Over een tijdje is het weer zover: een nieuw seizoen van ‘De Campus Cup’ gaat van start, een studentenquiz waarin 34 teams vanuit heel Vlaanderen en Brussel het tegen elkaar opnemen. Maandag 23 mei barst het spektakel los.
Studenten strijden tegen elkaar in nieuw seizoen ‘De Campus Cup’
In elke aflevering ontvangt presentator Otto-Jan Ham twee teams van vier studenten van een Vlaamse of Brusselse hogeschool of universiteit. Zij strijden tegen elkaar en proberen een plekje in de kwartfinales te veroveren. Daarna volgen de halve finales en tot slot de finale op 30 juni.
Vorig jaar ging de faculteit Rechten van de UAntwerpen er met de winst vandoor. Hieronder zie jij wanneer welke studententeams meedoen en wanneer je jouw ploeg aan kunt moedigen.
WEEK 1
- Maandag 23 mei: KU Leuven - Geografie VS. UGent - Kunstwetenschappen
- Dinsdag 24 mei: Arteveldehogeschool - Journalistiek VS. UHasselt - Handelsingenieur
- Woensdag 25 mei: VUB - Toegepaste taalkunde VS. KU Leuven - Biochemie en biotechnologie
- Donderdag 26 mei: Odisee - Lager onderwijs VS. UAntwerpen - Communicatiewetenschappen
WEEK 2
- Maandag 30 mei: Thomas More - Toegepaste audiovisuele communicatie VS. VUB - Geneeskunde
- Dinsdag 31 mei: UCLL - Organisatie & Management VS. UGent - Taal- en letterkunde
- Woensdag 1 juni: VUB - Handelsingenieur VS. UGent - Revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
- Donderdag 2 juni: UHasselt - Fysica VS. KU Leuven - Geschiedenis
WEEK 3
- Maandag 6 juni: Arteveldehogeschool - Secundair onderwijs VS. KU Leuven - Ingenieurswetenschappen
- Dinsdag 7 juni: VUB - Architectuur VS. AP Hogeschool - Grafische en digitale media
- Woensdag 8 juni: UAntwerpen - Taal- en letterkunde VS. UGent - Biologie
- Donderdag 9 juni: KU Leuven - Geneeskunde VS. KMS - Sociale en militaire Wetenschappen
WEEK 4
- Maandag 13 juni: UGent - Chemie VS. RITCS - Radio
- Dinsdag 14 juni: UAntwerpen - Politieke wetenschappen VS. Howest - Biomedische laboratoriumtechnologie
- Woensdag 15 juni: LUCA - Muziekpedagogie VS. KU Leuven - Toegepaste taalkunde
- Donderdag 16 juni: PXL - Verpleegkunde VS. Thomas More - Toerisme
WEEK 5
- Maandag 20 juni: KU Leuven - Logopedie en audiologie VS. UAntwerpen - Rechten
- Dinsdag 21 juni : Kwartfinale I
- Woensdag 22 juni: Kwartfinale II
- Donderdag 23 juni: Kwartfinale III
WEEK 6
- Maandag 27 juni: Kwartfinale IV
- Dinsdag 28 juni: Halve finale I
- Woensdag 29 juni: Halve finale II
- Donderdag 30 juni: Finale
Een AI-poster die maandenlang stof stond te vangen in het restaurant van Hogeschool PXL is op een opvallende manier vervangen. Niet door de school zelf, maar door student Rune Macquoy, die er z’n eigen kunstwerk overheen plakte, mét een stevige boodschap erbij. Resultaat? Een mini-protest dat uitmondt in een groter gesprek over AI en creativiteit.
Rune, student Grafisch Ontwerp aan PXL-MAD, vond het tijd voor wat nuancering. De originele poster, gegenereerd door artificiële intelligentie en sinds Valentijn zonder enige uitleg opgehangen, kreeg van hem een upgrade: een nieuw beeld én een link naar zijn blog ‘Let’s Talk About AI’. Daarin legt hij uit dat AI best een cool hulpmiddel kan zijn, maar dat het menselijke aspect in kunst onmisbaar blijft. “De kunstenaar moet de regie behouden", benadrukt hij.
De actie werd opvallend goed onthaald. Rudy Rampelberg van PXL-Catering noemt het “een creatieve en kritische repliek”, en ook PXL-directeur Ben Lambrechts ziet het niet als sabotage, maar als een kans om in dialoog te gaan. Sterker nog: de ruimte waar alles gebeurde, wordt binnenkort opengesteld voor studenten van PXL-MAD en PXL-Music om hun werk te tonen.
Blok moet nog beginnen, maar 1 op 3 studenten voelt zich wekelijks eenzaam
De blok is nog niet begonnen, maar veel studenten zitten er mentaal al flink door. Uit een nieuwe studie blijkt dat 1 op de 3 zich wekelijks eenzaam voelt, en bijna de helft sociale activiteiten mijdt omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. En dat terwijl 67% zich al regelmatig gestrest voelt.
Koekjesmerk LU liet in samenwerking met iVOX onderzoek doen naar het mentale welzijn van Belgische studenten. Wat blijkt? De combinatie van studiestress, financiële zorgen en sociale druk hakt er stevig in. Meer dan de helft van de studenten vindt zijn kot ook geen echte thuis, en het ouderlijk huis blijft voor velen dé plek waar ze zich veilig voelen.
Wat studenten wel helpt? Samen eten, gesprekken aan tafel, de geur van hun lievelingsgerecht… Kleine momenten die voor wat rust zorgen in de chaos. Toch voelt maar 36% zich comfortabel om open te praten over mentale struggles, terwijl 70% wel graag naar anderen luistert. dStudenten zijn er dus wél voor elkaar, maar zwijgen liever over zichzelf.
Op 15 mei organiseert LU samen met Thomas More een conferentie waar studenten kunnen praten met experts zoals psycholoog Shaïna De Jonghe. “We waren nog nooit zo bereikbaar, en toch voelen velen zich zelden écht gezien,” zegt ze. “Eenzaamheid is geen uitzondering, het is menselijk. En het begint met beseffen dat je er niet alleen in bent.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 22/05 Angela Jakaj
- 23/05 Elodie Gabias
- 23/05 Bab Buelens
- 25/05 Clementine Caron
- 25/05 Clémentine Caron