Maak kennis met Grace, de levensechte verpleegrobot die 3 talen spreekt

Christophe Moons-30 augustus 2021 om 06:54

In 2016 verbijsterde Hanson Robotics uit Hong Kong de wereld met Sophia, een humanoïde robot die interviews gaf, op date ging met Will Smith en zelfs het staatsburgerschap van Saoedi-Arabië kreeg. Nu is het AI- en roboticabedrijf terug met een nieuwe uitvinding: een zusje voor Sophia die (echt) luistert naar de naam Grace.

David Hanson, de oprichter en grote baas van Hanson Robotics, ontwierp Grace als assistente voor dokters. De robot is uitgerust met sensoren, waaronder een thermische camera om de temperatuur en hartslag van een patiënt te detecteren, en kan zo artsen helpen bij het stellen van diagnoses en het toedienen van behandelingen.

Grace heeft echter meer in haar mars dan alleen maar assisteren. De android zal patiënten ook mentaal bijstaan en is gespecialiseerd in ouderenzorg. Ze kan socializen en dat in drie talen: Engels, Mandarijn en Kantonees (een Chinese taal).

Hanson hoopt met Grace een revolutie in de medische wereld te ontketenen. "Het gebruik van AI en robotica kan helpen bij het verzamelen van belangrijke gegevens voor zorgverleners om het welzijn van de patiënt te beoordelen", legt hij uit.

De lancering van Grace valt niet toevallig midden in de pandemie. Volgens de International Federation of Robotics (IFR) steeg de wereldwijde verkoop van medische robots al vóór de pandemie en er wordt voorspeld dat de waarde van de sector in de komende drie jaar bijna zou kunnen verdubbelen.

Hanson Robotics zegt dat het eind dit jaar zal beginnen met de massaproductie van robots, waaronder Grace en Sophia.

Ken je deze 'verborgen' knop op je iPhone al?

Chelsy Vanlerberghe-10 april 2024 om 11:38- Foto:

Lesli Whitecotton via Unsplash

Wist je dat het Apple-logo op de achterkant van je iPhone eigenlijk een echte knop is die je kan gebruiken? En nee, het is geen geavanceerde hack. Het is een ingebouwde functie waarvan we nooit wisten dat die bestond.

Dus, hoe werkt het? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Je gaat naar je instellingen, tikt op "toegankelijkheid," dan op "aanraken" en vervolgens scroll je helemaal naar beneden naar "tik op achterkant." Daar kun je instellen wat er gebeurt als je één, twee of drie keer op het Apple-logo tikt. Denk aan dingen zoals je telefoon op stil zetten, een screenshot maken, de zaklamp aan- of uitzetten, of zelfs een snelkoppeling openen. Handig!

De functie is er al sinds de release van iOS 14 in september 2020. Dus ja, we hebben allemaal al die tijd met een verborgen knop op onze iPhones rondgelopen zonder het te weten.

Zo speel je het 'verborgen' Instagram-spel

Chelsy Vanlerberghe-11 maart 2024 om 09:45

Precies wat we nodig hebben: een nieuwe manier om tijd te doden op social media. Instagram heeft stiekem een game in je DM's verstopt.

Wil je het zelf problemen? Simpel! Open een bericht, stuur een emoji naar keuze en druk erop. Bam, je wordt naar het gamescherm gestuurd.

Het doel van het spel is om te voorkomen dat de emoji van het scherm valt door met je vinger een platform te verschuiven waarop de emoji kan blijven stuiteren. Hoe langer je je emoji in de lucht houdt, hoe sneller hij stuitert en hoe moeilijker het wordt.

Ontdek meer