Te weinig water drinken kan kans op vroegtijdig overlijden verhogen

Karen Luiken-05 januari 2023 om 16:29

Water drinken is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat mensen die er te weinig van nuttigen een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden?

Uit een onderzoek van National Institues of Health, gepubliceerd in eBioMedicine, is gebleken dat het te weinig drinken van water de kans op overlijden met 20 procent kan verhogen.

De studie is uitgevoerd onder ruim 11.000 volwassenen en heeft zo'n dertig jaar geduurd. In die tijd werden door onderzoekers verbanden tussen serumnatriumspiegels - die omhoog gaan als de vochtinname daalt - en verschillende gezondheidsindicatoren met elkaar vergeleken. En wat blijkt nou? Volwassenen met hoge serumnatriumspiegels hadden meer kans op het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals hart- en longziektes en vroegtijdig overlijden.

Onderzoeker Natalia Dmitrieva zegt er het volgende over: “De resultaten van het onderzoek suggereren dat een goede hydratatie veroudering kan vertragen en een ziektevrij leven kan verlengen.”

Student verzint ideale 'spiekbriefje'

Karen Luiken-28 september 2023 om 12:20

Vergeet spiekbriefjes, een volgeschreven arm of afkijken. Een student uit Spanje heeft een veel betere manier bedacht om zonder te leren te kunnen slagen voor een examen: balpennen volschrijven met aantekeningen.

Op het internet gaat een foto rond van een rechtenprofessor. Daar zijn tien balpennen op te zien. Geen gewone balpennen, maar balpennen die je door je studie heen kunnen loodsen (als je niet betrapt wordt). Ze staan namelijk vol met allerlei nuttige informatie. Oftewel: het zijn de ideale spiekbriefjes.

De docent had de pennen twee jaar geleden ontdekt en nam ze toen in beslag, maar vond ze onlangs weer toen ze haar kantoor aan het schoonmaken was. “Bij het opruimen van mijn kantoor vond ik een overblijfsel van de universiteit dat we een paar jaar geleden van een student in beslag hadden genomen”, aldus de docent. “Wat een kunst!”

Tiener wist niet dat ze zwanger was tot voetje uit haar vagina stak

Karen Luiken-18 september 2023 om 06:31

Een 19-jarige vrouw uit Engeland is onlangs bevallen van een baby zonder dat ze wist dat ze al maanden zwanger was. Daar kwam ze pas achter toen ze tijdens een toiletbezoek een voetje uit haar vajayjay zag komen.

Faye White beviel in mei van haar dochtertje Luna-Grace Behrens. Ze had geen idee dat ze toen al negen maanden zwanger was. Ze had in die periode wel een aantal zwangerschapstesten gedaan, maar die waren allemaal negatief. Ze had geen zichtbare babybuik en haar menstruatiecyclus was in aanloop naar de bevalling normaal. Ze werd gewoon ongesteld. “Het leven was heel normaal, totdat ik op een ochtend wakker werd door een grote stroom water”, zegt ze volgens Kennedy News.

Wat bleek? Haar vliezen waren gebroken. “Ik ging naar het toilet omdat ik een flinke druk voelde en toen kwam er iets uit”, vervolgt Faye. “Ik merkte dat het een voetje was. Uiteindelijk heb ik de ambulance gebeld.”

Twee uur later was Faye bevallen van een dochtertje. Ze had al een kindje en hoewel ze eigenlijk geen verdere kinderwens meer had, is ze nu heel blij met de kleine spruit. “Vanaf het moment dat ik wist dat ze zou komen, dacht ik: dit is ons kind, we gaan ervoor. Ik dacht aan haar. Ik wilde haar zien en weten of alles goed met haar ging.”

Ontdek meer