Rusland niet welkom op het Eurovisiesongfestival

Karen Luiken-26 februari 2022 om 08:25

Rusland is dit jaar niet welkom op het Eurovisiesongfestival. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) besloten na een toenemende druk van deelnemende landen die oproepen tot een boycot.

De beslissing heeft alles te maken met de oorlog die Rusland met Oekraïne voert. “Het besluit weerspiegelt de bezorgdheid dat, in het licht van de ongekende crisis in Oekraïne, de opname van een Russische inzending in de wedstrijd van dit jaar de competitie in diskrediet zou brengen”, zo klinkt het in een statement.

De nationale omroep van Oekraïne deed deze week als eerste een oproep om Rusland van het songfestival te verbannen. Later volgden andere landen waaronder Nederland, Polen, Finland, IJsland, Estland en Litouwen. Sommige landen waren zelfs bereid zichzelf terug te trekken als Rusland wel deel zou nemen.

Het Eurovisiesongfestival begint op dinsdag 10 mei. De grote finale vindt plaats op zaterdag 14 mei.

(Photo by Bogomil Mihaylov on Unsplash)

Tiener opgepakt voor moord op prostituee

Karen Luiken-03 juni 2023 om 07:25- Foto:

Photo by Scott Rodgerson on Unsplash

Een 18-jarige man is in Deurne opgepakt voor de moord op een Chinese prostituee uit Barcelona. Het lichaam van het slachtoffer was in stukken gesneden en verstopt in een reiskoffer. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De koffer werd eind januari gevonden door een bewoner van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne. Toen er in de valies werd gekeken, deed de bewoner een lugubere vondst. Er bleek een romp van een vrouwenlichaam in te zitten.

De politie kwam ter plaatse om onderzoek te doen en vond in andere delen van het gebouw nog meer lichaamsdelen terug. Ook werden er papieren gevonden die leidden naar ‘Linda’, een vrouw met Aziatische roots die actief was als prostituee. Zij bleek het slachtoffer.

Sinds de vondst van het lichaam is er gezocht naar de dader. Hoewel het onderzoek een tijdje vast heeft gezeten, kon er afgelopen donderdag dan eindelijk iemand worden aangehouden. Het gaat om een 18-jarige tiener uit Sierra Leone. Hij moet dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Elke sigaret in Canada krijgt waarschuwing

Karen Luiken-03 juni 2023 om 07:21

Rokers in Canada kunnen binnenkort geen sigaret meer roken zonder constant geconfronteerd te worden met de consequenties daarvan. Het land gaat op elk sigaretje en andere tabaksproducten waarschuwingen plaatsen.

De waarschuwingen verschijnen vanaf 1 augustus op elke sigaret en bestaan uit teksten als ‘gif in elk trekje’, ‘rook schaadt kinderen’ en ‘sigaretten veroorzaken impotentie’. Canada is het eerste land die deze maatregel neemt. Dat heeft de regering volgens NOS bekendgemaakt op World No Tobacco Day.

Het is vanaf 1989 al verplicht in Canada om waarschuwingsteksten op verpakkingen te plaatsen. Tegenwoordig staan er vaak ook schokkende foto’s op.

Ontdek meer