Studenten strijden tegen elkaar in nieuw seizoen ‘De Campus Cup’

Karen Luiken-11 mei 2022 om 15:35

Over een tijdje is het weer zover: een nieuw seizoen van ‘De Campus Cup’ gaat van start, een studentenquiz waarin 34 teams vanuit heel Vlaanderen en Brussel het tegen elkaar opnemen. Maandag 23 mei barst het spektakel los.

In elke aflevering ontvangt presentator Otto-Jan Ham twee teams van vier studenten van een Vlaamse of Brusselse hogeschool of universiteit. Zij strijden tegen elkaar en proberen een plekje in de kwartfinales te veroveren. Daarna volgen de halve finales en tot slot de finale op 30 juni.

Vorig jaar ging de faculteit Rechten van de UAntwerpen er met de winst vandoor. Hieronder zie jij wanneer welke studententeams meedoen en wanneer je jouw ploeg aan kunt moedigen.

WEEK 1

  • Maandag 23 mei: KU Leuven - Geografie VS. UGent - Kunstwetenschappen
  • Dinsdag 24 mei: Arteveldehogeschool - Journalistiek VS. UHasselt - Handelsingenieur
  • Woensdag 25 mei: VUB - Toegepaste taalkunde VS. KU Leuven - Biochemie en biotechnologie
  • Donderdag 26 mei: Odisee - Lager onderwijs VS. UAntwerpen - Communicatiewetenschappen

WEEK 2

  • Maandag 30 mei: Thomas More - Toegepaste audiovisuele communicatie VS. VUB - Geneeskunde
  • Dinsdag 31 mei: UCLL - Organisatie & Management VS. UGent - Taal- en letterkunde
  • Woensdag 1 juni: VUB - Handelsingenieur VS. UGent - Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
  • Donderdag 2 juni: UHasselt - ​Fysica VS. KU Leuven - Geschiedenis

WEEK 3

  • Maandag 6 juni: Arteveldehogeschool - Secundair onderwijs ​ VS. KU Leuven - Ingenieurswetenschappen
  • Dinsdag 7 juni: VUB - Architectuur VS. AP Hogeschool - Grafische en digitale media
  • Woensdag 8 juni: UAntwerpen - Taal- en letterkunde VS. UGent - Biologie
  • Donderdag 9 juni: KU Leuven - Geneeskunde VS. KMS - Sociale en militaire Wetenschappen

WEEK 4

  • Maandag 13 juni: UGent - Chemie VS. RITCS - Radio
  • Dinsdag 14 juni: UAntwerpen - Politieke wetenschappen VS. Howest - Biomedische laboratoriumtechnologie
  • Woensdag 15 juni: LUCA - Muziekpedagogie VS. KU Leuven - Toegepaste taalkunde
  • Donderdag 16 juni: PXL - Verpleegkunde VS. Thomas More - Toerisme

WEEK 5

  • Maandag 20 juni: KU Leuven - Logopedie en audiologie VS. UAntwerpen - Rechten
  • Dinsdag 21 juni : Kwartfinale I
  • Woensdag 22 juni: Kwartfinale II
  • Donderdag 23 juni: Kwartfinale III

WEEK 6

  • Maandag 27 juni: Kwartfinale IV
  • Dinsdag 28 juni: Halve finale I
  • Woensdag 29 juni: Halve finale II
  • Donderdag 30 juni: Finale

Oost-Vlaanderen verbiedt smartphones voor eerstejaars

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 11:07

Zit jij soms tijdens de pauzes eindeloos te scrollen op je gsm? Als je in de eerste graad van een provinciale school in Oost-Vlaanderen zit, mag dat binnenkort niet meer. De provincie Oost-Vlaanderen voert vanaf 1 september een smartphoneverbod in voor de eerste graad van het secundair onderwijs, dat meldt VRT Nws. Leerlingen moeten hun telefoons 's ochtends inleveren en krijgen ze pas aan het einde van de dag terug. In de tweede en derde graad is het gebruik van smartphones alleen verboden in de klas.

Dit initiatief sluit aan bij een groeiende trend waarbij steeds meer scholen smartphones weren, zowel in de les als op de speelplaats.

“Ook wij maken ons zorgen over de effecten van het smartphonegebruik op het mentaal welbevinden en het concentratievermogen van onze jongeren. We vonden het daarom nodig om deze stap te zetten in al onze provinciale scholen voor secundair onderwijs", liet eerste gedeputeerde Kurt Moens weten aan VRT Nws.

Het verbod geldt enkel in de eerste graad, omdat daar de grootste problemen werden vastgesteld.

Thomas More opent innovatieve troostplek voor en door studenten

Chelsy Vanlerberghe-25 juni 2024 om 10:49

Verlies, gemis en rouwen horen bij het leven. Daarom wil de Thomas More-hogeschool ze ook letterlijk een plaats geven: De Troostplek op Campus Geel. Studenten en medewerkers kunnen er terecht om stil te staan bij verlies, verdriet en rouw. "Rouwen is nog steeds taboe. Dat willen we doorbreken. Hier mogen tranen getoond worden en krijgt gemis zuurstof", klinkt het.

Nele Doumen, studentenbegeleider bij de dienst Studentenvoorzieningen op Campus Geel, is de drijvende kracht achter dit initiatief: "Het thema leeft, ook bij mij persoonlijk. Ik volg er regelmatig vormingen rond en kwam zo terecht bij Uus Knops, een psychiater en rouwexperte. Zij bedacht een tijd geleden een plek die wordt vormgegeven door kunstenaars en waar mensen naartoe kunnen om verdriet te delen. Ze noemt het 'Onumenten'. Zo kwam ik op het idee om onze studenten ook zo'n veilige haven te geven. Onze campusmanager geloofde in het concept en ook onze opleidingsmanager Bouw was enthousiast."

Leerlingen van Kunst&Creatie Heilig Graf Turnhout ontwierpen het concept en studenten Bouw aan de Thomas More-hogeschool construeerden het in en rond het microforest achter de F-blok. Voor zeven studenten Bouw was de Troostplek een opdracht voor het vak 'van droom bouwheer tot realisatie'. Ze gingen in februari van start met de technische uitwerking. Midden mei werd het bouwwerk dan netjes opgeleverd. "Toen ze aan het bouwen waren, ging ik regelmatig langs en bracht ik de studenten wel eens koffiekoeken. Als ik dan zie wat ze verwezenlijkt hebben en ook de manier waarop ze dit deden, maakt me dat enorm fier", vertelt Doumen.

Op alle campussen van Thomas More zijn er al 'stille ruimtes' waar studenten zich mogen terugtrekken en bezinnen. Nu kunnen ze dat op Campus Geel dus ook buiten, in de natuur. De Troostplek ligt in een microforest en bestaat uit verschillende symbolische elementen. Zo is er het pad met slingerende vorm en zijn er de ruwe palen, allemaal op andere hoogte. Ze weerspiegelen de grillige aard en golvende beweging van gevoelens. Banken bieden ruimte voor bezinning en reflectie, terwijl een leistenenbak uitnodigt om namen of boodschappen achter te laten. De binnenkant van het huisje werd bewust met leem afgestreken. "Troost vraagt ook mildheid naar jezelf toe, vandaar de zachte materialen", klinkt het.

Ontdek meer