Te lang in bed blijven liggen kan je gezondheid schaden

Nezir Yikik-06 maart 2023 om 09:46- Foto:

Gregory Pappas via Unsplash

We weten dat een goede nachtrust ons lichaam goed doet en een effectieve manier is om ziekten af te weren. Uit een recent onderzoek blijkt nu dat je ook te veel van het goede kunt hebben.

Wetenschappers aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen), analyseerden de gegevens van zo’n 1.800 patiënten. Aan de hand van een vragenlijst werden ook hun slaapgewoonten ondervraagd. Eén van de vragen was of ze in de laatste drie maanden een infectie hadden opgelopen.

Patiënten die aangaven dat ze meer dan negen uur per nacht sliepen, hadden 44% meer kans om een infectie op te lopen. Bij patiënten met minder dan zes uur of aan chronische slapeloosheid leden, hadden 27% kans op een infectie.

Andere studies suggereren bovendien ook dat langer slapen dan aanbevolen tot gezondheidsproblemen of een vroege dood kan leiden. Door slechts twee uur langer in je bed te blijven liggen, zou de kans op hartfalen of een beroerte al met 41% kunnen toenemen.

Tiener overnacht drie jaar lang in zijn tent

Maxine Decaluwé-30 maart 2023 om 15:35- Foto:

Insta//The boy in the tent

Beeld je even in, je overnacht elke dag in een tent. Zou je dat volhouden? Voor de Britse tiener Max Woosey is het alvast drie jaar een gewoonte geworden. Hij wil hiermee een statement maken en geld inzamelen voor een goed doel, maar er hangt ook een persoonlijk verhaal aan vast.

Max Woosey aka 'The boy in the tent' verloor zijn buurman Rick aan kanker in maart 2020. Ze maakten samen een belofte dat het leven altijd avontuurlijk moest blijven. Daarom begon Max op eigen houtje een actie om geld in te zamelen, door te overnachten in een tent. De opbrengst ging toen, en gaat nog steeds, naar North Devon Hospice. Het rusthuis waar Rick goed verzorgd werd.

Vandaag houdt Max het exact drie jaar vol en staat de teller op meer dan 750.000 euro! Hij breekt daarmee een wereldrecord en scoort een plaatsje in het Guinness Book of Records. "Het zijn de drie beste jaren van mijn leven. Ik hoop dat mensen nu inzien dat kinderen tot veel meer in staat zijn dan we soms denken", klinkt het.

Dit testje zou vertellen hoe lang jij nog te leven hebt

Karen Luiken-30 maart 2023 om 06:06

Benieuwd hoe lang je nog te leven hebt? Het internet is in de ban van een trucje dat een antwoord zou geven op die vraag. Nieuwsgierige mensen doen massaal een test waarbij je niets meer hoeft te doen dan staan, zitten en vervolgens weer opstaan.

De test is heel eenvoudig. Je begint in een staande positie, gaat vervolgens in kleermakerszit op de grond zitten en staat dan weer op. Je mag hierbij alleen je benen en buikspieren gebruiken. Jezelf naar boven duwen met je armen is niet toegestaan.

Je begint volgens LadBible met tien punten in staande positie. Iedere keer dat je je handen, armen of delen van je benen moet gebruiken, verlies je een punt. Wie een acht of hoger scoort, doet het goed. Scoor je laag? Dan hebben we verontrustend nieuws. Uit een onderzoek is gebleken dat hoe lager de score is, hoe groter de kans dat iemand in de komende zes jaar zal overlijden. Daar moet dan wel de kanttekening bij worden gemaakt dat de test normaal gesproken wordt gebruikt door 51- tot 80-jarigen.

Ontdek meer