België krijgt eerste alcoholkliniek voor jongeren

Joyce Vander Auwera-08 februari 2023 om 21:50- Foto:

Hudson Marques (Pexels)

Het Sint-Augustinus ziekenhuis in Antwerpen (GZA) krijgt de eerste Belgische polikliniek voor jongeren en alcohol, de zogeheten ‘alcoholpoli’. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Dit voorjaar opent de eerste alcoholkliniek voor minderjarigen in ons land. Er belanden elke week drie tieners in de Antwerpse ziekenhuizen alleen al met een alcoholvergiftiging. “De jongste was elf jaar”, zegt onderzoeker Hanna van Roozendaal. De ‘alcoholpoli’ moet daar iets aan veranderen.

In Nederland bestaat de polikliniek voor jongeren en alcohol al meer dan tien jaar. Het is er een succes. “In Nederland duurde het bijna twintig jaar om alle zogenaamde ‘alcoholpoli’ op te zetten”, zegt van Roozendaal. “Nederlandse kinderen worden vooral opgevolgd door de pediater. In Vlaanderen zit de opvolging rond deze problematiek vooral bij spoedartsen.”

Uiteraard worden ouders, indien mogelijk, nauw betrokken wanneer een jongere met een alcoholvergiftiging wordt opgenomen in de kliniek. In een latere fase volgen er gesprekken met een kinderpsycholoog en een arts.

TAGMAG knalt Kiesweek Antwerpen met eigen stage!

Nezir Yikik-28 maart 2023 om 09:00- Foto:

Maartenvda

Het is bijna zover, de jaarlijkse Kiesweek is weer in zicht. Hét evenement waarbij faculteitsclubs in Antwerpen hun teams een week lang voorstellen aan medestudenten.

De Kiesweek draait natuurlijk niet alleen om ‘kiezen’, want het is ook dé gelegenheid om te genieten van gratis drinks, food en andere activiteiten. En jawel, ook dit jaar staat onze eigen TAGMAG stage woensdag 29 maart weer een hele namiddag in hartje Antwerpen.

Terwijl jij geniet (en kiest), zorgen Steve Holsten, NVC, Broken Age en Sven van Alboom voor de vetste beats!

De kiesweek vindt dit jaar plaats van dinsdag 28 t.e.m. donderdag 30 maart en wordt georganiseerd door Unifac vzw. Een overkoepelende studentenvereniging aan de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen.

Man steekt glas in anus en belandt op spoed

Dieter Blarinckx-27 maart 2023 om 18:10- Foto:

Journal of Nepal Medical Association

Op het wereldwijde web kom je vaak de meest bizarre en zotte verhalen tegen. Zo ook dat van deze Nepalese man die in het ziekenhuis belandde nadat hij een groot waterglas in zijn anus stak.

De 47-jarige man kwam op spoed aan met vreselijke buikpijn. Hij vertelde dat hij al twee dagen niet naar het toilet kon gaan en dat hij zelf probeerde het waterglas te verwijderen, maar zonder succes. Hij werd onmiddellijk geopereerd. Eerst bleef de man aanhouden dat hij het glas er “per ongeluk” ingestoken had, maar later bekende hij dat hij het glas zelf had ingebracht voor seksuele bevrediging terwijl hij dronken was. Dat werd uiteindelijk ook bekendgemaakt door het Journal of Nepal Medical Centre.

"Men probeerde het glas via de anus naar buiten te krijgen, maar dat lukte niet omdat het glas hoog, omgekeerd en vastgeklemd zat. Vandaar dat we de persoon in kwestie geopereerd hebben en het glas zo werd verwijderd”, klinkt het.

Achteraf bleef de man nog zo’n week in het ziekenhuis om te herstellen van het incident én van de noodoperatie. Maar achteraf verklaarde hij openlijk dat hij zijn “lesje wel geleerd” heeft.

Ontdek meer