Wanneer mag je je kerstboom zetten?

Karen Luiken-09 december 2022 om 07:53

Het is ieder jaar weer de vraag: wanneer is het officiële begin van de feestdagen en mag de kerstboom worden gezet? Sonos heeft het antwoord. Het merk komt met een speciaal algoritme dat is gemaakt om de feestvreugde te meten en aan de hand daarvan dé officiële aftrap te geven.

Sommige mensen zetten hun kerstboom al in november en draaien vanaf diezelfde maand volop kerstmuziek. Anderen vinden dat Sinterklaas eerst uit het land moet zijn voordat we ons in de kerstsferen mogen bevinden. Maar wie heeft gelijk? Om een oplossing voor die eeuwenoude discussie te kunnen vinden, heeft Sonos een Seasonal Audio Noise Tracking Aggregrator Index gemaakt, oftewel een S.A.N.T.A. Index.

De Sonos S.A.N.T.A. Index analyseert de frequentie waarmee gebruikers in verschillende landen de vijf populairste kerstliedjes en -films zoeken en afspelen op de Sonos-app. Gecombineerd met andere statistieken, waaronder de hoeveelheid sociale media content over de feestdagen en het sentiment ervan, genereerde de index een dagelijkse Jingle Wave-score op een schaal van 0 (geen kerstvreugde) tot 100 (maximale kerstvreugde). Zodra de Jingle Waves het kantelpunt bereiken - gedefinieerd als 50 - is de officiële start van het kerstseizoen daar. En die dag was gisteren, op donderdag 8 december!

Om de officiële start van de feestdagen te vieren, heeft Jaap Resema in samenwerking met Sonos een kerstjingle uitgebracht. Je luistert het nummer hieronder:

Record: deze Rollercoaster Tycoon-achtbaan duurt een eeuwigheid

Dieter Blarinckx-19 maart 2023 om 17:56

Op het wereldwijde web kom je vaak de meest zotte en bizarre verhalen tegen. Zo ook het verhaal van deze Nederlander. Hij bouwde immers de langste RollerCoaster Tycoon-achtbaan ooit! De hele rit gaat door tot in de eeuwigheid.

De Nederlander Marcel Vos legt in een video op zijn YouTube-kanaal uit hoe zijn fameuze rollercoaster nu net in elkaar zit. Zijn gloednieuwe achtbaan zou zelfs zo’n 3 tredeciljoen jaar duren. Om je een idee te geven: dat is een 1 met 78 nullen achter! :D

Maar hoe kwam hij hier nu net bij? Marcel maakte gebruik van meerdere obscure achterpoortjes en was gewoon slim in zijn denken. Zo koppelde hij 250 verschillende achtbanen aan elkaar, waarbij een karretje pas mag vertrekken als het karretje in de achtbaan ernaast arriveert in het station.

Check zijn bizarre record in deze video:

Van poep tot plant: hoe luiaards de avocado verspreidden

Nezir Yikik-15 maart 2023 om 10:49- Foto:

Steven Paton via Pexels

Dat de avocado ook in België razend populair is, is inmiddels geen nieuwtje. Maar wist je dat we de geliefde vrucht grotendeels te danken hebben aan onze trage vrienden, de luiaards? Oké, misschien niet de luiaards zoals we ze vandaag de dag kennen, maar wel de reuzenluiaards uit de prehistorie.

De heerlijke romige vrucht is al meer dan 10.000 jaar een belangrijk voedingsmiddel in Midden- en Zuid-Amerika. Archeologen ontdekten zelfs avocado-pitten die nog dateren uit 750 voor Christus. Dat we de vrucht vandaag nog steeds in de supermarkt kunnen vinden, is dus een echt luiaardsgeschenk!

De enorme omvang van de reuzenluiaards, stelde hen in staat om avocado’s in hun geheel te verslinden, zonder ze eerst tot kleine stukjes te kauwen. Daardoor bleven de zaden heel en konden ze uiteindelijk uitgroeien tot nieuwe avocadobomen op een steeds wijdere oppervlakte. Na een minder prettige reis door het spijsverteringsstelsel van het prehistorische beest, natuurlijk!

Ook vandaag spelen de (kleinere) diertjes een belangrijke rol in de verspreiding van de vrucht. Door hun onhandige bewegingen, laten ze hier en daar weleens een vrucht vallen. De rest kan je waarschijnlijk wel raden!

De volgende keer dat je geniet van een toast avocado, weet je wie je moet bedanken.

Ontdek meer