Bevestigd: iPhone moet binnenkort verplicht USB-C-poort hebben

Dieter Blarinckx-10 december 2022 om 14:46

De kogel is door de kerk en een datum is bekend: vanaf 28 december 2024 moeten alle iPhones een USB-C-poort hebben. Dit technologienieuws werd eerder deze week bevestigd.

Deze nieuwe regel geldt niet enkel voor iPhones, maar ook voor alle andere kleine elektronische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan tablets, hoofdtelefoons en natuurlijk ook alle andere smartphones.

Vanaf 28 december 2024 moeten al deze apparaten een USB-C-poort hebben waardoor ze ook allemaal met dezelfde lader kunnen opgeladen worden.

Dat werd beslist - onder lichte dwang weliswaar - door de Europese Unie die al jaren vecht voor een universele oplader waarmee alle kleine elektronische apparaten mee kunnen opgeladen worden.

Tinder test met nieuwe lengtevoorkeur

Simon Smetryns-03 juni 2025 om 13:06- Foto:

Good Faces Agency on Unsplash

Tinder test momenteel een functie waarmee Gold- en Platinum-gebruikers een voorkeur kunnen instellen voor de lengte van hun matches. Concreet kunnen ze een gewenste lengterange aanduiden, waarna het algoritme hiermee rekening houdt bij het tonen van profielen.

Volgens Tinder maakt deze functie deel uit van een bredere inspanning om 'intentioneler te connecteren' op het platform. Toch zijn niet alle gebruikers overtuigd. Sommigen vinden dat de optie bestaande schoonheidsidealen versterkt en vooral kortere mannen benadeelt.

Op sociale media klinkt de kritiek luid. “It’s over for short men. Wat moeten ze nu doen?”, klinkt het op X.

Of de functie permanent wordt? Dat is nog niet zeker. “Niet elke test wordt een vaste feature,” aldus Tinder.

Praat je straks met je kat? Chinese AI wil het geblaf en gemiauw vertalen naar woorden

Chelsy Vanlerberghe-13 mei 2025 om 12:21

Elke huisdiereigenaar heeft het zich al eens afgevraagd: wat probeert m’n hond mij nu precies te vertellen? Is hij hongerig? Wil hij naar buiten? Verveelt mijn kat zich? Wat wilt ze mij zeggen? Een Chinees techbedrijf denkt binnenkort het antwoord te kunnen geven.

Baidu, de ‘Google van China’, heeft namelijk een patent aangevraagd voor een AI-systeem dat dierenklanken zou kunnen vertalen naar menselijke taal. Jep, letterlijk blaf naar babbel.

De technologie zou gebruik maken van AI om geluiden, gedrag en zelfs fysieke signalen van dieren te analyseren. Op basis daarvan probeert het systeem te achterhalen hoe het dier zich voelt, en wat het eigenlijk wil zeggen. Denk aan: “Ik ben blij dat je thuis bent!” of “Gast, waar blijft mijn eten?”

Het idee zit nog in de onderzoeksfase, maar Baidu zegt dat er nu al veel interesse is. En da’s niet zo gek: eerdere pogingen om dierentaal te begrijpen, zoals honden die met knopjes communiceren, gingen al vaak viraal. Alleen zou dit project nog een stap verder gaan: echte vertaling, met woorden en al.

Niet alleen honden en katten komen aan bod. Onderzoekers van Project CETI proberen momenteel zelfs het mysterieuze geklik van potvissen te ontcijferen. Ja, die dieren zouden een soort fonetisch alfabet hebben.

Of we binnenkort écht een gesprek kunnen voeren met onze viervoeter? Nog niet meteen. Maar het feit dat er technologie in de maak is om het te proberen, is op z’n minst… woef-waardig.

Ontdek meer