Nike Air Max Day: de geschiedenis van de iconische Nike Air Max

Karen Luiken-26 maart 2022 om 07:00- Foto:

Photo: Lefteris kallergis on Unsplash

Ieder jaar op 26 maart brengt Zalando en de rest van de fashionwereld een ode aan misschien wel de meest iconische schoen van Nike: de Air Max. De sneaker is deels bedacht door Marion Franklin Rudy en is al jarenlang een groot begrip in de schoenenindustrie. Tijd voor een geschiedenislesje.

Marion Franklin Rudy is geboren in 1925 en was van oorsprong een lucht- en ruimtevaartingenieur. Eind jaren ’60 besloot hij een carrièreswitch te maken en startte hij met het bedenken van creatieve oplossingen. Eén daarvan: het plaatsen van kleine airbags in zolen van sportschoenen. Hij pitchte zijn innovatie aan tientallen schoenenbedrijven, maar werd keer op keer afgewezen. Totdat hij in 1977 bij Nike aanklopte.

Nike zag brood in de uitvinding en kwam in 1978 met de hardloopschoen Tailwind. Schoenmakers van het merk maakten 250 paar van de zeer technische sneaker en stuurden die naar zes hardloopwinkels in Hawaii. Ze kostten 50 dollar en waren binnen 24 uur uitverkocht. Niet zonder reden: de sneakers waren niet alleen ontzettend populair, ze bleken ook ontzettend effectief bij het hardlopen. Onderzoekers van de Universiteit van Tennessee kwamen er namelijk achter dat atleten tijdens het hardlopen minder energie verbruikten als ze Air-schoenen droegen.

De Air Max was mateloos populair. Nike wilde meer joggers trekken en gaf het bestaande ontwerp nieuwe updates. Het merk steeg in de jaren ’70 naar het toppunt van sportdesign, kwam met hoogwaardige schoenen die nog nooit eerder waren gemaakt. “Mensen waren op zoek naar iets anders, niet alleen in wat Nike deed, maar over de hele wereld”, zegt Tinker Hatfield volgens Nike, de iconische ontwerper achter de Air Max 1.

“Muziek was aan het veranderen. Disco was verdwenen. (...) Hetzelfde gebeurde in kunst en design. In het midden van de jaren ’80 vond er een overgang plaats van een meer geformaliseerde hiërchie naar een lossere, straatgebaseerde, meer inspirerende vorm. Wij bij Nike maakten deel uit van die golf, en ik was toevallig een ontwerper die het vanuit een schoenenperspectief deed toen niemand anders dat deed. Het was toeval dat de overgang plaatsvond op het moment dat Nike zijn flow verloor.”

In de jaren ’90 kreeg de sneaker opnieuw een update. Gedurfder, kleurrijker, groter, gewaagder. De ontwerpen gingen mee met de veranderende muziekwereld. Hiphop breidde zich uit, Brit-pop domineerde de hitlijsten en beats gingen sneller. Bovendien werd sportkleding steeds meer een ding en droeg men steeds vaker streetwear. Mét bijpassende Air Max.

Tegenwoordig is het ontwerp niet meer weg te denken uit de schoenenwereld en kennen we talloze ontwerpen. Met allerlei verschillende kleuren, designs, materialen, printjes en patronen.

Een tijdlijn

 • 1987 - Nike brengt de Air Max 1 uit, de eerste sneaker van het merk met luchtbel. De schoen is ontworpen door Tinker Hatfield.
 • 1989 - De Air Max II wordt uitgebracht, een lichter exemplaar dan zijn voorganger vanwege de tussenzool die vervangen is door EVA-schuim.
 • 1990 - De Air Max 90, ook wel de Air Max III, wordt gelanceerd. Streetwear is populairder geworden en daarmee ook de sneaker.
 • 1993 - De Air Max 93 is geboren. Een sneaker met nog meer lucht die zich uitstrekt tot aan de achterkant van de hiel.
 • 1995 - De Air Max 95 wordt uitgebracht. Het gigantische Nike-logo wordt vervangen door een subtiele swoosh.
 • 1997 - De Air Max 97 verschijnt, een ontwerp met een gegolfd bovenwerk dat ontworpen is door Christian Tresser.
 • 2003 - Dit jaar vindt de eerste grote Air Max-verandering plaats sinds het debuut van de Air Max 97. Het nieuwe ontwerp heeft een bovenwerk van koolstofvezel, terwijl de luchtbel over de volledige lengte behouden blijft.
 • 2006 - Nike komt met de Air Max 360, die eerder bekendstaat om zijn technologische revolutie dan om zijn stijl.
 • 2013 - De felbegeerde Air-technologie wordt toegevoegd aan de Flyknit, die Nike een jaar eerder uitbracht.
 • 2017 - De VaporMax maakt zijn intrede, een schoen met een gloednieuwe Air Max-zool die gecombineerd wordt met Flyknit-bovenwerk. Het zijn Nike’s lichtste Air Max tot nu toe.
 • 2019 - Nike lanceert de Air Max 720, een schoen waarbij de luchteenheid zowel horizontaal als verticaal zichtbaar is.

Wil jij ook Nike Air Max shoppen? Zalando staat er vol mee!

Lukaku is nu ook model voor Calvin Klein

Dieter Blarinckx-28 september 2022 om 12:16

Rode Duivel Romelu Lukaku gooit het eens over een hele andere boeg: hij is nu namelijk ook model voor Calvin Klein. En daar zijn zonet de eerste beelden van gedropt!

Modehuis Calvin Klein lanceerde eerder deze week een gloednieuwe campagne met de bekende Belgische voetballer als hoofdgezicht (of beter gezegd: lichaam). En zijn fans smullen van de beelden!

Het is echter niet de eerste keer dat hij voor de lens kruipt als model. Dat deed de voetballer immers ook al voor Versace en Gillette.

Bekijk de eerste beelden hieronder:

SNATCHED: Streetwear binnen de skate scene

Simon Smetryns-23 september 2022 om 16:03

Ilyas Kose en Febe Sanders maken zich klaar voor Leuven Skate Contest. TAGMAG Lifestyle Insider Simon Wauman helpt hun met een nieuwe fit via Zalando Streetwear! Let's go!

Ontdek meer