UAntwerpen zet zich in tegen menstruatiearmoede

Karen Luiken-17 oktober 2022 om 12:08- Foto:

Photo by Natracare on Unsplash

UAntwerpen is een inzamelactie gestart voor menstruatiemateriaal. Om menstruatiearmoede tegen te gaan, maar ook om het taboe rond menstruatie onder de aandacht te brengen.

Op alle campussen van UAntwerpen staan vanaf vandaag inzamelpunten. Daar kan men tampons, inlegkruisjes en maandverband doneren. De producten worden verdeeld over verschillende mandjes op de scholen, die vervolgens gratis gebruikt kunnen worden door studenten of andere mensen die het nodig hebben.

“We rekenen op de solidariteit en beleefdheid van de passanten om alleen mee te nemen wat ze op dat moment nodig hebben”, zegt Sanne Joostens, coördinator van de Sociale Dienst. “Omdat we de producten zo openlijk tonen, hopen we ook het taboe rond menstruatie wat te doorbreken.”

De inzamelactie is een eerste stap in een groter structureel plan om aan alle toiletten op alle campussen een mandje te voorzien met menstruatieproducten voor zij die deze niet kunnen betalen, of ze simpelweg zijn vergeten.

Scholen blokkeren Sporza door WK-matchen

Dieter Blarinckx-26 november 2022 om 08:51- Foto:

Instagram - Nws.nws.nws.

Het WK in Qatar is volop bezig, en dat merken ze ook in de Belgische scholen. Heel wat leerlingen proberen stiekem tijdens de les op school toch naar de matchen van het WK te kijken. En dat zint de scholen natuurlijk niet.

Sommige Belgische scholen nemen daarom ook maatregelen. Ze zagen immers dat hun wifi-verbruik serieus steeg tijdens de matchen van het WK. Daarom hebben verschillende scholen nu besloten om Sporza te blokkeren op school:

"Omdat we vlak voor de examens staan, hebben we Sporza tijdelijk geblokkeerd", klinkt het bij de directeur van het Bernarduscollege in Oudenaarde.

Er zijn ook andere scholen die nog een stapje verder gaan en niet alleen Sporza blokkeren, maar ook andere kanalen van VRT waarop verslagen van de matchen worden uitgezonden.

Van het moment dat de blokkering van kracht was, zag de directie het wifi-verbruik meteen dalen. Maar of het nog iets gaat uithalen, valt nog te bekijken. Deze regeling geldt enkel voor wifi en natuurlijk niet voor de 4G- of zelfs 5G-verbindingen.

Docent ontslagen na 'aanstootgevende' TikTok-filmpjes

Karen Luiken-20 oktober 2022 om 11:56

Een docent van de Arteveldehogeschool in Gent is deze week ontslagen. Reden volgens hem? Zijn TikTok-account. Frank D’Hanis deelt regelmatig filmpjes met seksueel getinte grappen.

De docent geeft toe dat hij content maakt met soms grove grappen. Maar, zo vertelt hij volgens Het Nieuwsblad, dat doet hij niet om anderen te kwetsen. “Wel omdat ik thema’s als anale seks uit de taboesfeer wil halen. Als biseksuele man ben ik al te vaak met discriminatie en onverdraagzaamheid geconfronteerd. Noem het een poging tot verbinding in een wereld die dezer dagen zo gepolariseerd is.”

De filmpjes worden duizenden keren bekeken, maar toch is de Arteveldehogeschool er niet blij mee. Frank D’Hanis kreeg volgens De Standaard vorige week een mailtje met een uitnodiging voor een gesprek met de directie. Afgelopen maandag werd hij ontslagen.

“Mijn ontslag leek al een uitgemaakte zaak. Mocht ik nu echt haatdragende boodschappen verkondigen, dan zou ik het begrijpen en aanvaarden. Dat was hier niet het geval”, aldus de docent. “Misschien vinden sommigen mijn humor aanstootgevend, maar niet iedereen.”

Ontdek meer