Nieuwe seksuele wetgeving vanaf vandaag van kracht

Dieter Blarinckx-01 juni 2022 om 11:53

Belangrijke mijlpaal in onze Belgische politiek want vanaf vandaag treedt het nieuw seksueel strafrecht in werking.

Wat houdt die nieuwe wetgeving net in?
Wel, er zullen van nu strengere straffen voor verkrachting zijn en seks mag enkel maar plaatsvinden met toestemming van beide personen. Die toestemming krijgt nu een duidelijkere definitie.

We sommen hier even alle veranderingen op:

  • Geen toestemming voor seksuele handelingen staat nu gelijk aan een misdrijf.
  • De toestemming moet uit vrije wil gegeven worden.
  • Toestemming is niet mogelijk als slachtoffer slaapt, dronken of bewusteloos is.
  • De gevangenisstraf na verkrachting kan verdubbeld worden naar 10 jaar.
  • De minimumleeftijd om seks te mogen hebben gaat van 16 naar 14. Dit mag met een partner die max. 4 jaar ouder is.
  • Sekswerk is niet langer strafbaar voor meerderjarigen.

De vorige seksuele wetgeving dateerde van 1867 en had dus dringend nood aan een update.

"Maar er is niet enkel een modern strafrecht nodig, ook een goede opvang van slachtoffers en goed politieonderzoek zijn cruciaal. Slachtoffers moeten de stap kunnen zetten naar justitie als ze dat willen”, klinkt het bij professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens in een interview met VRT.

"Het gebeurde dat een dader die iemand verkrachtte en daarna de gsm stal van zijn slachtoffer, strenger gestraft kon worden voor de diefstal dan voor de verkrachting. Zulke situaties waren niet logisch”, vervolgde ze.

Het nummer 1712 blijft actief voor slachtoffers van seksueel geweld, alsook de website www.seksueelgeweld.be.

Belg wint ruim 142 miljoen met EuroMillions

Karen Luiken-07 december 2022 om 07:08- Foto:

Photo by Ibrahim Boran on Unsplash

Ons land heeft er een nieuwe multimiljonair bij. Een Belg heeft ruim 142 miljoen euro gewonnen bij EuroMillions. Dat meldt de Nationale Loterij.

Het gaat om precies te zijn om een prijzenpot van 142.897.164 euro. Al dat geld gaat nu naar een Belg die alle cijfers juist had. De winnende cijfers waren 12 - 20 - 25 - 26 - 27. De sterren 8 en 12.

Hoewel het om een enorm bedrag gaat, is het niet de grootste EuroMillions-jackpot uit de Belgische geschiedenis. Vijf jaar geleden won iemand ruim 153 miljoen euro en een jaar daarvoor stond de teller zelfs op ruim 168 miljoen euro.

Aanstaande vrijdag valt er een nieuwe prijs te winnen. De pot bevat nu 17 miljoen euro.

TikTok-sensatie Noodle is overleden

Dieter Blarinckx-04 december 2022 om 17:21

Droevig nieuws uit de online wereld want Noodle, de schattige mopshond die TikTok veroverde, is dit weekend helaas overleden. Dat maakte zijn baasje bekend op het sociale media-platform. Noodle werd 14 jaar.

Noodle was een van de populairste honden op sociale media. Op TikTok alleen al had de mopshond zo’n 4,5 miljoen volgers. Maar afgelopen vrijdag overleed het beestje helaas op natuurlijke wijze. En dat gebeurde ook in de armen van zijn baasje, Jonatan Graziano.

“Dit is ongelooflijk triest, dit is ongelooflijk moeilijk. Het is een dag waarvan ik altijd wist dat hij zou komen, maar waarvan ik nooit had gedacht dat hij zou komen. Hoewel dit heel triest is, wilde ik het jullie laten weten en wilde ik jullie aanmoedigen om Noodle te vieren terwijl we dit verdriet verwerken.”

“Noodle stierf thuis in de armen van zijn baasje. Hij heeft miljoenen mensen gelukkig gemaakt. Bedankt om van hem te houden. Bedankt om ons te omarmen”, klinkt het op TikTok.

Check de droevige aankondiging hier:

Ontdek meer