Cal gaat op verkenning in nieuwe gameplay 'Star Wars Jedi: Survivor'

Nico De Greef-12 februari 2023 om 21:03

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben in samenwerking met IGN nieuwe gameplaybeelden naar buiten gebracht van Star Wars Jedi: Survivor.

In de nieuwe gameplay-video van maar liefst 9 minuten krijgen we een van de nieuwe planeten uit de game te zien, genaamd Koboh, die de speler zal kunnen verkennen in de eerste uren van het spel. Nadat een geheime missie fout afloopt, crasht hoofdpersonage Cal Kestis op de onbekende planeet Koboh en moet hij op zoek naar een manier om zijn ruimteschip, de Mantis, te repareren. Al zal dat niet zonder slag of stoot verlopen, want Cal moet al snel zijn lightsaber bovenhalen om zich te verdedigen tegen alle soorten bedreigingen, inclusief restanten van het droidleger van de Separatisten uit de kloonoorlog.

Star Wars Jedi: Survivor speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen uit de eerste game af en volgt wederom hoofdpersonage Cal Kestis die als één van de laatste jedi wordt opgejaagd door de Empire. Net als in het eerste deel zal de speler ook in het vervolg een handvol zowel bekende als onbekende (gloednieuwe) planeten moeten doorkruisen.

De game is vanaf 28 april verkrijgbaar op de PlayStation 5, Xbox Series X/S en pc.

Onderzoeker bewijst: 'Gamen maakt gelukkig'

Karen Luiken-01 juni 2023 om 09:02- Foto:

Photo by Florian Olivo on Unsplash

Er worden veel negatieve dingen gezegd over de effecten van gamen, maar volgens dr. Rowan Daneels van UAntwerpen is het helemaal zo slecht nog niet. Hij zegt dat videospelletjes bij kunnen dragen aan een goed leven.

“Doorgaans kijken we naar games door een lens van plezier en genot, maar het spelen kan ook een diepere, betekenisvolle ervaring oproepen”, zegt Daneels. Hij voerde gesprekken met 53 Vlaamse jongeren tussen de 12 en 18 jaar en kreeg daaruit een duidelijker beeld van de gedachtes die zij over gamen hebben. “Wat telkens terugkwam in de diepte-interviews is hoe jongeren diepere ervaringen ondervonden wanneer ze het gevoel hadden sociaal verbonden te zijn met hun medespelers. Ook droegen hartverwarmende, maar ook bedroevende, momenten in een game bij tot een diepere beleving.”

Wat Daneels verder ook ontdekte, is dat jongeren geluk ervaren als ze tijdens een game de kans krijgen tot (zelf)reflectie. “Denk maar aan verhaallijnen waarbij je als speler plots een moreel dilemma krijgt voorgeschoteld."

Betrokken zijn bij het hoofdthema in het gameverhaal – een evoluerende familieband tussen vader en zoon of broer en zus – en het zelf kunnen sturen van het verhaal via keuzemogelijkheden, het uniek interactieve karakter van games, zorgden voor deze gelukzalige momenten.

Met het onderzoek hoopt Daneels de reputatie van videogames op te blinken. “Momenteel kampt gamen nog altijd met een bedenkelijk imago”, zegt hij. “Het cliché van spelletjes spelen als nutteloos tijdverdrijf leeft nog steeds. Deze bevindingen tonen aan dat gamen anno 2023 allesbehalve oppervlakkig hoeft te zijn.”

PlayStation dropt nieuwe 'Spider-Man 2' beelden

Nico De Greef-26 mei 2023 om 14:37

Tijdens de PlayStation Showcase werd maar liefst meer dan 10 minuten aan gameplay van de aankomende Marvel-game Spider-Man 2 getoond. Een releasedatum voor de game werd nog niet bekendgemaakt, al zal het spel wel nog dit jaar uitkomen voor de PlayStation 5.

Een uitgebreide gameplay-video toont dat Peter Parker en Miles Morales in de aankomende sequel het op moeten nemen tegen een reeks nieuwe superschurken waaronder Kraven the Hunter en Dr. Curt Conners aka. The Lizard. De Kraven's Hunters zitten achter Lizard aan en Peter en Miles moeten hen zien tegen te houden. Daarbij zullen spelers tussen de twee helden kunnen schakelen.

De webslingeraars krijgen ook tal van nieuwe vaardigheden en handige gadgets. Zo zien we Miles met Web Wings waarmee hij door het luchtruim kan zweven. Peter's superheldenpak heeft dan weer een totale make-over gekregen met de toevoeging van de symbioot, een gevaarlijk levend organisme die de controle over zijn gastheer kan nemen.

Marvel's Spider-Man 2 wordt ontwikkeld door Insomniac Games en moet deze herfst uitkomen op de PlayStation 5.

Ontdek meer