Condooms binnenkort gratis voor Franse jongeren

Dieter Blarinckx-09 december 2022 om 13:32

Groot nieuws van onze zuiderburen want binnenkort zullen Franse jongeren tussen 18 en 25 recht hebben op gratis condooms. Dat werd zopas beslist door de Franse regering.

Vanaf 2023 zullen in Frankrijk jongeren tussen 18 en 25 gratis condooms kunnen gaan halen bij de apotheker. President Emmanuel Macron is alvast superenthousiast en fier:

“Een kleine revolutie van de anticonceptie”, klonk het in zijn toespraak aan de Franse pers.

De nieuwe wetgeving is vanaf 2023 van kracht en geldt voor twee populaire merken van condooms. Vrouwen zullen daarnaast ook gratis toegang krijgen tot noodanticonceptie, zonder dat ze daarvoor een voorschrift van de dokter nodig hebben. Maar dat is nog niet alles, want ook zullen jongeren tot 26 zich voortaan gratis kunnen laten testen op SOA’s.

Good job Frankrijk!

Tiener dood nadat ze getroffen wordt door bliksem

Karen Luiken-01 oktober 2023 om 09:56

Een 16-jarig meisje uit Florida is om het leven gekomen tijdens het jagen met haar vader. Ze werd geraakt door bliksem, melden verschillende media.

Baylee Holbrook was samen met haar vader in Putnam County aan het jagen toen het weer plotseling omsloeg en het begon te onweren. De bliksem sloeg in op een boom en raakte ook Baylee en haar vader.

De twee verloren allebei hun bewustzijn, maar de vader kwam op eigen kracht weer bij. Baylee was er slechter aan toe; zij ademde niet meer en moest met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar is ze twee dagen later overleden aan haar verwondingen.

Perkamentus (82) overleden

Joyce Vander Auwera-28 september 2023 om 12:10

De entertainmentwereld rouwt om het verlies van de getalenteerde acteur Michael Gambon, die op 82-jarige leeftijd in het ziekenhuis is overleden. Zijn familie bracht dit trieste nieuws naar buiten via een verklaring aan de Britse pers. Gambon was een bekend gezicht in films zoals 'Fantastic Mr. Fox' en de onvergetelijke 'Harry Potter'-reeks.

Bij het grote publiek zal hij voor altijd herinnerd worden als de charismatische Albus Dumbledore, ofwel Albus Perkamentus, in maar liefst zes 'Harry Potter'-avonturen. Hij nam deze iconische rol over na het onverwachte overlijden van Richard Harris na de eerste twee films.

Volgens zijn familie is Gambon in het ziekenhuis omringd door zijn geliefden ingeslapen. Zijn uitmuntende carrière, die meer dan zes decennia omspande, bevatte meer dan 150 onvergetelijke optredens in films en series.

De legendarische acteur begon zijn reis in de wereld van het theater naast niemand minder dan Laurence Olivier. Hij was een van de oprichters van het Royal National Theatre. In de loop van zijn leven heeft hij talloze prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder drie Olivier Awards, twee Screen Actors Guild Awards en vier BAFTA's. In 1998 werd hij geridderd door koningin Elizabeth II, als eerbetoon aan zijn opmerkelijke en invloedrijke bijdrage aan de Britse cultuur.

Ontdek meer