18 leden Reuzegom naar rechter voor dood student Sanda Dia

Karen Luiken-06 augustus 2021 om 03:39

Achttien Vlaamse studenten die lid waren van Reuzegom moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor de dood van Sanda Dia. Het 20-jarige slachtoffer overleed drie jaar geleden bij een ontgroening van de studentenclub.

De achttien korpsleden zouden allemaal betrokken zijn geweest bij die beruchte dag. Het parket wil ze daarom vervolgen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. Als ze schuldig worden bevonden, zo meldt VRT, kunnen ze maximaal vijftien jaar celstraf krijgen.

Sanda Dia moest tijdens zijn studentendoop in 2018 verschrikkelijke dingen doen. Hij moest behalve grote hoeveelheden alcohol flink wat visolie drinken. Ook moest hij samen met twee andere studenten in een zelf gegraven ‘graf’ met ijswater gaan staan. Sanda Dia raakte daardoor ernstig onderkoeld, werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar niet veel later.

De achttien leden hebben nog tot 20 augustus de kans om in hoger beroep te gaan.

Turkije verward met kalkoen: Erdogan wil naam wijzigen

Karen Luiken-21 januari 2022 om 15:33

Turkije krijgt mogelijk een andere naam. Omdat het land in Engelse termen Turkey wordt genoemd en daardoor vaak verward wordt met kalkoen, denkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na over een naamswijziging.

Erdogan heeft al een nieuwe naam bedacht; hij wil Turkije graag veranderen in Türkiye. De president is met de Verenigde Naties in gesprek over de wijziging, is een campagne gestart én heeft de Turkse bevolking gevraagd om de nieuwe naam al te gebruiken.

Verder hoopt de president ook dat producten die in Turkije gemaakt worden, voortaan het label ‘Made in Türkiye’ meekrijgen in plaats van ‘Made in Turkey’. Officieel is het allemaal nog niet.

(Photo by Randy Fath on Unsplash)

Dior stelt samenwerking met Travis Scott uit

Karen Luiken-30 december 2021 om 10:17

Opnieuw een tegenslag voor Travis Scott. De rapper die al weken onder vuur ligt nadat er tien mensen overleden bij het door hem georganiseerde Astroworld-festival, zou eigenlijk gaan samenwerken met Dior. Maar dat plan is nu op de lange baan geschoven, zo laat het luxemerk weten in een mededeling.

Tijdens Astroworld op 5 november brak wegens grote drukte grote paniek uit. Tien mensen kwamen om, nog eens honderden bezoekers raakten gewond. Sindsdien heeft Travis Scott het zwaar te verduren; merken die met de rapper samenwerkten nemen afstand van hem en stellen releases uit. Dior doet nu hetzelfde.

Het luxemerk zou eigenlijk volgende maand samen met Travis Scott een herencollectie uitbrengen onder de naam Cactus Jack. Maar, zo klinkt het bij Dior: “Uit respect voor iedereen die geraakt is door de tragische gebeurtenissen op Astroworld, heeft Dior besloten om de lancering van de producten uit de samenwerking met Cactus Jack voor onbepaalde tijd uit te stellen."

Het zou om een gemeenschappelijke beslissing gaan waar Travis Scott ook mee heeft ingestemd.

Ontdek meer