Schimmel uit 'The Last of Us' bestaat echt

Karen Luiken-23 januari 2023 om 07:10

De schimmel die mensen in ‘The Last Of Us’ in zombies transformeert, blijkt echt te bestaan. Deskundigen zeggen volgens het AD dat de parasiet gezien wordt bij insecten. Godzijdank niet bij mensen.

De eerste aflevering van de langverwachte serie ‘The Last Of Us’ begint met een waarschuwing van een wetenschapper. Die zegt in een televisieprogramma dat er een schimmel bestaat die mensen zou kunnen infecteren.

Voor een deel heeft de wetenschapper gelijk: de schimmel waar hij het over heeft, de zogenoemde cordyceps, bestaat echt. Wat alleen niet klopt, is dat de parasiet ervoor kan zorgen dat mensen bloeddorstige wezens worden. De schimmel richt zich voornamelijk op insecten.

Deskundige Charissa de Bekker legt volgens het AD uit dat als een mier geïnfecteerd wordt door de schimmel, hij snel zal overlijden. Hij is bezeten en wordt dan ook wel ‘zombiemier’ genoemd. Zodra hij eenmaal dood is, wordt hij door de schimmel verteert en vormt zich uit de kop een vruchtlichaam waarmee de schimmel zijn sporen verspreidt. Daar worden vervolgens andere mieren mee geïnfecteerd.

Commotie in 'Big Brother' door nieuwe challenge

Karen Luiken-26 januari 2023 om 16:54

Een nieuwe dag betekent deze week in ‘Big Brother’ ook automatisch een nieuwe challenge. Deze keer nemen alle bewoners het tegen elkaar op en strijden ze voor de Power of Nomination. Het winnende team zal leden uit het verliezende team nomineren. En je kunt wel raden dat daar commotie van komt... Sneak preview!

Kim Van Oncen nu ook te horen op de radio

Dieter Blarinckx-26 januari 2023 om 13:56- Foto:

VRT

De Vlaamse actrice Kim Van Oncen - vooral bekend van 'Dertigers' en 'De Verraders' - kan iets nieuws toevoegen aan haar CV: radiopresentatrice. Deze week presenteerde ze immers haar eerste radioprogramma op Radio 2.

Samen met Peter Van de Veire presenteert Kim Van Oncen iedere werkdag de ochtendshow 'Goeiemorgen Morgen' op Radio 2. En afgelopen maandag was haar vuurdoop.

Aan Het Laatste Nieuws vertelde ze eerder deze week dat ze 's avonds al gaat slapen tegen half 9, om dan de volle 7 uurtjes te kunnen genieten van wat rust en slaap. Maar die eerste show op maandag was een groot succes, al waren de nodige zenuwen natuurlijk aanwezig:

"Peter heeft gezweet, ik heb gezweet, iedereen vond het spannend. Technisch is zo’n show echt wel een huzarenstukje. Af en toe liep het daardoor mis, maar dat zijn dingen die wij zelf niet altijd in de hand hebben. Daarom kan ik dat best van mij afzetten. Het is heel nieuw, dus als het eens misloopt, hoop ik dat de mensen ons dat vergeven.”

"Een radioshow moet zich wat zetten, en als alles loopt, valt de spanning weg. Nu merk ik dat het elke dag leuker wordt. Peter zei me: ‘Een tip dat ik zelf ooit kreeg was: ‘Als wij ons amuseren, dan amuseren de luisteraars zich thuis ook.’ En dat voel ik meer en meer.”

'Goeiemorgen Morgen' is iedere werkdag te horen in de ochtend op Radio 2!

Ontdek meer