Nike Air Max Day: de geschiedenis van de iconische Nike Air Max

Karen Luiken-26 maart 2022 om 07:00- Foto:

Photo: Lefteris kallergis on Unsplash

Ieder jaar op 26 maart brengt Zalando en de rest van de fashionwereld een ode aan misschien wel de meest iconische schoen van Nike: de Air Max. De sneaker is deels bedacht door Marion Franklin Rudy en is al jarenlang een groot begrip in de schoenenindustrie. Tijd voor een geschiedenislesje.

Marion Franklin Rudy is geboren in 1925 en was van oorsprong een lucht- en ruimtevaartingenieur. Eind jaren ’60 besloot hij een carrièreswitch te maken en startte hij met het bedenken van creatieve oplossingen. Eén daarvan: het plaatsen van kleine airbags in zolen van sportschoenen. Hij pitchte zijn innovatie aan tientallen schoenenbedrijven, maar werd keer op keer afgewezen. Totdat hij in 1977 bij Nike aanklopte.

Nike zag brood in de uitvinding en kwam in 1978 met de hardloopschoen Tailwind. Schoenmakers van het merk maakten 250 paar van de zeer technische sneaker en stuurden die naar zes hardloopwinkels in Hawaii. Ze kostten 50 dollar en waren binnen 24 uur uitverkocht. Niet zonder reden: de sneakers waren niet alleen ontzettend populair, ze bleken ook ontzettend effectief bij het hardlopen. Onderzoekers van de Universiteit van Tennessee kwamen er namelijk achter dat atleten tijdens het hardlopen minder energie verbruikten als ze Air-schoenen droegen.

De Air Max was mateloos populair. Nike wilde meer joggers trekken en gaf het bestaande ontwerp nieuwe updates. Het merk steeg in de jaren ’70 naar het toppunt van sportdesign, kwam met hoogwaardige schoenen die nog nooit eerder waren gemaakt. “Mensen waren op zoek naar iets anders, niet alleen in wat Nike deed, maar over de hele wereld”, zegt Tinker Hatfield volgens Nike, de iconische ontwerper achter de Air Max 1.

“Muziek was aan het veranderen. Disco was verdwenen. (...) Hetzelfde gebeurde in kunst en design. In het midden van de jaren ’80 vond er een overgang plaats van een meer geformaliseerde hiërchie naar een lossere, straatgebaseerde, meer inspirerende vorm. Wij bij Nike maakten deel uit van die golf, en ik was toevallig een ontwerper die het vanuit een schoenenperspectief deed toen niemand anders dat deed. Het was toeval dat de overgang plaatsvond op het moment dat Nike zijn flow verloor.”

In de jaren ’90 kreeg de sneaker opnieuw een update. Gedurfder, kleurrijker, groter, gewaagder. De ontwerpen gingen mee met de veranderende muziekwereld. Hiphop breidde zich uit, Brit-pop domineerde de hitlijsten en beats gingen sneller. Bovendien werd sportkleding steeds meer een ding en droeg men steeds vaker streetwear. Mét bijpassende Air Max.

Tegenwoordig is het ontwerp niet meer weg te denken uit de schoenenwereld en kennen we talloze ontwerpen. Met allerlei verschillende kleuren, designs, materialen, printjes en patronen.

Een tijdlijn

  • 1987 - Nike brengt de Air Max 1 uit, de eerste sneaker van het merk met luchtbel. De schoen is ontworpen door Tinker Hatfield.
  • 1989 - De Air Max II wordt uitgebracht, een lichter exemplaar dan zijn voorganger vanwege de tussenzool die vervangen is door EVA-schuim.
  • 1990 - De Air Max 90, ook wel de Air Max III, wordt gelanceerd. Streetwear is populairder geworden en daarmee ook de sneaker.
  • 1993 - De Air Max 93 is geboren. Een sneaker met nog meer lucht die zich uitstrekt tot aan de achterkant van de hiel.
  • 1995 - De Air Max 95 wordt uitgebracht. Het gigantische Nike-logo wordt vervangen door een subtiele swoosh.
  • 1997 - De Air Max 97 verschijnt, een ontwerp met een gegolfd bovenwerk dat ontworpen is door Christian Tresser.
  • 2003 - Dit jaar vindt de eerste grote Air Max-verandering plaats sinds het debuut van de Air Max 97. Het nieuwe ontwerp heeft een bovenwerk van koolstofvezel, terwijl de luchtbel over de volledige lengte behouden blijft.
  • 2006 - Nike komt met de Air Max 360, die eerder bekendstaat om zijn technologische revolutie dan om zijn stijl.
  • 2013 - De felbegeerde Air-technologie wordt toegevoegd aan de Flyknit, die Nike een jaar eerder uitbracht.
  • 2017 - De VaporMax maakt zijn intrede, een schoen met een gloednieuwe Air Max-zool die gecombineerd wordt met Flyknit-bovenwerk. Het zijn Nike’s lichtste Air Max tot nu toe.
  • 2019 - Nike lanceert de Air Max 720, een schoen waarbij de luchteenheid zowel horizontaal als verticaal zichtbaar is.

Wil jij ook Nike Air Max shoppen? Zalando staat er vol mee!

Pringles en Crocs lanceren schoen waar je chips in kan bewaren

Chelsy Vanlerberghe-17 april 2024 om 12:42

Met de nieuwe collectie van Crocs kan je aantonen dat je smaak hebt. En dat mag zeer letterlijk genomen worden, want het schoenmerk is een samenwerking aangegaan met chipsproducent Pringles. Ze brengen samen een speciale collectie op de markt, die onder andere bestaat uit boots waar je aan de zijkant je chips kunt bewaren. Handig!

De twee merken hebben de handen in elkaar geslagen om een speciale versie van de klassieke 'Crush Boot' te maken. Deze versie is anders dan normaal, met een langere kraag en extra zakken, perfect voor een klein blikje Pringles.

Naast de Crush Boot hebben Crocs en Pringles ook samengewerkt aan een chipsversie van de Classic Slide en de Classic Clog voor dit project. En ze hebben zelfs een speciale limited edition chipsmaak bedacht: 'Croc-tail Party', die naar watermeloen, chili en limoen smaakt.

De Pringles x Crocs-schoenen zijn nu verkrijgbaar, maar op is op.

Britse premier krijgt kritiek op Adidas-sneakers

Chelsy Vanlerberghe-12 april 2024 om 09:00- Foto:

Miltiadis Fragkidis via Unsplash

De Britse premier Rishi Sunak kreeg flink wat kritiek op sociale media toen hij tijdens een interview de populaire Adidas Samba's droeg. Mensen beschuldigen hem ervan de coole look van de sneaker te verpesten.

Zelfs modemagazines als GQ sprongen mee op de hatetrain. "In een poging om zichzelf als jong en hip voor te doen heeft Sunak een tijdloos coole sneaker voor iedereen verpest", schreef het Britse tijdschrift. De premier heeft zich intussen tijdens een radio-interview verontschuldigd tegenover de Sambacommunity, maar benadrukte dat hij al jaren fan is van het merk.

Maar ook Adidas zelf mag op kritiek rekenen. De sneakers Samba, Gazelle en Spezial, zijn megapopulair. De productie van de sneakers schoot in 2023 omhoog van 50.000 naar 600.000 paar per maand. Maar er is een addertje onder het gras: een onderzoek van het Nederlandse platform voor onderzoeksjournalistiek, Follow The Money, onthulde dat de herkomst van de schoenen problematisch is. Het leer ervan komt deels uit Brazilië, waar grote vlees- en huidproducenten betrokken zijn bij illegale ontbossing in het Amazonewoud. Ondanks alle kritiek lijkt Adidas niet van plan om in te grijpen.

Ontdek meer