Met dit liedje gaat België naar het songfestival

Karen Luiken-10 maart 2022 om 16:15

Het liedje waarmee Jérémie Makiese ons land gaat vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival is bekend. Vandaag is ‘Miss You’ naar buiten gebracht, een mix van pop, klassiek, hiphop en soul.

In september werd duidelijk dat Jérémie, winnaar van het negende seizoen van ‘The Voice Belgique’, in mei naar Turijn trekt om België te verdedigen op het songfestival. Zes maanden later is nu ook duidelijk met welk nummer hij dat doet.

Jérémie schreef zelf de tekst en de muziek van ‘Miss You’. Uit zijn vocale improvisaties ontstonden de melodische lijn en de eerste woorden, maar de volledige tekst en muziek kwamen tot stand met de medewerking van drie professionele figuren uit de nieuwe Europees-Afrikaanse popmuziek.

De zanger omschrijft het liedje als een popsong met klassieke klanken en een hiphopritme waar ook soul in terug te vinden is. “Deze mengeling bewijst dat je alle stijlen op een harmonische manier kunt samenbrengen en tot een eenheid vormen. Ook dat is Belgisch, en het beantwoordt totaal aan wat ik ben!"

16- en 17-jarigen moeten verplicht gaan stemmen voor Europese verkiezingen

Chelsy Vanlerberghe-21 maart 2024 om 15:06

Als je minstens 16 jaar oud bent op 9 juni, zal je verplicht moeten gaan stemmen voor de Europese verkiezingen, net als alle meerderjarige Belgen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist.

Voordien waren 16- en 17-jarigen vrijgesteld van de opkomstplicht. Dat betekent dat je kon kiezen of je ging stemmen, of niet. Meerderjarige Belgen waren daarentegen verplicht naar het stemhokje te gaan. Maar vanaf nu is iedereen gelijk voor de wet.

"Alle kiezers, zowel meerderjarigen als minderjarigen, moeten hetzelfde behandeld worden," aldus het Hof.

De verkiezingen voor het Europees Parlement vallen dit jaar samen met de federale en de Vlaamse verkiezingen. Voor die verkiezingen mogen enkel meerderjarigen stemmen.

Locatie van 'De Warmste Week 2024' bekend

Karen Luiken-13 maart 2024 om 08:10

De afgelopen editie van De Warmste Week was zó goed bevallen, dat de jaarlijkse solidariteitsactie dit jaar opnieuw op ’t Zand in Brugge zal plaatsvinden. Dat werd deze ochtend bekendgemaakt op de betreffende locatie, waar een gigantische vlam – hét symbool van De Warmste Week, op de grond werd geschilderd.

De Warmste Week staat dit jaar gepland in de week van 18 tot en met 24 december. VRT 1, Studio Brussel, MNM en Ketnet zenden gedurende die dagen allemaal uit vanuit de West-Vlaamse hoofdstad. Het thema van het evenement wordt later dit jaar bekendgemaakt.

"Ik ben trots dat we met Brugge opnieuw gaststad mogen zijn voor De Warmste Week”, zegt de burgemeester van Brugge. “De editie van 2023 overtrof alle verwachtingen. De fantastische sfeer, vrolijkheid en verbinding in onze stad was onvergetelijk.”

Ontdek meer