Nike Air Max Day: de geschiedenis van de iconische Nike Air Max

Karen Luiken-26 maart 2022 om 07:00- Foto:

Photo: Lefteris kallergis on Unsplash

Ieder jaar op 26 maart brengt Zalando en de rest van de fashionwereld een ode aan misschien wel de meest iconische schoen van Nike: de Air Max. De sneaker is deels bedacht door Marion Franklin Rudy en is al jarenlang een groot begrip in de schoenenindustrie. Tijd voor een geschiedenislesje.

Marion Franklin Rudy is geboren in 1925 en was van oorsprong een lucht- en ruimtevaartingenieur. Eind jaren ’60 besloot hij een carrièreswitch te maken en startte hij met het bedenken van creatieve oplossingen. Eén daarvan: het plaatsen van kleine airbags in zolen van sportschoenen. Hij pitchte zijn innovatie aan tientallen schoenenbedrijven, maar werd keer op keer afgewezen. Totdat hij in 1977 bij Nike aanklopte.

Nike zag brood in de uitvinding en kwam in 1978 met de hardloopschoen Tailwind. Schoenmakers van het merk maakten 250 paar van de zeer technische sneaker en stuurden die naar zes hardloopwinkels in Hawaii. Ze kostten 50 dollar en waren binnen 24 uur uitverkocht. Niet zonder reden: de sneakers waren niet alleen ontzettend populair, ze bleken ook ontzettend effectief bij het hardlopen. Onderzoekers van de Universiteit van Tennessee kwamen er namelijk achter dat atleten tijdens het hardlopen minder energie verbruikten als ze Air-schoenen droegen.

De Air Max was mateloos populair. Nike wilde meer joggers trekken en gaf het bestaande ontwerp nieuwe updates. Het merk steeg in de jaren ’70 naar het toppunt van sportdesign, kwam met hoogwaardige schoenen die nog nooit eerder waren gemaakt. “Mensen waren op zoek naar iets anders, niet alleen in wat Nike deed, maar over de hele wereld”, zegt Tinker Hatfield volgens Nike, de iconische ontwerper achter de Air Max 1.

“Muziek was aan het veranderen. Disco was verdwenen. (...) Hetzelfde gebeurde in kunst en design. In het midden van de jaren ’80 vond er een overgang plaats van een meer geformaliseerde hiërchie naar een lossere, straatgebaseerde, meer inspirerende vorm. Wij bij Nike maakten deel uit van die golf, en ik was toevallig een ontwerper die het vanuit een schoenenperspectief deed toen niemand anders dat deed. Het was toeval dat de overgang plaatsvond op het moment dat Nike zijn flow verloor.”

In de jaren ’90 kreeg de sneaker opnieuw een update. Gedurfder, kleurrijker, groter, gewaagder. De ontwerpen gingen mee met de veranderende muziekwereld. Hiphop breidde zich uit, Brit-pop domineerde de hitlijsten en beats gingen sneller. Bovendien werd sportkleding steeds meer een ding en droeg men steeds vaker streetwear. Mét bijpassende Air Max.

Tegenwoordig is het ontwerp niet meer weg te denken uit de schoenenwereld en kennen we talloze ontwerpen. Met allerlei verschillende kleuren, designs, materialen, printjes en patronen.

Een tijdlijn

 • 1987 - Nike brengt de Air Max 1 uit, de eerste sneaker van het merk met luchtbel. De schoen is ontworpen door Tinker Hatfield.
 • 1989 - De Air Max II wordt uitgebracht, een lichter exemplaar dan zijn voorganger vanwege de tussenzool die vervangen is door EVA-schuim.
 • 1990 - De Air Max 90, ook wel de Air Max III, wordt gelanceerd. Streetwear is populairder geworden en daarmee ook de sneaker.
 • 1993 - De Air Max 93 is geboren. Een sneaker met nog meer lucht die zich uitstrekt tot aan de achterkant van de hiel.
 • 1995 - De Air Max 95 wordt uitgebracht. Het gigantische Nike-logo wordt vervangen door een subtiele swoosh.
 • 1997 - De Air Max 97 verschijnt, een ontwerp met een gegolfd bovenwerk dat ontworpen is door Christian Tresser.
 • 2003 - Dit jaar vindt de eerste grote Air Max-verandering plaats sinds het debuut van de Air Max 97. Het nieuwe ontwerp heeft een bovenwerk van koolstofvezel, terwijl de luchtbel over de volledige lengte behouden blijft.
 • 2006 - Nike komt met de Air Max 360, die eerder bekendstaat om zijn technologische revolutie dan om zijn stijl.
 • 2013 - De felbegeerde Air-technologie wordt toegevoegd aan de Flyknit, die Nike een jaar eerder uitbracht.
 • 2017 - De VaporMax maakt zijn intrede, een schoen met een gloednieuwe Air Max-zool die gecombineerd wordt met Flyknit-bovenwerk. Het zijn Nike’s lichtste Air Max tot nu toe.
 • 2019 - Nike lanceert de Air Max 720, een schoen waarbij de luchteenheid zowel horizontaal als verticaal zichtbaar is.

Wil jij ook Nike Air Max shoppen? Zalando staat er vol mee!

Tommy Jeans dropt nieuwe NBA collectie!

Amber Schepers-26 mei 2022 om 07:30

Goed nieuws voor fashion lovers die houden van een echte vintage look. Tommy Jeans lanceert dit voorjaar samen met NBA een nostalgische streetwear-modecollectie. Ze werken voor de collectie met nostalgische stijlen van Tommy’s straatcultuur.

Streetwear-mode op zijn best, dat kan je écht wel zeggen over de nieuwe Tommy Jeans collectie in samenwerking met NBA, de National Basketball Association van de VS. Samen brengen ze een collectie uit die ontworpen is voor iedereen die houdt van vintage straatstijl. De collectie knipoogt naar de jarenlange wortels van het merk in Amerikaanse streetstyle en iconische nostalgie van de jaren '90.

De streetwear-collectie zet in op een relaxte look met all-over prints van NBA-teamlogo's. Vanaf 25 mei 2022 is de collectie beschikbaar voor vroege toegang op de website en Tommy Jeans-winkels in heel Europa!

VTM GO komt met nieuw programma voor sneakerlovers

Karen Luiken-16 mei 2022 om 15:27

Er komt een nieuw VTM GO-programma speciaal voor sneakerlovers. In ‘Sneak Peek’ worden liefhebbers door Hakim Chatar meegenomen in de wondere wereld van sneakers, streetwear en alles wat daarachter schuilgaat.

Hakim gaat in het programma in gesprek met makers, zoekt de grootste sneakerverzamelaars op en verkent de roots van ’s werelds meest populaire schoeisel. Ook gaat hij langs bij verschillende bekende Vlamingen om een kijkje te nemen in hun riante sneakercollecties.

Gezichten die we voorbij zullen zien komen zijn die van YouTube-fenomeen Acid, 'Vooruit'-voorzitter Conner Rousseau, styliste Farah El Bastani, acteur Nicolas Caeyers en sneaker-customizer Tijs Van Impe. Acid trapt de reeks af. Hij bezit een bonte verzameling sneakers waarvan de meeste duidelijk de sporen dragen van zijn grootste passie: skaten.

Presentator Hakim kan niet wachten tot de show van start gaat. “Ik heb al de helft van mijn leven een obsessie met sneakers. Die gaat van de meest basic witte Air Force One’s tot de exclusievere - en dus ook heel dure - stuks”, vertelt hij.

"Het is een wereld op zich, die van de sneakerheads, en dus wilde ik wel eens in ‘lotgenoten’ hun schoenenkasten gaan neuzen. Ik kwam tot de conclusie dat lang niet elke sneakerhead z’n schoenen mooi ongedragen in de doos bewaart.”

De eerste vijf afleveringen van ‘Sneak Peek’ zijn vanaf woensdag 18 mei te zien op VTM GO.

Ontdek meer