Toby Alderweireld stopt als Rode Duivel

Dieter Blarinckx-06 maart 2023 om 16:46- Foto:

Facebook - Toby Alderweireld

Groot nieuws uit de sportwereld want profvoetballer Toby Alderweireld stopt bij de Rode Duivels. Dat maakte de 34-jarige speler zélf bekend via zijn sociale media.

Alderweireld is een waar fenomeen binnen het Belgisch voetbal. Zo speelde hij 14 jaar bij de nationale ploeg. Hij speelde mee in 2 EK’s en zelfs 3 WK’s.

Hij wil zich nu volledig gaan focussen op zijn carrière bij Antwerp, de andere Belgische ploeg waarvoor hij speelt. Zijn afscheid komt voor veel volgers en fans als een big surprise.

Check zijn aankondiging hieronder:

Gent brengt historische plekken tot leven met augmented reality

Simon Smetryns-12 juni 2024 om 14:43

Met de nieuwe gratis applicatie Lens on Ghent gaan bezoekers op stap door de Gentse geschiedenis. Via augmented reality komen drie iconische plekken weer tot leven. Zo zie je op de Gras- en Korenlei historische schepen aanmeren. Langs de wandellussen zorgt een audiogids voor interessante weetjes.

Gent zag er in een ver verleden helemaal anders uit. De Stad Gent en Proximus sloegen de handen in elkaar om dat cultureel erfgoed tastbaar te maken via augmented reality. Met de gratis app Lens On Ghent genieten Gentenaars en bezoekers van een uitgestippelde stadswandeling en enkele interactieve ervaringen onderweg.

Wie op de Bijlokesite rondwandelt, kan digitaal 'binnengluren' in de eeuwenoude concertzaal en beleeft de transformatie van middeleeuws hospitaal tot het hedendaags muziekcentrum De Bijloke. In het Prinsenhof komt het reusachtige Hof ten Walle opnieuw tevoorschijn, een volledig ommuurd paleis dat doorheen de eeuwen bewoond werd door graven, hertogen en rijke patriciërs, maar in verval raakte. Langs de Gras- en Korenlei zien wandelaars dan weer de aangemeerde schepen die wijzen op de drukke havenactiviteit die daar vroeger plaatsvond.

Audiogids

Wie het traject aflegt met de app, wordt onderweg getrakteerd op tal van weetjes uit de Gentse geschiedenis. Liefhebbers kunnen hun route bovendien naar believen inkorten of uitbreiden aan de hand van verschillende wandellussen op een digitale kaart, goed voor zo'n 13 kilometer stapplezier. Die lussen passeren niet alleen langs de Gentse kuip, maar sturen wandelaars onder meer ook langs het Kunstenkwartier, het Prinsenhof en Portus Ganda.

De app is binnen een paar dagen gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store in het Nederlands, Frans en Engels.

EK 2024: Voetbaltermen voor dummies

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 04:06

Het EK staat voor de deur. België maakt zich klaar voor een maand lang voetbalgekte. Heb je zin om met je vrienden mee te gaan naar de Rode Duivels kijken op het grote scherm, jezelf te hullen in zwart, geel en rood, pinten te drinken en gewoonweg te genieten van de sfeer? Maar weet je niks af van voetbal? We've got you! We hebben een paar voetbaltermen voor je op een rijtje gezet, zodat je kan meebrullen langs de (denkbeeldige) zijlijn!

1. Penalty: Een penalty, of een strafschop, is een vrije trap vanaf de penaltystip, 11 meter voor het doel, nadat er een overtreding binnen het strafschopgebied is begaan. Het is basically één van de meest stressvolle momenten in het voetbal, voor zowel de schutter als de keeper. Spannend!

2. Rode Kaart: Uh-oh! Een rode kaart betekent dat een speler van het veld wordt gestuurd vanwege een ernstige overtreding. Het is als een 'time-out', behalve dan dat het een echte domper is voor het team en hun kansen op overwinning. Denk aan harde tackles, ellebogenstoten of zelfs een speler die fel doet tegen de scheidsrechter. Ook de coach of bankzitters kunnen een rode kaart krijgen als ze zich misdragen.

3. VAR: Geen, het is geen buitenaards wezen. VAR staat voor Video Assistant Referee, een technologisch wonder dat helpt bij het nemen van beslissingen door de scheidsrechter. Het is als een vriend die de herhalingen bekijkt en schreeuwt: "Het was een penalty!"

4. Buitenspel: Oh, de beroemde buitenspelregel! Dit gebeurt wanneer een speler zich dichter bij het vijandelijke doel bevindt dan de bal op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld, maar niet noodzakelijk dichter bij het doel dan de laatste verdediger. Dit wordt ook wel 'offside' genoemd. Het is alsof je probeert te rennen voor de bus, maar je begint vanuit het bushokje!

Nog niet duidelijk? Stel je dan even voor dat je deelneemt aan een estafettewedstrijd. Jij bent de laatste loper van je team, en je staat te popelen om het stokje over te nemen en de race te winnen. Je teamgenoot, die het stokje vasthoudt, staat een paar meter voor je en begint te rennen om het aan jou over te dragen. Maar op het moment dat hij het stokje loslaat, sta je al een paar meter voor de startlijn, te dicht bij de eindstreep. Je was al beginnen rennen voor het stokje jou bereikte, en als gevolg daarvan wordt je gediskwalificeerd wegens een vroegtijdige start. Dit is vergelijkbaar met buitenspel in voetbal, waarbij een speler niet voorbij de laatste verdediger mag zijn op het moment dat de bal naar hem wordt gespeeld.

Nog niet duidelijk? Don't worry, zelfs voetballers vinden het moeilijk om buitenspel uit te leggen. En er is AL-TIJD discussie over. Als newbie kun je dus gewoon meebrullen wat de rest brult.

Offside wordt bestraft door de scheidsrechter met een indirecte vrije trap voor het andere team op de plaats waar de overtreding plaatsvond. Dit betekent dat de bal eerst door een andere speler moet worden gespeeld voordat er rechtstreeks op het doel kan worden geschoten.

5. Corner: Een corner wordt toegekend aan een team wanneer de bal als laatste door een verdediger over de achterlijn wordt gespeeld. Het geeft het aanvallende team de kans om de bal vanaf de hoek van het veld in te brengen en hopelijk een gevaarlijke aanval op te zetten.

6. Vrije trap: Een vrije trap wordt toegekend aan een team vanwege een overtreding. Stel je bijvoorbeeld een sliding tackle van achteren voor, waarbij een speler een tegenstander onderuit haalt zonder de bal te raken. Dit kan resulteren in een vrije trap voor het benadeelde team. De locatie van de overtreding bepaalt waar de vrije trap wordt genomen. Afhankelijk van de afstand tot het doel, kan dit een kans bieden om een aanval op te zetten of zelfs rechtstreeks te scoren.

Ontdek meer