Er komen strengere doopregels in Gent

Dieter Blarinckx-14 oktober 2022 om 13:39- Foto:

WDK

Ben jij een eerstejaarsstudent in Gent en wil je gedoopt worden? Of ben je al lid van een studentenclub en ga jij eerstejaartjes dopen? Let dan goed op, want de regelgeving rond dooprituelen is aangepast!

Meer dan 100 studentenverenigingen van Gent hebben een nieuwe versie van het doopdecreet ondertekend in het Gentse stadhuis. De regelgeving wordt strenger. Zo wordt o.a. het alcoholverbruik ingeperkt: tijdens buitendopen is geen alcohol toegestaan, sterke drank is volledig verboden en ook voor verantwoordelijken en toezichthouders geldt tijdens elke doopactiviteit een alcoholverbod.

Daarnaast zal er vanaf nu ook bij iedere doop een neutrale vertrouwenspersoon aanwezig moeten zijn. Maar opgelet: deze persoon mag géén lid zijn van de betrokken studentenvereniging.

De strengere regels komen er ook op vraag van de verenigingen zelf. Een werkgroep van studenten heeft enkele maanden aan het nieuwe doopdecreet gewerkt. Ze deden dat niet alleen, maar deden dat ook onder begeleiding van enkele experten van UGent.

Driekwart van de jongeren eet soms insecten

Dieter Blarinckx-27 november 2022 om 17:23

Ja je leest de titel van dit artikel wel degelijk goed. Recent onderzoek heeft namelijk aangetoond dat één op de drie Vlamingen (en drie op de vier Vlaamse jongeren) ooit insecten hebben gegeten. Het is te zeggen: ze aten ooit al kevers of voedingsproducten op basis van insecten.

Enkele studenten van Voedings- en Dieetkunde van Odyssee Hogeschool in Gent, onderzocht of Vlaamse jongeren frequent in aanraking komen met voedingsproducten op basis van insecten. Dat deden ze in het kader van de eiwit-shift. Ze willen nu jongeren warm maken om meer voedsel op basis van insecten te kopen en te consumeren:

“Veel van de deelnemers die nog nooit insecten hadden gegeten, zouden er wel voor openstaan," aldus de studenten. Het onderzoek toonde aan dat maar liefst drie op vier Vlaamse jongeren (18 tot 25) wel eens insecten durft te eten.

Misschien toch maar eens een broodje krekel overwegen? ;-)

Scholen blokkeren Sporza door WK-matchen

Dieter Blarinckx-26 november 2022 om 08:51- Foto:

Instagram - Nws.nws.nws.

Het WK in Qatar is volop bezig, en dat merken ze ook in de Belgische scholen. Heel wat leerlingen proberen stiekem tijdens de les op school toch naar de matchen van het WK te kijken. En dat zint de scholen natuurlijk niet.

Sommige Belgische scholen nemen daarom ook maatregelen. Ze zagen immers dat hun wifi-verbruik serieus steeg tijdens de matchen van het WK. Daarom hebben verschillende scholen nu besloten om Sporza te blokkeren op school:

"Omdat we vlak voor de examens staan, hebben we Sporza tijdelijk geblokkeerd", klinkt het bij de directeur van het Bernarduscollege in Oudenaarde.

Er zijn ook andere scholen die nog een stapje verder gaan en niet alleen Sporza blokkeren, maar ook andere kanalen van VRT waarop verslagen van de matchen worden uitgezonden.

Van het moment dat de blokkering van kracht was, zag de directie het wifi-verbruik meteen dalen. Maar of het nog iets gaat uithalen, valt nog te bekijken. Deze regeling geldt enkel voor wifi en natuurlijk niet voor de 4G- of zelfs 5G-verbindingen.

Ontdek meer