Back 4 Blood-spelers geschokt door 'racistische' zombie-geluiden in spel

Nico De Greef-08 augustus 2021 om 08:55

Zei die zombie daar nou het n-woord?

Verschillende gamers die momenteel deelnemen aan de early access bèta van een nieuwe zombie-shooter genaamd 'Back 4 Blood' zijn geschrokken. Niet omdat de game te eng of te bloederig is, maar wel omdat er blijkbaar een heel opmerkelijk geluid in de game lijkt te zitten.

Volgens de gamers zouden de geluiden die de zombies maken namelijk te veel lijken op een racistische uitspraak die geassocieerd wordt met mensen met een donkere huidskleur.

Verschillende gamers reageren dan ook stomverbaasd wanneer een zombie in het spel op hen af komt rennen en onverhoeds het n-woord lijkt te schreeuwen. "What did you just call me?", klinkt het in een reactie.

Hoewel de makers van het spel dit waarschijnlijk niet zo hadden bedoeld, kunnen we niet anders dan ook deze (toch wel wat geinige) gelijkenis horen.

Wat hoor jij?

EA kondigt meerdere nieuwe Star Wars-games aan

Nico De Greef-25 januari 2022 om 16:45

Uitgever Electronic Arts heeft bevestigd dat er drie nieuwe Star Wars-games in ontwikkeling zijn door Respawn Entertainment, een interne studio van het bedrijf. Het gaat om een nieuw deel in de Star Wars Jedi-serie, een first-person shooter en strategiegame. Voor iedere game is een apart team opgezet.

EA mag dan niet langer de exclusieve rechten bezitten om als enige uitgever Star Wars-games te produceren, toch houdt dat het bedrijf niet tegen om haar samenwerking met Lucasfilm Games gewoon verder te zetten. In de komende jaren zullen beide bedrijven nauw samenwerken om maar liefst drie nieuwe Star Wars-titels te lanceren.

De eerste titel zal vooral fans van de action-adventure game Star Wars Jedi: Fallen Order heel blij maken. Want volgens game-regisseur Stig Asmussen wordt er al druk aan het volgende deel in de Star Wars Jedi-serie gewerkt. Hoewel er nog geen details bekend zijn over de inhoud, wordt verwacht dat het spel het verhaal van Jedi-padawan Cal Kestis zal voortzetten. Van alle aangekondigde games, zou dit project het verst in ontwikkeling zijn.

Als tweede wordt er gewerkt aan een geheel nieuwe Star Wars first-person shooter. Aan het hoofd van deze titel staat Peter Hirschmann, een man die al heel wat ervaring heeft met de Star Wars-franchise. Zo was hij in de voorbije jaren mede-verantwoordelijk voor maar liefst een dozijn Star Wars-spellen waaronder de Battlefront-serie.

Tot slot is er ook nog leuk nieuws voor liefhebbers van strategische games. Respawn werkt namelijk ook aan een nieuwe Star Wars strategy game en doet dit in samenwerking met Bit Reactor, een nieuwe studio waar veel industrieveteranen werken bekend om hun bijdrage aan de XCOM- en Civilization-series.

Wanneer en op welke platformen de nieuwe Star Wars-titels moeten verschijnen, is op dit moment nog onduidelijk.

Waarom 'Yu-Gi-Oh! Master Duel' niet beschikbaar is in België

Nico De Greef-22 januari 2022 om 15:30

Het digitale kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel is inmiddels overal verkrijgbaar op console en pc, maar Belgische fans kunnen als enige de game niet spelen. Vele fans vragen zich sinds de release van het spel dan ook af hoe dat nou juist komt. Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in een strenge Belgische wetgeving die voornamelijk jongeren moet beschermen tegen onverwachte "verrassingselementen" in video games.

In België is het namelijk verboden om lootboxes aan te bieden in video games. Lootboxes zijn 'virtuele schatkisten' die willekeurig geselecteerde in-game items, bijvoorbeeld zeldzame wapens of outfits, bevatten en vaak tegen betaling voor echt geld of een in-game currency worden aangeboden. Wanneer je een lootbox aankoopt, zet je als speler geld in op een random kans om een specifiek item te verkrijgen, waarbij er dus duidelijk sprake is van een kansspel. Het grote probleem hierbij is dat je als gamer niet op voorhand weet welke items je uit een lootbox zult ontvangen.

In Yu-Gi-Oh! Master Duel kunnen spelers pakjes kaarten kopen die beschouwd kunnen worden als een kansspel, vermits spelers niet zeker weten welke kaarten ze in de packs zullen aantreffen. Daarnaast biedt het spel op de optie aan om in-game valuta aan te schaffen in ruil voor echt geld, welke ook weer als inzet beschouwd kan worden.

Volgens de Belgische Kansspelwetgeving kan Yu-Gi-Oh! Master Duel dus niet in haar huidige vorm worden aangeboden in ons land. De enige manier waarop dat wel kan, is wanneer de uitgever van het spel, Konami, het lootbox-systeem van het spel aanpast op een manier zodat deze wel conform de Belgische wetgeving kan uitgebracht worden.

In de voorbije jaren maakten game-uitgevers als Electronic Arts en Activision-Blizzard al aanpassingen aan de lootbox-systemen van een aantal populaire games, waaronder FIFA en NBA 2K, om de inhoud van in-game aankopen meer transparant te maken. Uitgevers die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen een geldboete krijgen van € 800,000 en tot 5 jaar gevangenisstraf.

Ontdek meer