Nieuwe seksuele wetgeving vanaf vandaag van kracht

Dieter Blarinckx-01 juni 2022 om 11:53

Belangrijke mijlpaal in onze Belgische politiek want vanaf vandaag treedt het nieuw seksueel strafrecht in werking.

Wat houdt die nieuwe wetgeving net in?
Wel, er zullen van nu strengere straffen voor verkrachting zijn en seks mag enkel maar plaatsvinden met toestemming van beide personen. Die toestemming krijgt nu een duidelijkere definitie.

We sommen hier even alle veranderingen op:

  • Geen toestemming voor seksuele handelingen staat nu gelijk aan een misdrijf.
  • De toestemming moet uit vrije wil gegeven worden.
  • Toestemming is niet mogelijk als slachtoffer slaapt, dronken of bewusteloos is.
  • De gevangenisstraf na verkrachting kan verdubbeld worden naar 10 jaar.
  • De minimumleeftijd om seks te mogen hebben gaat van 16 naar 14. Dit mag met een partner die max. 4 jaar ouder is.
  • Sekswerk is niet langer strafbaar voor meerderjarigen.

De vorige seksuele wetgeving dateerde van 1867 en had dus dringend nood aan een update.

"Maar er is niet enkel een modern strafrecht nodig, ook een goede opvang van slachtoffers en goed politieonderzoek zijn cruciaal. Slachtoffers moeten de stap kunnen zetten naar justitie als ze dat willen”, klinkt het bij professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens in een interview met VRT.

"Het gebeurde dat een dader die iemand verkrachtte en daarna de gsm stal van zijn slachtoffer, strenger gestraft kon worden voor de diefstal dan voor de verkrachting. Zulke situaties waren niet logisch”, vervolgde ze.

Het nummer 1712 blijft actief voor slachtoffers van seksueel geweld, alsook de website www.seksueelgeweld.be.

Wereldrecord bommetje springen verbroken in Gent

Dieter Blarinckx-27 juni 2022 om 05:48

Op het wereldwijde web kom je vaak de zotste en origineelste verhalen tegen. Zo ook dat van het Zwembad Lago Gent Rozebroeken, want zij verbraken het wereldrecord bommetje springen in het zwembad!

Met 298 mensen sprongen ze tegelijkertijd - in de juiste houding - in het zwembad. En met dat impressionante aantal hebben ze een plaatsje in het Guiness World Records Book vast.

De regels voor de springers waren duidelijk: knieën samen en opgetrokken, armen rond de knieën. En dan aftellen. Klinkt simpel, maar in werkelijkheid was er bijna een uur nodig vooraleer iedereen mocht springen! Maar met de eerste sprong waren ze er al, onder keurend oog van een ‘official’ van Guiness World Records!

“We hebben hier de voorbije maanden heel veel vernieuwd, dit is de perfécte manier om dat onder de aandacht te brengen. Hoe zalig dat dit gelukt is. Op naar de volgende 10 jaar Rozebroeken!”, klinkt het bij centrummanager Thomas De Vetter aan de Vlaamse pers.

Mr. Happy Face is nu lelijkste hond ter wereld!

Dieter Blarinckx-26 juni 2022 om 09:04- Foto:

AFP

Afgelopen weekend werd naar jaarlijkse gewoonte de lelijkste hond ter wereld verkozen. De winnaar van dit jaar is niemand minder dan de Chinese naakthond Mr. Happy Face!

Met zijn witte dot haar en een tong die de hele tijd uit zijn bek hangt, werd de 17-jarige naakthond tot “lelijkste hond ter wereld” gekroond in Californië. Mr. Happy Face werd vroeger verwaarloosd en mishandeld, tot zijn nieuwe baasje hem in de coronapandemie adopteerde:

“Ik had tijdens de pandemie de wens om een baby te krijgen. Aangezien zwanger worden een mirakel van God geweest zou zijn, koos ik ervoor om een hond te adopteren", vertelde ze tijdens de wedstrijd.

"Ik zag een dier dat inderdaad oud was, nood had aan een tweede kans en het verdiende om geliefd te zijn. Ik was op slag verliefd!”.

Bekijk de hartverwarmende beelden van de lelijkste hond ter wereld hieronder:

Ontdek meer