Tieners in het ziekenhuis na gevaarlijke TikTok-challenge

Karen Luiken-25 januari 2022 om 07:39

De nieuwe ‘One Chip Challenge’ op TikTok is een typisch gevalletje van don’t try this at home. Verschillende tieners die dachten dat het spel geen kwaad kon, zijn na het doen van de uitdaging in het ziekenhuis beland.

De One Chip Challenge klinkt simpel: eet een tortillachip en film jezelf terwijl je dat doet. Het gaat hierbij alleen niet om een normale tortillachip, maar om een heet exemplaar met pikante saus en pepers. Je betaalt online zo’n 20 dollar voor één chipje.

Zeker negen leerlingen van de Californische middelbare school Lodi High School gingen de uitdaging aan en werden ziek. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

De pepers waarvan het chipje gemaakt is, zijn volgens kinderarts Bret Christiansen 400 keer heter dan een jalapeño. “De klachten kunnen kort na het eten behoorlijk ernstig zijn”, zegt hij volgens The Sun. “Je kunt in je spijsverteringskanaal een branderig gevoel of pijn voelen.”

Op de school in Californië is het chipje inmiddels verboden. Studenten die ermee worden betrapt, worden daar voor een dag geschorst.

Bekijk hier een voorbeeldfilmpje van de 'One Chip Challenge':

President Biden keurt wet goed om TikTok te bannen in VS

Chelsy Vanlerberghe-25 april 2024 om 14:36- Foto:

Solen Feyissa via Unsplash

De Amerikaanse Senaat heeft een wet goedgekeurd die TikTok verbiedt in de Verenigde Staten. President Joe Biden heeft zijn handtekening ook onder het wetsvoorstel gezet. Het Chinese moederbedrijf ByteDance moet nu binnen een jaar de app verkopen, of TikTok wordt uit de Amerikaanse appstores verbannen.

Er waren 79 senatoren die voor het wetsvoorstel stemden, en 18 tegen. Een eerdere versie van de wet raakte namelijk niet door de Senaat. Opvallend is dat het wetsvoorstel om TikTok te bannen deze keer in een soort 'pakket' zat samen met een wetsvoorstel met steun voor Oekraïne, Taiwan en Israël. Dat leverde nu dus veel stemmen op. Later ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden ook de wet.

ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, staat nu voor een cruciale periode. Ze hebben maximaal 270 dagen, met een mogelijkheid tot verlenging tot één jaar, om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Als dit niet gebeurt, zullen TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten hun favoriete app niet meer vinden in de appstores van Google en Apple.

Maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan. TikTok gaat niet zomaar buigen. De grote baas, Michael Beckerman, heeft laten weten dat ze de beslissing gaan aanvechten. ongrondwettelijk omdat het de vrije meningsuiting zou schenden.

Volgens kenners maakt het bedrijf een goede kans om die rechtszaak te winnen, maar het kan jaren duren voor de beslissing valt. De kans dat ByteDance TikTok verkoopt is klein, want dat zou betekenen dat ze het algoritme, het geheime wapen van TikTok, moeten prijsgeven.

Ondertussen maken overheden in het Westen, inclusief Europa, zich al een tijdje druk over de privacykwesties rondom TikTok. De app is superpopulair, maar er zijn flink wat vraagtekens over wat er met de data gebeurt.

Muziek Taylor Swift terug op TikTok

Karen Luiken-12 april 2024 om 06:50- Foto:

Reuters

De muziek van Taylor Swift is weer op TikTok te vinden. De zangeres heeft een deel van haar nummers terug op het platform geplaatst nadat ze er in februari vanaf werden gehaald door muzieklabel Universal.

Universal verwijderde de liedjes van Taylor en andere artiesten van TikTok vanwege mislukte onderhandelingen over een licentieovereenkomst. Maar daar steekt Swift nu een stokje voor. Volgens Financial Times beschikt de zangeres over de auteursrechten van haar eigen nummers en mag ze daarom zelf bepalen waar ze haar muziek verspreidt.

De terugkeer van Taylors muziek op TikTok komt een paar dagen voordat Taylor haar nieuwe album ‘The Tortured Poets Department’ uitbrengt. Dat wordt volgende week vrijdag gelanceerd.

Ontdek meer