Eindelijk weten we wanneer Horizon Forbidden West uitkomt

Nico De Greef-28 augustus 2021 om 14:02

De Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games heeft bekend gemaakt wanneer gamers eindelijk aan de slag kunnen met de nieuwe actie-avonturengame Horizon Forbidden West.

Via het PlayStation Blog kondigt de ontwikkelaar aan dat de sequel op Horizon Zero Dawn zal verschijnen op 18 februari 2022 op de PlayStation 4 & 5, waarmee eerdere geruchten over een mogelijk uitstel van de game jammergenoeg worden bevestigd. Vorig jaar kondigde de studio nog aan dat het hoopte om de game in 2021 uit te brengen.

In het blog kondigt Guerrilla Games verder aan dat de studio een nieuwe patch voor Horizon Zero Dawn op de PlayStation 5 heeft uitgebracht. Met die patch is het nu ook mogelijk om de game aan een framerate van 60fps te spelen. Met andere woorden: hoog tijd voor een replay!

Waar gaat de sequel over?

In Horizon Forbidden West besturen spelers opnieuw Aloy wanneer ze afreist naar een onbekend grensgebied, bekend als het Verboden Westen, om er de bron te vinden van een mysterieuze plaag die alles en iedereen uit de wijde omgeving lijkt te doden. Dat klinkt misschien allemaal erg duister, maar de game ziet er visueel adembenemend uit.

Waarom 'Yu-Gi-Oh! Master Duel' niet beschikbaar is in België

Nico De Greef-22 januari 2022 om 15:30

Het digitale kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel is inmiddels overal verkrijgbaar op console en pc, maar Belgische fans kunnen als enige de game niet spelen. Dat komt door de strenge Belgische kansspelwetgeving die vooral jongeren en kwetsbare spelers moet beschermen tegen onverwachte gok-elementen in video games. Op papier een goede zaak, maar in praktijk wordt er nog veel te los omgesprongen met de regelgeving, tot op het punt dat zelfs game-uitgevers kop noch staart krijgen aan wat wel en niet is toegestaan.

Yu-Gi-Oh! Master Duel is het nieuwste slachtoffer van de Belgische wetgeving die de aanwezigheid van loot boxes en andere soorten verdienmodellen in video games verbiedt.

"We begrijpen dat Master Duel de mogelijkheid biedt om in-game currency met echt geld aan te kopen, en niet enkel te verdienen via de reguliere gameplay. In dat geval kan het spel inderdaad niet in haar huidige vorm aangeboden worden", reageert Brett Pandolfi, medewerker van het kabinet van Vlaams minister Benjamin Dalle dat zicht buigt over het mediabeleid in ons land.

Onduidelijkheid

De reactie van Pandolfi roept nu grote vraagtekens op rond de geloofwaardigheid van de wetgeving. Het is namelijk zo dat er in België nog steeds heel wat games aangeboden worden die gebruik maken van gelijkaardige verdienmodellen. Zo bieden videospellen zoals Fortnite en Destiny nog steeds de mogelijkheid aan om echt geld te besteden in ruil voor in-game currencies. In Fortnite kunnen spelers zogenaamde V-bucks aanschaffen, terwijl Destiny-spelers Silver-packs kunnen kopen. Games als Fortnite zijn in theorie dus in strijd met de Belgische wetgeving maar mogen wel blijven, terwijl andere spellen zoals Yu-Gi-Oh! Master Duel vreemd genoeg worden geband. Het lijkt haast wel op een spelletje vogeltje pik.

(Lees verder onder foto)

Een andere factor die ook een belangrijke rol speelt is volgens Pandolfi de transparantie van de inhoud van aankopen in games. Dit heeft vooral betrekking op loot boxes waarvan de inhoud onbekend is. In het geval van Master Duel worden card packs (die spelers kunnen verkrijgen via een in-game currency) beschouwd als loot boxes. Dit omdat de packs willekeurige inhoud bevat en spelers niet 100% kunnen weten welke kaarten ze zullen ontvangen.

Toch is dat ook niet helemaal waar. Spelers kunnen namelijk in het spel een lijst raadplegen van alle kaarten die men via de packs kan verkrijgen. Daarnaast wordt er in de online simulator ook aangegeven hoeveel kopieën van elke kaart er maximaal verkregen kunnen worden, waardoor een speler voldoende op de hoogte is over de inhoud die hij aanschaft.

Uitgevers krijgen er kop noch staart aan

In de voorbije jaren veranderden populaire games als FIFA en NBA 2K al hun loot box-systemen om de inhoud van in-game aankopen meer transparant te maken. Andere games zoals Fire Emblem Heroes en Mario Kart Tour werden in ons land dan weer offline gehaald door hun uitgevers vanwege de - naar eigen zeggen - onduidelijke regelgeving rond loot boxes.

"In dergelijke situaties ligt de verantwoordelijkheid bij de ontwikkelaar en uitgever om de game aan te passen op een manier zodat deze wel conform de wetgeving kan uitgebracht worden", aldus Pandolfi.

Uitgevers die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen een geldboete krijgen van € 800,000 en tot 5 jaar gevangenisstraf. Op moment van schrijven is het free-to-play kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel nog steeds niet beschikbaar gemaakt in België.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga verschijnt op 5 april!

Nico De Greef-20 januari 2022 om 17:40

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga verschijnt op 5 april 2022 voor consoles en pc. Dat maakten uitgever Warner Bros en ontwikkelaar TT Games vandaag bekend aan de hand van een gloednieuwe trailer voor de game.

Fans hebben er erg lang op moeten wachten, maar kunnen eindelijk beginnen aftellen naar de release van LEGO Star Wars: The Skywalker Saga. Vorig jaar werd nog bekend gemaakt dat de game na meermaals uitstel zou verschijnen in de lente van 2022 en de ontwikkelaar lijkt zich aan zijn woord te houden: vandaag werd door uitgever Warner Bros bevestigd dat de game officieel zal lanceren op 5 april voor de huidige en vorige generatie PlayStation -en Xbox-consoles, Nintendo Switch en pc.

De aankondiging van de releasedatum ging gepaard met een nieuwe diepgaande gameplaytrailer die laat zien wat spelers straks zoal mogen verwachten en kunnen doen in het grootste LEGO Star Wars-spel ooit gemaakt.

Zo bevat de game onder andere gloednieuwe gevechtsmechanismen, meer dan 20 verschillende planeten die vrij verkend kunnen worden en honderden speelbare karakters waaronder legendarische personages als Luke, Leia, Yoda, Boba Fett, Maul en Obi-Wan. Daarnaast bevat de game ook zij-missies en meerdere keuzepaden.

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga laat spelers in ware LEGO-stijl het epische verhaal van alle negen films in de Skywalker Saga herbeleven en is een game die je als Star Wars-fan gewoon niet mag missen.

Ontdek meer