Te weinig water drinken kan kans op vroegtijdig overlijden verhogen

Karen Luiken-05 januari 2023 om 16:29

Water drinken is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat mensen die er te weinig van nuttigen een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden?

Uit een onderzoek van National Institues of Health, gepubliceerd in eBioMedicine, is gebleken dat het te weinig drinken van water de kans op overlijden met 20 procent kan verhogen.

De studie is uitgevoerd onder ruim 11.000 volwassenen en heeft zo'n dertig jaar geduurd. In die tijd werden door onderzoekers verbanden tussen serumnatriumspiegels - die omhoog gaan als de vochtinname daalt - en verschillende gezondheidsindicatoren met elkaar vergeleken. En wat blijkt nou? Volwassenen met hoge serumnatriumspiegels hadden meer kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hart- en longziektes en vroegtijdig overlijden.

Onderzoeker Natalia Dmitrieva zegt er het volgende over: “De resultaten van het onderzoek suggereren dat een goede hydratatie veroudering kan vertragen en een ziektevrij leven kan verlengen.”

Deze luchtvaartmaatschappij biedt hondvriendelijke vluchten aan

Karen Luiken-17 april 2024 om 06:51- Foto:

Photo by REGINE THOLEN on Unsplash

Een verre reis maken met je hond? Dat gaat met de komst van een nieuwe luchtvaartmaatschappij een stuk makkelijker. BARK Air biedt sinds kort eerste klasvluchten aan voor jou en je trouwe viervoeter.

Tot nu toe is het best lastig om met je hond naar een ander continent te vliegen. Kleine hondjes mogen vaak met het baasje mee het vliegtuig in, maar grote honden worden in een klein hok in het ruim gezet, wat vaak tot stressvolle situaties leidt. BARK Air, een samenwerking tussen het hondenspeelgoedbedrijf BARK en een jetcharterservice, wil daar verandering in brengen. De nieuwe luchtvaartmaatschappij biedt luxe vluchten met een vipbehandeling aan voor zowel de hond als zijn baasje.

Wat daar allemaal bij zit inbegrepen? Het skippen van de drukke controleposten op het vliegtuig, een heerlijke maaltijd, kalmerende geurtjes, muziek, ruisonderdrukkende koptelefoons, kalmeringsvesten, een drankje naar keuze bij het opstijgen, speeltjes, dekentjes en heerlijke traktaties.

Goedkoop zijn de vluchten – zoals je misschien al wel verwacht – helaas niet. Voor een enkele reis betaal je zo’n 5.600 euro voor baas en hond.

Nieuwe miersoort vernoemd naar Voldemort

Karen Luiken-16 april 2024 om 06:07

Voldemort is niet langer alleen de schurk uit de ‘Harry Potter’-reeks. De naam is vanaf nu ook verbonden aan een nieuw ontdekte miersoort.

De mier werd begin vorige maand voor het eerst gespot in Pilbara, een regio in het westen van Australië. Het beestje heeft een bleek, lang lijf en wordt daarom vergeleken met Voldemort uit ‘Harry Potter’. Onderzoeker Mark Wong, groot fan van ‘Harry Potter’, besloot de mier de naam Leptanilla voldemort te geven.

Het is niet de eerste keer dat een dier wordt vernoemd naar een ‘Harry Potter’-personage. Ook Severus Snape, Lucius Malfoy en Gryffindor hebben een naar hun vernoemde diersoort rondlopen. Bij de eerste in dit rijtje gaat het om een krab, bij de tweede om een wesp en bij de derde om een spin.

Ontdek meer