Spanje voert menstruatieverlof in

Dieter Blarinckx-18 februari 2023 om 11:02- Foto:

zozwanger.nl

Een grote mijlpaal voor Europa, want Spanje is het eerste Europese land dat vanaf nu menstruatieverlof aanbiedt. Dat wil zeggen dat ze het mogelijk maken om betaald ziekteverlof te nemen als je pijnlijke maandstonden hebt.

Afgelopen week kondigde het Spaanse parlement deze nieuwe wetgeving goed. Zo is Spanje meteen het eerste Europese land waar mensen met pijnlijke en hevige maandstonden nu ook betaald ziekteverlof kunnen inzetten.

Maar dat is niet het enige dat werd goedgekeurd, want ze zullen ook gratis menstruatieproducten aanbieden in openbare instellingen, zoals op scholen en in gevangenissen. Daarnaast zullen ook de regels rond abortus veranderen. Vanaf nu is het immers toegestaan voor een meisje van 16 om een abortus te laten doen zonder dat ze daar toestemming voor nodig heeft van haar ouders.

Deze menstruatiewetgeving is uniek in Europa. Enkel in Japan, Taiwan, Indonesië, Zuid-Korea en Zambia is er een soortgelijke wetgeving in voegen.

Hopelijk volgen de andere Europese landen ook snel!

Efteling dropt nu ook geurstokjes van bekende attracties

Dieter Blarinckx-19 maart 2023 om 17:59

Het is al een tijdje geweten dat Efteling-fans de geur van hun favoriete attractie in huis kunnen halen door middel van een geurspray. Maar nu heeft de Efteling ook iets nieuws aan hun geurgamma toegevoegd: geurstokjes!

Met deze nieuwe Efteling-geurstokjes wordt de heerlijke geur van jouw favoriete attractie verspreid met behulp van bijgeleverde houten stokjes. Die stokjes nemen het aroma in het potje op en verspreiden het geleidelijk aan in je kamer. Hoe meer stokjes er gebruikt worden, hoe krachtiger de geur aanwezig is en hoe langer de geur blijft hangen.

De geuren die je nu alvast kan vinden zijn deze van Fata Morgana, Droomvlucht en Symbolica. De geurstokjes komen op 20 euro, de traditionele geurspray op 15.

Veelgebruikte Gentse fietsenstalling sluit de deuren

Dieter Blarinckx-18 maart 2023 om 17:59- Foto:

Fietsbult blog

Belangrijk nieuws voor de Gentenaars die hun fiets vaak parkeren onder de Sint-Michielsbrug, want die fietsenstalling sluit (tijdelijk)!

Vanaf 20 maart zal de veelgebruikte fietsenstalling onder de Sint-Michielsbrug op slot gaan. De reden? Een grondige renovatie. Dat wil zeggen dat je tussen 20 maart en 11 april je fiets hier niet zal kunnen parkeren. Ook de openbare toiletten zullen afgesloten worden.

“We plaatsen nieuwe fietsenrekken. Daarnaast voorzien we de fietsenparking van een likje verf en een grondige schoonmaak”, klinkt het bij de Gentse Fietsambassade.

Zij verwijzen de fietsers nu door naar de parkings onder de Stadshal of aan De Krook.

Ontdek meer