België krijgt eerste alcoholkliniek voor jongeren

Joyce Vander Auwera-08 februari 2023 om 21:50- Foto:

Hudson Marques (Pexels)

Het Sint-Augustinus ziekenhuis in Antwerpen (GZA) krijgt de eerste Belgische polikliniek voor jongeren en alcohol, de zogeheten ‘alcoholpoli’. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Dit voorjaar opent de eerste alcoholkliniek voor minderjarigen in ons land. Er belanden elke week drie tieners in de Antwerpse ziekenhuizen alleen al met een alcoholvergiftiging. “De jongste was elf jaar”, zegt onderzoeker Hanna van Roozendaal. De ‘alcoholpoli’ moet daar iets aan veranderen.

In Nederland bestaat de polikliniek voor jongeren en alcohol al meer dan tien jaar. Het is er een succes. “In Nederland duurde het bijna twintig jaar om alle zogenaamde ‘alcoholpoli’ op te zetten”, zegt van Roozendaal. “Nederlandse kinderen worden vooral opgevolgd door de pediater. In Vlaanderen zit de opvolging rond deze problematiek vooral bij spoedartsen.”

Uiteraard worden ouders, indien mogelijk, nauw betrokken wanneer een jongere met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in de kliniek. In een latere fase volgen er gesprekken met een kinderpsycholoog en een arts.

Tiener dood nadat ze getroffen wordt door bliksem

Karen Luiken-01 oktober 2023 om 09:56

Een 16-jarig meisje uit Florida is om het leven gekomen tijdens het jagen met haar vader. Ze werd geraakt door bliksem, melden verschillende media.

Baylee Holbrook was samen met haar vader in Putnam County aan het jagen toen het weer plotseling omsloeg en het begon te onweren. De bliksem sloeg in op een boom en raakte ook Baylee en haar vader.

De twee verloren allebei hun bewustzijn, maar de vader kwam op eigen kracht weer bij. Baylee was er slechter aan toe; zij ademde niet meer en moest met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar is ze twee dagen later overleden aan haar verwondingen.

Perkamentus (82) overleden

Joyce Vander Auwera-28 september 2023 om 12:10

De entertainmentwereld rouwt om het verlies van de getalenteerde acteur Michael Gambon, die op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis is overleden. Zijn familie bracht dit trieste nieuws naar buiten via een verklaring aan de Britse pers. Gambon was een bekend gezicht in films zoals 'Fantastic Mr. Fox' en de onvergetelijke 'Harry Potter'-reeks.

Bij het grote publiek zal hij voor altijd herinnerd worden als de charismatische Albus Dumbledore, ofwel Albus Perkamentus, in maar liefst zes 'Harry Potter'-avonturen. Hij nam deze iconische rol over na het onverwachte overlijden van Richard Harris na de eerste twee films.

Volgens zijn familie is Gambon in het ziekenhuis omringd door zijn geliefden ingeslapen. Zijn uitmuntende carrière, die meer dan zes decennia omspande, bevatte meer dan 150 onvergetelijke optredens in films en series.

De legendarische acteur begon zijn reis in de wereld van het theater naast niemand minder dan Laurence Olivier. Hij was een van de oprichters van het Royal National Theatre. In de loop van zijn leven heeft hij talloze prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder drie Olivier Awards, twee Screen Actors Guild Awards en vier BAFTA's. In 1998 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II, als eerbetoon aan zijn opmerkelijke en invloedrijke bijdrage aan de Britse cultuur.

Ontdek meer