Eén op twaalf studenten gebruikte Ritalin tijdens studeren

Simon Smetryns-28 juni 2021 om 16:38

Eén op de twaalf studenten heeft ooit Ritalin gebruikt tijdens het studeren. In de meeste gevallen om faalangst, stress en uitstelgedrag te onderdrukken. Dat blijkt uit een onderzoek van UAntwerpen, uitgevoerd door Sara De Bruyn.

Normaal gesproken moet je een doktersrecept hebben om aan Ritalin te kunnen komen. Het middel is bedoeld voor mensen met ADHD of narcolepsie. Toch zijn er ontzettend veel studenten die de medicatie in handen weten te krijgen om het vervolgens te gebruiken tijdens het blokken.

Voor de studie zijn de gegevens 36.000 Vlaamse studenten onder de loep genomen, 3000 geneeskundestudenten ondervraagd en nog eens tientallen studenten en huisartsen geïnterviewd. Uit de resultaten is gebleken dat één op de twaalf studenten ooit stimulerende medicatie heeft gebruikt om de studieprestaties te bevorderen. Een kleine 4 procent geeft aan dit in het afgelopen jaar nog te hebben gedaan.

Vooral studenten met faalangst, uitstelgedrag en stress zijn eerder geneigd naar de stimulerende medicatie te grijpen. Maar ook studenten die van zichzelf vermoeden ADHD te hebben, zonder dat een arts die diagnose effectief stelde, zoeken hun toevlucht tot Ritalin. De één gebruikt het als laatste redmiddel, de ander is vooral nieuwsgierig naar het effect.

Een groot deel van de studenten weet het middel via kennissen of vrienden te bemachtigen. Ook zijn er mensen die het via de huisarts voorgeschreven krijgen.

Wat cannabisgebruikers en mensen met psychose opvallend gemeen hebben

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2025 om 10:30

Dat wiet invloed heeft op je brein, wisten we al. Maar nieuw onderzoek gepubliceerd in JAMA Psychiatry laat zien dat cannabisgebruikers specifieke hersenveranderingen hebben die opvallend hard lijken op die van mensen met psychose.

Via MRI-scans ontdekten onderzoekers dat zware blowers verhoogde dopamine-signalen hebben in het midbrain, een deel van het brein dat te maken heeft met motivatie en beloning. Net die gebieden worden ook gelinkt aan hallucinaties en waanideeën. En: hoe vaker je cannabis gebruikt, hoe sterker het effect.

Dit sluit aan bij eerder onderzoek uit 2024 dat al aantoonde dat veelvuldig gebruik van sterke cannabis het risico op psychose serieus kan verhogen, zelfs als je daar genetisch niet extra gevoelig voor bent. “We hopen dat dit jongeren helpt om bewuster om te gaan met cannabisgebruik, zeker als ze een familiegeschiedenis van psychose of andere risicofactoren hebben,” zegt Jessica Ahrens, hoofdauteur van de studie en PhD-student aan McGill University.

Opvallend: hoewel de deelnemers wél voldeden aan de criteria voor een cannabisverslaving, gaven ze zelf niet aan dat ze veel last ondervonden van hun gebruik. Kortom, ze onderschatten de mogelijke schade.

Met de steeds bredere legalisering van cannabis wordt het volgens experts belangrijk om ook de mindere van smoren in de gaten te houden. Want hoewel wiet vaak wordt gezien als ‘de veilige optie’, linken recente studies het ook aan een hoger risico op kanker en versnelde veroudering.

Op Erfgoeddag kan je ontsnappen aan de saaie zondag met… een jezuïeten-escaperoom

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2025 om 09:44

Op zoek naar een originele activiteit op Erfgoeddag? In Antwerpen duik je dit jaar letterlijk de kelder in voor een mysterieus avontuur bij het Ruusbroecgenootschap (UAntwerpen). Daar wacht een gloednieuwe escaperoom op je, helemaal in het teken van een verdwenen jezuïet.

Het klinkt als een Netflixplot, maar het is écht: in de archieven van het Ruusbroecgenootschap werd een koffer ontdekt van een zekere pater Ernest Viator. Nog nooit van gehoord? Dat dachten ze daar dus ook. En dat is exact waar jij in het spel komt: op zondag 27 april kan je als jonge speurneus proberen te achterhalen wie Ernest was, waarom hij verdween én wat het Vaticaan ermee te maken heeft.

De escaperoom werd gebouwd met authentiek materiaal uit de collectie van het genootschap en zit boordevol puzzels, raadsels en verborgen documenten. Alles speelt zich af in de kelder van het gebouw en past helemaal binnen het ‘Game On’-thema van Erfgoeddag.

Ben je tussen 9 en 11? Dan mag je samen met een volwassene codes proberen te kraken. Ben je 12 tot 15 jaar? Dan kan je met een team van vijf vrienden de uitdaging zelfstandig aangaan. Deelname is gratis, maar reserveren is een must via uantwerpen.be/escaperoom.

Locatie: Grote Kauwenberg 34, 2000 Antwerpen
Tijd: zondag 27 april, van 10u tot 16u15

Ontdek meer