Mattel lanceert eerste Barbie met gehoorapparaat

Karen Luiken-12 mei 2022 om 16:34

Mattel, het moederbedrijf van Barbie, heeft een grote stap in de goede richting gezet om voor meer diversiteit en inclusie te zorgen. Het merk lanceert in juni een nieuwe set poppen waarvan de één een gehoorapparaat heeft en de ander de huidaandoening vitiligo.

De lijn moet kinderen helpen om zichzelf te kunnen weerspiegelen met het product, en moet jongeren tegelijkertijd aanmoedigen om het belang van inclusie te begrijpen en vieren. Dat zegt Lisa McKnight van Mattel volgens CNN in een persverklaring.

Mattel wil af van het imago dat Barbie een vrouw is met blauwe ogen, een lichte huid, grote borsten en een slanke taille. Dat is hoe de poppen er tientallen jaren geleden uitzagen, maar hoe ze nu niet meer worden verkocht. Vanaf juni wordt er voor het eerst in de geschiedenis van Barbie een exemplaar met gehoorapparaat verkocht. Ook zijn er poppen met een beenprothese en komt er een Ken-pop met vitiligo.

Roken verboden op plaatsen met jongeren vanaf 2025

Dieter Blarinckx-03 december 2022 om 12:32

Groot nieuws voor ons land, want vanaf 2025 zal het verboden zijn om te roken op plaatsen waar veel kinderen en jongeren zijn. Dat werd zopas goedgekeurd door onze federale regering.

Het anti-tabaksplan voor heel België werd eerder deze week goedgekeurd door de Belgische federale regering. De bedoeling is vooral om jongeren minder in contact te laten komen met sigaretten. Dat gaan ze nu dus volbrengen door roken en sigaretten te bannen op plaatsen waar veel jongeren en kinderen verzamelen. Die nieuwe wetgeving zal vanaf 2025 van kracht zijn.

Concreet zal de wet van kracht zijn in pretparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speelpleinen.

"Als we een rookvrije generatie willen in ons land, dan moeten we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren minder mensen zien roken", klinkt het bij onze federale regering.

Geen boetes meer voor tieners op De Lijn

Dieter Blarinckx-03 december 2022 om 10:18

Tieners de vaak de bus naar school of vrienden nemen, gaan dit nieuws superleuk vinden. De Lijn mag immers geen boetes voor zwartrijden meer uitschrijven aan tieners.

De jeugdrechtbank heeft afgelopen week beslist dat tieners geen boetes meer mogen krijgen voor zwartrijden op voertuigen van de De Lijn. Dat komt omdat een minderjarig meisje een boete kreeg omwille van zwartrijden, maar dit onterecht was aangezien het scansysteem van de controleur gewoon niet werkte. Nadat ze toch een boete in de bus kreeg, tekende ze beroep aan omdat ze niet akkoord was. De rechter gaf haar nu 100% gelijk.

Daarom werd er nu beslist dat De Lijn géén boetes voor zwartrijden meer mag uitschrijven aan minderjarigen. Of diezelfde regel ook voor volwassenen zal gelden, is (nog) niet geweten.

Ontdek meer