Waarom je 'Yu-Gi-Oh! Master Duel' niet kan spelen in België

Nico De Greef-22 januari 2022 om 15:30

Het digitale kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel is inmiddels overal verkrijgbaar op console en pc, maar Belgische fans kunnen als een van de weinige landen de game niet spelen. Vele fans vragen zich sinds de release van het spel dan ook af hoe dat nou juist komt. Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in een strenge Belgische wetgeving die gokpraktijken verbiedt.

In België is het namelijk verboden voor uitgevers om betalende lootboxes aan te bieden in games. Lootboxes zijn 'virtuele schatkisten' die een of meerdere willekeurig(e) in-game items, bijvoorbeeld zeldzame wapens of outfits, uit een vooraf bepaalde selectie bevatten en vaak enkel verkrijgbaar zijn tegen betaling met echt geld of een in-game currency. Door het verrassingselement verbonden aan lootboxes weet je als gamer op voorhand niet welke items je uit een lootbox zal ontvangen en is er dus sprake van een kansspel, wat illegaal is in België.

In Yu-Gi-Oh! Master Duel kunnen spelers pakjes kaarten kopen die juridisch beschouwd kunnen worden als een kansspel, vermits spelers niet met zekerheid kunnen weten welke kaarten ze in de packs zullen aantreffen. Daarnaast biedt het spel ook de optie aan om in-game valuta (zoals credits of coins) met echt geld aan te kopen, wat op termijn een echte gokverslaving in de hand kan werken. Gamers die op zoek zijn naar een specifiek item kunnen namelijk geneigd zijn om een groot aantal lootboxes aan te kopen in de hoop dat ene specifieke item te pakken te krijgen.

Volgens de Belgische Kansspelwet mag Yu-Gi-Oh! Master Duel dus niet in haar huidige vorm worden aangeboden in ons land. De enige manier waarop dat wel kan, is wanneer de uitgever van het spel (Konami), het lootbox-systeem van het spel aanpast op een manier zodat deze wel conform de Belgische wetgeving kan uitgebracht worden.

In de voorbije jaren maakten game-uitgevers als Electronic Arts en Activision-Blizzard al aanpassingen aan de lootbox-systemen van een aantal populaire games, waaronder FIFA en NBA 2K, om de inhoud van in-game aankopen meer transparant te maken. Uitgevers die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen een geldboete krijgen van € 800,000 en tot 5 jaar gevangenisstraf.

Populaire streamer Ninja heeft huidkanker

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 16:05

De bekende streamer Tyler 'Ninja' Blevens heeft bekendgemaakt hij een vorm van huidkanker heeft. Dat ontdekte hij nadat hij een vlek op de onderkant van zijn voet had laten onderzoeken.

Ninja is de meest gevolgde streamer op het platform Twitch, waar hij meer dan 19 miljoen volgers heeft. Zijn volgers kunnen daar meevolgen hoe hij videogames speelt, zoals Fortnite.

In een bericht op X, het vroegere Twitter, vertelt de gamer dat de kanker is vastgesteld na een jaarlijkse controle van zijn moedervlekken. De dermatoloog heeft toen een melanoom vastgesteld. "Er was een moedervlek onder mijn voet die ze wouden verwijderen om zeker te zijn," vertelt hij op X. "Het is schrikken, maar ze zijn optimistisch dat we het in een vroeg stadium hebben ontdekt."

Naar eigen zeggen wordt er ook een tweede vlek onderzocht. Hij adviseert zijn miljoenen volgers om hun huid te laten controleren.

Te veel gamen zorgt voor erectieproblemen, zeggen wetenschappers

Chelsy Vanlerberghe-21 maart 2024 om 10:47

Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat als je te lang achter je computer zit, de kans op erectiestoornissen toeneemt. Te veel schermtijd maakt mannen letterlijk 'zacht'.

Uit onderzoek blijkt dat langdurig computergebruik ervoor zorgt dat je minder van een bepaald hormoon aanmaakt, het follikelstimulerend hormoon (FSH). Samen met testosteron is dat hormoon verantwoordelijk voor het aanmaken van zaadcellen bij jongens. En als dat proces wordt verstoord, kan dat leiden tot erectiestoornissen.

Het probleem zit niet enkel in het gamen. Tv kijken of rondrijden zonder doel, hebben hetzelfde effect.

Maar er is geen reden om meteen je schermen en gameconsoles in de vuilbak te gooien, want je kan dit probleem tegengaan door meer te bewegen.

Ontdek meer