. Het is niet duidelijk hoe lang het strand gesloten blijft.

Deze hond is de grootste ter wereld

Karen Luiken-16 juni 2024 om 08:09

Maak kennis met Kevin, de grootste hond ter wereld. Het gaat om een Duitse dog die volgens Guinness World Records een lengte heeft van bijna een meter.

Van zijn voetkussens tot zijn schouderhoogte is Kevin 97 centimeter lang. De 3-jarige hond woont in het Amerikaanse plaatsje Iowa en wordt door zijn baasjes omschreven als ‘grote baby’.

“Kevin is het toonbeeld van een zachtaardige reus”, aldus baasje Tracy Wolfe. De hond mag dan misschien groot zijn, een stoere held is het niet. Volgens Tracy is hij voor heel veel dingen bang. Hij rent weg van de stofzuiger en schrok zelfs van het meetlint toen hij moest worden opgemeten voor zijn officiële record van Guinness World Records.

“Als puppy bleef Kevin maar groeien en groeien. Hij is de langste hond die ik ooit heb gezien, en dat hij die titel nu daadwerkelijk draagt, is heel spannend voor het gezin”, vervolgt Tracy. “Ik denk niet dat hij zich ervan bewust is dat hij zo groot is. Hij probeert zich voortdurend in kleine bedden te wurmen en op ons te zitten.”

Ontdek meer