Nog nooit eerder waren er zo veel spijbelaars in Vlaanderen

Dieter Blarinckx-14 december 2022 om 09:50- Foto:

Photo by MChe Lee on Unsplash

Durf jij wel eens te spijbelen? Wel, dan ben je heus niet alleen! De Vlaamse regering heeft namelijk bekendgemaakt dat er in Vlaanderen nog nooit eerder zo veel spijbelaars waren. Zo zou zelfs 3,7 procent van de Vlaamse middelbare scholieren minstens 15 dagen ongewettigd afwezig zijn.

Ben Weyts, onze Vlaamse minister van Onderwijs is ongerust over het toenemende aantal spijbelaars in Vlaanderen, maar hij heeft er wel een duidelijke verklaring voor:

“We betalen een prijs voor de rampzalige schoolsluitingen tijdens corona. We hebben toen de connectie met sommige leerlingen verloren en de CLB’s hebben hun kerntaken minder kunnen uitoefenen.”

Samen met de Vlaamse regering wil hij nu een actieplan ontwikkelen om die spijbelaars tegen te gaan.

Sint Lucas Antwerpen (KdG) organiseert tekenmarathon

Simon Smetryns-18 maart 2024 om 08:53

Op 20 maart organiseert Sint Lucas Antwerpen (School of Arts KdG) een tekenmarathon in de Sint-Laurentiuskerk in Antwerpen. Gedaan met stillevens tekenen. Van een springkasteel in een kerk, tot een yoga-sessie omringt door studenten met energiedrankjes en dozen pizza. ​ Tijdens de vierentwintig-urenmarathon ​ tekenen studenten aan één stuk door in de kerk, terwijl hun voortdurend nieuwe levende taferelen worden voorgeschoteld zoals optredens, dansers, planten, circusartiesten en een tango.

De tekenmarathon is het hoogtepunt van de jaarlijkse projectweek van Sint Lucas Antwerpen, die plaatsvindt van 18 tot 22 maart. Tijdens deze week werken studenten van verschillende artistieke disciplines samen, met als doel interdisciplinair creëren​ en netwerken bevorderen. Illustratoren werken samen met beeldhouwers en grafisch vormgevers bundelen krachten met juweelontwerpers. Naast de tekenmarathon omvatten de projectweek ook nog andere in het oog springende projecten zoals levensgrote portretten in de showroom en illustratoren die de strijd aangaan met Kunstmatige Intelligentie.

De tekenmarathon wordt één van de afsluitende activiteiten van de projectweek. In de monumentale Sint-Laurentiuskerk aan de Markgravelei, staat studenten een vermoeiende, maar onvergetelijke nacht te wachten die nog voor jaren tekeninspiratie kan zorgen.

Thomas More brengt alle Kempische lerarenopleidingen naar Campus Geel

Simon Smetryns-31 januari 2024 om 08:40

Vanaf academiejaar 2025-2026 zal het opleidingsaanbod van Campus Vorselaar verhuizen naar Campus Geel. “We brengen al onze lerarenopleidingen samen onder één dak. Met Geel als kloppend hart van kwaliteitsvol onderwijs”, zegt Stijn Coenen, algemeen directeur van Thomas More. “Het is een krachtige investering in onze leraren van morgen.”

Campus Geel bood al de Verkorte Educatieve Bachelor en het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs aan. Vanaf academiejaar 2025-2026 zullen nu ook de studenten Kleuter-, Lager en Secundair Onderwijs les krijgen in Geel. Ook de Bachelor Leraar Lager Onderwijs van Turnhout zal dat academiejaar naar de Kempische stad verhuizen. Zo komen alle lerarenopleidingen samen op één campus. Enkel de secundaire onderwijsvakken Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie behouden hun plek op de sportcampus in Turnhout. De verschuiving zorgt voor een betere ontsluiting van het aanbod in centrumstad Geel en versterkt multidisciplinaire samenwerkingen en doorstroom vanuit andere opleidingen.

Een verhuis met impact

Gevolg van deze beslissing is de sluiting van Campus Vorselaar. “Ik koester de rijke en lange traditie van onze lerarenopleidingen daar”, vertelt Coenen. “En erken de waarde die ze hadden voor de Kempische regio. Ik besef heel goed dat deze keuze impact zal hebben op zowel onze medewerkers als onze studenten. Daarom stellen we alles in het werk om de verhuis zo zacht mogelijk te laten verlopen.” De huidige studenten kunnen hun opleiding binnen de gewone doorlooptijd afronden op hun vertrouwde campus. In 2024-2025 zal de laatste lichting leraren in spe starten in Vorselaar en Turnhout. Voor hen voorziet de hogeschool een zorgvuldig opvolgingsprogramma. De komende maanden wordt er werk gemaakt van een gedetailleerde planning.

Ontdek meer