Nederlandse vrouw aangevallen door agressieve wolfspin

Karen Luiken-19 oktober 2022 om 15:58

Een nachtmerrie is werkelijkheid geworden voor een Nederlandse vrouw. Ze ontdekte een grote spin in haar slaapkamer en bij een poging het achtpotige beest te vangen, werd ze aangevallen.

Het gebeurde volgens de dierenambulance van Limburg in het Nederlandse plaatsje Heerlen. Een inwoonster van die stad spotte een grote spin in haar slaapkamer. Ze wilde het dier vangen om buiten te zetten, maar werd toen aangevallen. Uren later zat de spin er nog steeds.

“Wij zijn de spin op gaan halen”, zegt de dierenambulance van Limburg. Het gaat om een wolfspin die uit zelfverdediging giftig kan bijten, al is dit voor mensen niet gevaarlijk. “We hebben hem gevangen en netjes in ons ‘spinnenbakje’ gedaan”, klinkt het nog. “Daarna is hij, na overleg met een expert, weer uitgezet in de natuur.”

Vrouw raakt been bijna kwijt na avondje wodka

Karen Luiken-26 maart 2023 om 12:09

Dat een avondje stevig drinken ernstige consequenties kan hebben, weet de Canadese Julia Anderson als geen ander. Zij raakte haar been bijna kwijt nadat ze te veel wodka had gedronken.

Het ging mis toen de 36-jarige Julia thuiskwam na een avond waarop flink wat alcohol werd genuttigd. Haar moeder zag haar in een vreemde positie in bed liggen; Julia lag opgerold bovenop haar benen terwijl ze naar beneden keek. Een paar uur later kon ze haar benen niet goed bewegen.

Omdat ze bang was dat ze iets had gebroken, riep Julia haar moeder en werd er een ambulance gebeld. In het ziekenhuis is ze vervolgens gecontroleerd door artsen. Daaruit bleek dat ze kampte met een aandoening die compartimentsyndroom wordt genoemd en die veroorzaakt wordt door een bloeding of zwelling in een spierbundel.

Om haar been te kunnen redden moest Julia volgens Ladbible een dialyse, bloedtransfusie en huidtransplantatie ondergaan. Het scheelde niet veel of haar been moest geamputeerd worden. “Ik werd onmiddellijk geopereerd omdat mijn spieren aan het verslechteren waren en er gifstoffen in mijn bloedbaan vrijkwamen, waardoor mijn lichaam opzwol en mijn nieren stopten”, aldus de Canadese vrouw. “Na de eerste operatie lag ik twee weken op de intensive care, vastgebonden aan een apparaat om vocht af te tappen. Ik had constant pijn. Het voelde alsof mijn been sliep, maar dan duizend keer zo erg. Alsof ik een elektrische schok kreeg.”

Na vijf weken in het ziekenhuis mocht Julia naar huis. Eenmaal daar lag ze nog drie weken in bed. Inmiddels is ze een paar jaar verder en kan ze nog steeds niet goed lopen. “Het is alsof ik altijd een hoge hak draag”, legt ze uit. “Ik zou iedereen adviseren om eerst nuchter te worden voor je naar bed gaat als je een avondje hebt gedronken. Pak wat te eten, pak wat water, val niet zomaar flauw. Je wordt niet wakker als de bloedsomloop wordt afgesneden.”

Dit is waarom je scheten warm aanvoelen

Maxine Decaluwé-23 maart 2023 om 10:50- Foto:

via Pexels

Laat jij wel eens een scheetje in het bijzijn van anderen? Het blijft een beetje taboe, maar ook een raadsel. Scheten komen er vaak anders uit dan gewild. Universiteitsprofessor Lisa Ganjhu heeft nu een verklaring waarom sommige scheten warmer aanvoelen dan andere.

Volgens artsen moet een gemiddeld persoon, dagelijks zo'n vijf à vijftien scheten laten. Toch is een scheet nooit hetzelfde, het kan soms anders aanvoelen of zelfs klinken. Sommige lijken zelfs warmer aan te voelen dan andere, en daar is een goede reden voor.

Volgens Ganjhu, klinisch hoofddocent in Gastro-enterologie aan de NYU Langone Health, zijn scheten gebaseerd op je lichaamstemperatuur. "De warmte van het gas dat uit je lichaam komt, heeft dezelfde temperatuur als dat van je lichaam."

Gezondheidsdienst NHS stelt ons gerust, dat scheten laten volkomen normaal is. “Iedereen laat scheten. Je hoeft je er geen zorgen over te maken. Er zijn wel dingen die je kan doen als je merkt dat je er iets te veel laat, of als ze harder stinken dan normaal.”

Dit is wat je kan doen om minder scheten te laten, al dan niet met minder stank:

  • Eet vaker kleinere maaltijden.

  • Kauw met gesloten mond.

  • Beweeg regelmatig, zo verteert je lichaam beter.

  • Drink pepermuntthee.

  • Kauw niet op kauwgom, rook niet en zuig niet op dopjes of harde snoepjes. Hierdoor slik je een grote hoeveelheid lucht in, wat scheten alleen maar aanwakkert.

  • Let op met moeilijk te verteren voedsel en eten waarvan je weet dat het je winderig maakt.

De NHS zegt ook dat je best niet te veel bier, wijn of fruitsap drinkt. Oeps!

Ontdek meer