Karel de Grote Hogeschool biedt studenten gratis tampons en maandverband aan

Amber Schepers-03 juni 2022 om 10:00- Foto:

Photo by Annika Gordon on Unsplash

Studenten van De Karel de Grote Hogeschool hebben een must-have actie op pootjes gezet tegen menstruatiearmoede. Niet alleen in ontwikkelingslanden, maar ook in ons land is menstruatiearmoede de harde realiteit. Voor dat probleem hebben enkele studenten een goede oplossing gevonden.

Met de de boodschap: ‘Neem wat je nodig hebt en laat achter wat je over hebt', staan er aan verschillende toiletblokken van de KdG bakjes waar menstruatieproducten kunnen genomen of bijgevuld worden. Het idee komt van de derdejaarsstudenten Orthopedagogie en werd een groot succes. Daarom zal de hogeschool het initiatief verderzetten.

Maandelijks zal De Karel de Grote Hogeschool maandverband en tampons kopen om haar studenten te voorzien van gratis menstruatieproducten. KdG hoopt hiermee de menstruatiearmoede te bestrijden.

En het is nodig, want uit schrijnende cijfers blijkt dat 5% van de vrouwen tussen 12 en 25 jaar al eens wegbleef van school omdat ze geen geld had voor menstruatieproducten. Ook blijkt uit diezelfde cijfers dat maar liefst 1 op 8 al eens niet genoeg geld heeft gehad voor tampons of maandverband. De helft van de vrouwen gebruikte ook al eens een dubbel gevouwen zakdoek of een dubbele onderbroek bij gebrek aan menstruatieproducten.

Dat de actie aanslaat, is een feit. Met reacties als ‘Supermooi initiatief’, ‘Wat lief, dank je!’ tot ‘Mijn dag gered’ wordt de actie enorm positief onthaald.

TikTokkers bieden abortushulp aan met codewoord “kamperen”

Dieter Blarinckx-29 juni 2022 om 18:19

Op TikTok kom je tegenwoordig de ene na de andere video tegen van mensen die andere mensen willen “helpen kamperen”. En dat “kamperen” is nu een codetaal geworden voor abortushulp.

Vorige week schrapte het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten het recht op abortus. De Staten kunnen voortaan zélf beslissen of ze abortus willen toelaten of niet. En helaas zijn er al veel staten die dat recht geschrapt hebben, tot groot ongeloof bij velen.

Op TikTok regent het nu hartverwarmende video’s van TikTokkers die abortushulp willen bieden. De video’s krijgen vaak ook de hashtag #wegodowntogether. De hashtag heeft intussen al miljoenen views.

Check hieronder enkele hartverwarmende TikToks:

Airbnb gaat feestjes permanent verbieden

Karen Luiken-29 juni 2022 om 11:35- Foto:

Photo by Andrea Davis on Unsplash

Het is niet langer toegestaan om feestjes te organiseren in locaties van Airbnb. Veel hosts die hun woning via de app verhuren stonden dat al niet toe, maar nu heeft platform zelf ook een verbod in gesteld.

Veel mensen gebruikten huurwoningen van Airbnb tijdens de coronapandemie voor het organiseren van feestjes, aangezien restaurants en discotheken lange tijd de deuren moesten sluiten. Airbnb besloot toen al een stop op feestjes te zetten, maar maakt daar nu dus een permanente beslissing van.

“In de loop van tijd werd het feestverbod veel meer dan een maatregel voor de volksgezondheid”, zegt Airbnb. “Het ontwikkelde zich tot een fundamenteel gemeenschapsbeleid om onze gastheren en hun buren te ondersteunen.”

Toen het feestverbod tijdens de coronapandemie werd ingesteld, mochten er maximaal zestien personen in een Airbnb-locatie verblijven. Dat limiet is nu opgeheven.

Ontdek meer