Te lang in bed blijven liggen kan je gezondheid schaden

Simon Smetryns-06 maart 2023 om 09:46- Foto:

Gregory Pappas via Unsplash

We weten dat een goede nachtrust ons lichaam goed doet en een effectieve manier is om ziekten af te weren. Uit een recent onderzoek blijkt nu dat je ook te veel van het goede kunt hebben.

Wetenschappers aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen), analyseerden de gegevens van zo’n 1.800 patiënten. Aan de hand van een vragenlijst werden ook hun slaapgewoonten ondervraagd. Eén van de vragen was of ze in de laatste drie maanden een infectie hadden opgelopen.

Patiënten die aangaven dat ze meer dan negen uur per nacht sliepen, hadden 44% meer kans om een infectie op te lopen. Bij patiënten met minder dan zes uur of aan chronische slapeloosheid leden, hadden 27% kans op een infectie.

Andere studies suggereren bovendien ook dat langer slapen dan aanbevolen tot gezondheidsproblemen of een vroege dood kan leiden. Door slechts twee uur langer in je bed te blijven liggen, zou de kans op hartfalen of een beroerte al met 41% kunnen toenemen.

Zo genees je muggenbeten snel en makkelijk

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 14:03- Foto:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases via Unsplash

Als er één ding is waar iedereen het over eens kan zijn, is het dit wel: muggenbeten zijn verschrikkelijk. Daarom geeft een dermatoloog nu een handige tip: plak een pimple patch op de muggenbeet.

Het klinkt misschien simpel, maar het werkt echt. “Die pleister voorkomt dat je gaat krabben, wat vaak leidt tot infecties en littekens”, vertelt ze in een TikTok-video die inmiddels 7,3 miljoen keer is bekeken. “Reinig de beet goed voor en na het plakken. Zo houd je de jeuk onder controle.”

In pimple patches zitten vaan hydrocolloïden. Een andere dokter zweert bij hydrocolloïdenpleisters. Hydrocolloïden zijn stoffen die vaak worden gebruikt in medische pleisters en verbanden. Ze vormen een beschermende laag over je huid, nemen overtollig vocht op en verminderen ontsteking en roodheid. Hierdoor wordt jeuk en zwelling sneller aangepakt. Je vindt hydrocolloïdpleisters in bij apotheken, drogisterijen, of gewoon online. Merken zoals Compeed en Hansaplast bieden hydrocolloïdpleisters aan die je makkelijk kunt gebruiken.

Er wordt wel geadviseerd om de pleister niet langer dan acht uur te laten zitten. Verwijder de pleister en gebruik een cortisonecrème om de laatste restjes jeuk en roodheid weg te werken. Zo ben je snel van die vervelende beet af.

Cannabis verbetert orgasmes bij vrouwen: studie toont aan

Chelsy Vanlerberghe-19 juli 2024 om 17:20

Er is veel discussie rond het legaliseren van cannabis, maar hier is misschien wel een verrassende reden om het nog eens goed te overwegen. Een recente studie toont aan dat cannabis vrouwen kan helpen om veel makkelijker en vaker een orgasme te bereiken.

Een recente studie in het tijdschrift Sexual Medicine toont aan dat cannabis en andere THC-rijke producten vrouwen met seksuele problemen kunnen helpen bij het bereiken van een orgasme. Vrouwen die cannabis gebruikten vóór de seks met hun partner bereikten vaker en gemakkelijker een climax, en voelden zich over het algemeen meer tevreden met hun orgasmes.

Onderzoekster Suzanne Mulvehill, directeur van het Female Orgasm Research Institute en oprichter van het Women’s Cannabis Project, zegt dat dit onderzoek voor haar persoonlijk was. “Cannabis hielp mij mijn eigen orgasmeproblemen te overwinnen, iets waar ik meer dan 30 jaar mee worstelde. Dit inspireerde me om te onderzoeken of andere vrouwen ook baat hadden bij cannabis", vertelt ze.

In het onderzoek, waarbij meer dan 1.000 vrouwen werden bekeken, bleek dat vrouwen die cannabis gebruikten, hun frequentie van orgasmes met bijna 40% zagen stijgen. Ongeveer 89% van deze vrouwen kreeg vaker een orgasme met cannabis, tegenover 63% zonder. Ook steeg de tevredenheid van vrouwen met cannabis van 44% naar 86%, terwijl ontevredenheid flink daalde.

Hoewel cannabis niet een wondermiddel is en niet bij iedereen werkt, blijkt het voor veel vrouwen met orgasmeproblemen wel een hulpmiddel. Mulvehill hoopt in de toekomst een cannabis-gebaseerd medicijn te ontwikkelen voor dit probleem, als het goedgekeurd wordt in de VS.

Ontdek meer