Waarom je 'Yu-Gi-Oh! Master Duel' niet kan spelen in België

Nico De Greef-22 januari 2022 om 15:30

Het digitale kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel is inmiddels overal verkrijgbaar op console en pc, maar Belgische fans kunnen als een van de weinige landen de game niet spelen. Vele fans vragen zich sinds de release van het spel dan ook af hoe dat nou juist komt. Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in een strenge Belgische wetgeving die gokpraktijken verbiedt.

In België is het namelijk verboden voor uitgevers om betalende lootboxes aan te bieden in games. Lootboxes zijn 'virtuele schatkisten' die een of meerdere willekeurig(e) in-game items, bijvoorbeeld zeldzame wapens of outfits, uit een vooraf bepaalde selectie bevatten en vaak enkel verkrijgbaar zijn tegen betaling met echt geld of een in-game currency. Door het verrassingselement verbonden aan lootboxes weet je als gamer op voorhand niet welke items je uit een lootbox zal ontvangen en is er dus sprake van een kansspel, wat illegaal is in België.

In Yu-Gi-Oh! Master Duel kunnen spelers pakjes kaarten kopen die juridisch beschouwd kunnen worden als een kansspel, vermits spelers niet met zekerheid kunnen weten welke kaarten ze in de packs zullen aantreffen. Daarnaast biedt het spel ook de optie aan om in-game valuta (zoals credits of coins) met echt geld aan te kopen, wat op termijn een echte gokverslaving in de hand kan werken. Gamers die op zoek zijn naar een specifiek item kunnen namelijk geneigd zijn om een groot aantal lootboxes aan te kopen in de hoop dat ene specifieke item te pakken te krijgen.

Volgens de Belgische Kansspelwet mag Yu-Gi-Oh! Master Duel dus niet in haar huidige vorm worden aangeboden in ons land. De enige manier waarop dat wel kan, is wanneer de uitgever van het spel (Konami), het lootbox-systeem van het spel aanpast op een manier zodat deze wel conform de Belgische wetgeving kan uitgebracht worden.

In de voorbije jaren maakten game-uitgevers als Electronic Arts en Activision-Blizzard al aanpassingen aan de lootbox-systemen van een aantal populaire games, waaronder FIFA en NBA 2K, om de inhoud van in-game aankopen meer transparant te maken. Uitgevers die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen een geldboete krijgen van € 800,000 en tot 5 jaar gevangenisstraf.

Belgische gamefinale Red Bull Flick dit weekend in het Sportpaleis!

Amber Schepers-19 mei 2022 om 10:30

Antwerpen is deze week de place to be voor fans van het spel CS:GO. In het Sportpaleis verzamelen dit weekend alle internationale CS:GO-pro’s voor de PGL Antwerp Major. Ook ons Belgisch gametalent wordt op de proef gesteld tijdens de nationale finale van Red Bull Flick op zaterdag 21 mei in het Sportpaleis.

Counter-Strike: Global Offensive, beter bekend als CS:GO, is een competitieve first-person shooting game. Tijdens het Red Bull Flick toernooi worden de skills van verschillende teams op de proef gesteld in een twee tegen twee game van CS:GO. De teams spelen aan een waanzinnig tempo op speciaal ontworpen maps. Dit keer gaat de nationale finale door op de PGL Antwerp Major in het Sportpaleis.

70 teams schreven zich in voor de twee online qualifiers. Acht daarvan scoorden een plek in de nationale finale van nu zaterdag. Zij zullen alles op alles zetten om hun tegenstanders uit te schakelen en hun plek in de European Play-offs te veroveren. Het Sportpaleis in Antwerpen wordt omgetoverd tot een echt virtueel slagveld.

Wil jij de Belgische finale van Red Bull Flick live meevolgen? Dat kan hier!

Vanaf vandaag tot en met zondag kan je tijdens de PGL Antwerp Major ook terecht op de booth om zelf je CS:GO skills te testen!

Red Bull Content Pool

Nieuwe PlayStation 5 faceplates vanaf 17 juni te koop

Dieter Blarinckx-19 mei 2022 om 06:37

Ben jij de trotse eigenaar van een PlayStation 5 en heb je eens goesting in een nieuw kleurtje? Dan hebben we goed nieuws want vanaf 17 juni zullen de nieuwe faceplates te koop zijn!

Op de officiële webshop van PlayStation kan je dus binnenkort de langverwachte vijf nieuwe kleuren aanschaffen: Midnight Black, Cosmic Red, Galactic Purple, Starlight Blue en Nova Pink. Voor zo’n faceplate betaal je dan €54,99.

Wél is er een kleine sidenote: Sony heeft alvast laten weten dat je er maar één per keer kan kopen. Wegens de grote vraag is er een limiet van 1 set consolepanelen per huishouden.

Wees er dus snel bij op 17 juni!

Ontdek meer