Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival

Dieter Blarinckx-15 mei 2022 om 08:00

Kalush Orchestra, de inzending van Oekraïne voor Eurosong, heeft gisterenavond de overwinning in de wacht gesleept. Het Verenigd Koninkrijk werd tweede, Spanje eindigde op plaatsje nummer drie. België deed het een pak slechter dan verwacht, met een negentiende plaats voor Jérémie Makiese.

Met het nummer ‘Stefania’ won Oekraïne gisteren dus de 66ste editie van het Eurovisiesongfestival dat gehouden werd in Turijn. De jury kende 192 punten toe - goed voor een vierde plaats. Maar de kijkers thuis gaven maar liefst 439 punten aan Oekraïne. Dat indrukwekkende cijfer werd nog nooit gegeven in de geschiedenis van de muziekwedstrijd.

En hoewel dat politieke boodschappen eigenlijk verboden zijn in de wedstrijd, werd er deze editie dus een uitzondering gemaakt door de situatie in Oekraïne. De frontman van Kalush Orchestra, Oleh Psiuk, brak de regels door na hun optreden een smeekbede aan het adres van Europa te lanceren: “Europa, help ons. Help Oekraïne, help Marioepol en help Azovstal onmiddellijk!”, klonk het.

“Bedankt om Oekraïne te steunen. Deze overwinning is voor elke Oekraïner”, sloot hij af na zijn overwinningsspeech.

Sam Fender niet naar Rock Werchter wegens stemproblemen

Karen Luiken-30 juni 2022 om 05:49

Slecht nieuws voor fans van Sam Fender. De zanger zou dit weekend eigenlijk optreden op Rock Werchter, maar moet zijn show helaas cancelen wegens stemproblemen.

De organisatie van Rock Werchter laat weten dat de Britse zanger Sam Fender tonsillitis heeft, een ontsteking van de keelamandelen, en daarom niet kan optreden op de stage die The Barn wordt genoemd. Wel is er al een vervanger voor hem geregeld: Charles, een zangeres van eigen Belgische bodem.

Rock Werchter gaat vandaag van start en duurt tot en met zondag. Grote namen als Pearl Jam, The War on Drugs, The Kid Laroi en Carly Rae Jepsen treden op.

Winnaars van Student Rock Rally zijn bekend

Karen Luiken-29 juni 2022 om 15:34

De winnaars van de Student Rock Rally 2022 zijn bekend. Blind drift & LANI hebben de meeste stemmen gekregen en verdienen daarmee een plekje op het podium van de Student Kick-Off op 28 september.

Maar liefst vijftig inzendingen deden mee aan de Student Rock Rally, waarvan er uiteindelijk twee tot winnaar zijn gekroond. Eén daarvan is Blind drift, een indiepop band die staat te popelen om nieuwe muziek voor te stellen aan het publiek. Het andere muzikale talent is LANI, die met een mix van sappige subs en boeiende melodieën voor aanstekelijke popsongs zorgt.

Blind drift wist de meeste stemmen van het publiek te verzamelen, LANI was de grootste favoriet bij de jury, bestaande uit organisatoren, muzikanten en professionals uit de sector.

Beide artiesten winnen een optreden tijdens de Student Kick-Off eind september. Na de opener speelt eerst Blind drift een set en laat daarna LANI zich van haar beste kant zien.

Ontdek meer