Thomas More-studenten doen nachtje door op 8 december

Dieter Blarinckx-06 december 2022 om 14:16

Zo’n 200 Thomas More-studenten zullen tijdens de nacht van 8 op 9 december een nachtje doordoen en proeven van het échte leven als ondernemer. Dat doen ze in samenwerking met ICE Cube, de ondernemerschapswerking van de Vlaamse hogeschool.

Voor de zesde keer al zal op 8 december ‘De Nacht Van De Ondernemende Student' plaatsvinden, waarbij 200 studenten tijdens de nacht een businessplan moeten uitwerken. Dat doen ze deze editie voor opdrachtgever Netropolix.

Verschillende teams strijden tegen elkaar voor de meest creatieve, maar ook economisch haalbare oplossing. Dit jaar is Netropolix, gespecialiseerd in informatica-oplossingen voor professionele KMO's in de Kempen, de opdrachtgever. Tussen het brainstormen en pitchen door vinden er ontspannende activiteiten plaats op de campus in Geel. Kortom, een nacht vol creativiteit, teamwork en fun”, klinkt het bij Thomas More.

Gedurende de hele nacht worden ze ondergedompeld in brainstormtechnieken, om vervolgens de eerste stappen naar een businessmodel te zetten en uiteindelijk in de vroege uurtjes te werken aan de killerpitch. In de ochtend worden de vier beste ideeën geselecteerd voor de finale. De teams moeten dan de professionele jury bestaande uit medewerkers van Netropolix en experten van Thomas More overtuigen van het idee dat ze hebben ontwikkeld”, klinkt het verder.

Met dit leuke initiatief hoopt Thomas More studenten warm te maken voor het ondernemerschap en te leren samenwerken.

Inspirerende lezing door auteur van Rebel Rebel op PXL

Chelsy Vanlerberghe-10 januari 2025 om 13:19

Een inspirerende mix van digitale strategie en iconische muziek? Yes, please! Geert Van Mol, auteur van 'Rebel Rebel' en voormalig Chief Digital Officer bij Belfius, gaf op 9 januari een indrukwekkende lezing bij PXL-Business. De aula zat vol studenten die geboeid luisterden naar zijn energieke verhaal over digitale transformatie en leiderschap.

In zijn boek Rebel Rebel koppelt Van Mol de creatieve wereld van muziek aan de uitdagingen van digitale transformatie. Hij benadrukt hoe bedrijven kunnen leren van de rebelse geest van muzikanten (think Bowie, Prince en andere legendes) die de status quo doorbreken en innovatie stimuleren. Tijdens zijn lezing wist hij de aanwezigen te boeien met praktische inzichten en inspirerende anekdotes, waarbij hij ook opriep tot een ambitieuzer digitaal beleid in België. Een pittige boodschap die bij de aanwezige studenten duidelijk bleef hangen.

‘Nerds’ Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire krijgen eredoctoraat

Chelsy Vanlerberghe-02 januari 2025 om 12:14

Wetenschap saai? Niet als je het aan Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire vraagt. Deze Vlaamse pioniers in wetenschapscommunicatie weten als geen ander hoe je complexe onderwerpen helder en boeiend maakt. Hun jarenlange inzet wordt nu beloond met een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen.

Helsmoortel behaalde een doctoraat in de gezondheidswetenschappen aan de UGent, terwijl Scheire aan dezelfde universiteit fysica studeerde. Beiden ruilden echter het lab in voor een carrière op het podium.

Hetty Helsmoortel begon haar carrière als kankeronderzoeker aan de UGent, maar ruilde het lab in voor het theater. Met haar shows en tv-optredens brengt ze wetenschap naar een breed publiek.

Vlaanderen maakte kennis met Lieven Scheire via de cabaretgroep 'Neveneffecten'. Later presenteerde hij onder andere de populaire tv-programma’s 'Scheire en de Schepping' en 'Team Scheire', waarin hij met humor en helderheid wetenschap toegankelijk maakte.

Samen zijn Helsmoortel en Scheire de drijvende krachten achter de populaire podcast 'Nerdland', die maandelijks meer dan 300 000 luisteraars telt. De twee zetten ook hun schouders onder het Nerdland Festival, het grootste wetenschapsfestival in België.

Met het eredoctoraat wil de Universiteit Antwerpen het belang van wetenschapscommunicatie in de verf zetten. Volgens rector Herwig Leirs is het eredoctoraat meer dan een erkenning. Het benadrukt hoe belangrijk het is om wetenschap toegankelijk te maken. “We leven in een tijd van complexe wetenschappelijke ontwikkelingen met enorme gevolgen voor mens en maatschappij. Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire slagen erin om een groot publiek te bereiken. Ze doen dat op een innovatieve, amusante wijze waarbij ze wetenschap begrijpelijk voorstellen zonder de moeilijke concepten en experimenten erachter te verloochenen.”

Naast Helsmoortel en Scheire worden ook vier internationale wetenschappers in de bloemetjes gezet. Onder hen Jure Leskovec (Stanford), een autoriteit in machine learning, en Elizabeth Povinelli (Columbia), bekend om haar baanbrekende werk in de dekolonisatie en kritische theorie.

Ontdek meer