Vanaf nu moet je slagen voor alle vakken uit het eerste jaar!

Dieter Blarinckx-13 juni 2022 om 07:08

Groot nieuws voor de studenten hier, want wie start in het academiejaar 2023-2024 zal na het tweede jaar geslaagd moeten zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Ben je toch nog niet geslaagd voor enkele vakken? Dan mag je niet naar het derde.

De Vlaamse regering besliste dat de zogenaamde ‘knip’ in het hoger onderwijs zal ingaan vanaf het academiejaar 2023-2024. Minister van Onderwijs Ben Weyts wou dit nog even kwijt: "Ik besef dat dit niet populair is, maar we doen dit in het belang van de studenten. Zij zijn vandaag de grootste verliezers van een doorgeschoten flexibilisering. We moeten studenten meer structuur én meer begeleiding bieden."

Nog een grote verandering is het feit dat je vanaf dat academiejaar ook een volwaardig lessenpakket (van circa 60 studiepunten) moet opnemen.

Bedoeling is te vermijden dat studenten jaren blijven aanmodderen met telkens maar een licht pakket.

Studiekeuze wordt steeds later gemaakt

Dieter Blarinckx-29 november 2022 om 20:56- Foto:

KU Leuven

De Vlaamse studenten stellen hun studiekeuze steeds maar langer uit. Dat blijkt uit recente cijfers van de Odisee Hogeschool.

Naar jaarlijkse traditie worden er in maart en april infodagen georganiseerd om studenten uit het middelbaar onderwijs te laten kennismaken met de opleidingen van het hoger onderwijs. De laatste jaren werd er ook al een derde moment georganiseerd in juni, en als we cijfers nu mogen geloven komen er véél meer studenten opdagen op die laatste dag in juni. Dat komt omdat de Vlaamse student de belangrijke studieuze almaar uitstelt:

“Het lijkt erop dat jongeren hun studiekeuze almaar later maken. Dat is wat de voorinschrijvingen tonen, wat we op de vorige infodagen en wekelijks in onze mailboxen merken en wat onze eigen studieadviseurs vaststellen”, klinkt het bij Odisee.

Wanneer maakte jij je studieuze?

Thomas More-studenten lanceren zelfzorgplatform voor medestudenten

Dieter Blarinckx-28 november 2022 om 17:15

Veel studenten hebben het tijdens de gezellige feestdagen wel wat moeilijker. Terwijl iedereen geniet van wat vakantie, moet de Belgische student achter de boeken zitten en blokken. Veel studenten zorgen dan ook niet meer voor zichzelf, en daar willen deze medestudenten van Thomas More iets aan doen.

Enkele gemotiveerde studenten van Verpleegkunde en de Lerarenopleiding van de Thomas More-campus in Mechelen bedachten nu een hartverwarmend en succesvol initiatief: een digitaal online platform rond zelfzorg bij studenten tussen 16 en 22 jaar.

De hele omgeving werd gebouwd door en voor studenten. Het idee ontstond tijdens de eerste lockdown, toen veel jongeren verplicht thuis moesten blijven en niemand mochten zien.

Benieuwd? Hier kan je alvast een kijkje nemen!

Ontdek meer