Waarom je 'Yu-Gi-Oh! Master Duel' niet kan spelen in België

Nico De Greef-22 januari 2022 om 15:30

Het digitale kaartspel Yu-Gi-Oh! Master Duel is inmiddels overal verkrijgbaar op console en pc, maar Belgische fans kunnen als een van de weinige landen de game niet spelen. Vele fans vragen zich sinds de release van het spel dan ook af hoe dat nou juist komt. Het antwoord op deze vraag is terug te vinden in een strenge Belgische wetgeving die gokpraktijken verbiedt.

In België is het namelijk verboden voor uitgevers om betalende lootboxes aan te bieden in games. Lootboxes zijn 'virtuele schatkisten' die een of meerdere willekeurig(e) in-game items, bijvoorbeeld zeldzame wapens of outfits, uit een vooraf bepaalde selectie bevatten en vaak enkel verkrijgbaar zijn tegen betaling met echt geld of een in-game currency. Door het verrassingselement verbonden aan lootboxes weet je als gamer op voorhand niet welke items je uit een lootbox zal ontvangen en is er dus sprake van een kansspel, wat illegaal is in België.

In Yu-Gi-Oh! Master Duel kunnen spelers pakjes kaarten kopen die juridisch beschouwd kunnen worden als een kansspel, vermits spelers niet met zekerheid kunnen weten welke kaarten ze in de packs zullen aantreffen. Daarnaast biedt het spel ook de optie aan om in-game valuta (zoals credits of coins) met echt geld aan te kopen, wat op termijn een echte gokverslaving in de hand kan werken. Gamers die op zoek zijn naar een specifiek item kunnen namelijk geneigd zijn om een groot aantal lootboxes aan te kopen in de hoop dat ene specifieke item te pakken te krijgen.

Volgens de Belgische Kansspelwet mag Yu-Gi-Oh! Master Duel dus niet in haar huidige vorm worden aangeboden in ons land. De enige manier waarop dat wel kan, is wanneer de uitgever van het spel (Konami), het lootbox-systeem van het spel aanpast op een manier zodat deze wel conform de Belgische wetgeving kan uitgebracht worden.

In de voorbije jaren maakten game-uitgevers als Electronic Arts en Activision-Blizzard al aanpassingen aan de lootbox-systemen van een aantal populaire games, waaronder FIFA en NBA 2K, om de inhoud van in-game aankopen meer transparant te maken. Uitgevers die zich niet aan de wetgeving houden, kunnen een geldboete krijgen van € 800,000 en tot 5 jaar gevangenisstraf.

Onderzoeker bewijst: 'Gamen maakt gelukkig'

Karen Luiken-01 juni 2023 om 09:02- Foto:

Photo by Florian Olivo on Unsplash

Er worden veel negatieve dingen gezegd over de effecten van gamen, maar volgens dr. Rowan Daneels van UAntwerpen is het helemaal zo slecht nog niet. Hij zegt dat videospelletjes bij kunnen dragen aan een goed leven.

“Doorgaans kijken we naar games door een lens van plezier en genot, maar het spelen kan ook een diepere, betekenisvolle ervaring oproepen”, zegt Daneels. Hij voerde gesprekken met 53 Vlaamse jongeren tussen de 12 en 18 jaar en kreeg daaruit een duidelijker beeld van de gedachtes die zij over gamen hebben. “Wat telkens terugkwam in de diepte-interviews is hoe jongeren diepere ervaringen ondervonden wanneer ze het gevoel hadden sociaal verbonden te zijn met hun medespelers. Ook droegen hartverwarmende, maar ook bedroevende, momenten in een game bij tot een diepere beleving.”

Wat Daneels verder ook ontdekte, is dat jongeren geluk ervaren als ze tijdens een game de kans krijgen tot (zelf)reflectie. “Denk maar aan verhaallijnen waarbij je als speler plots een moreel dilemma krijgt voorgeschoteld."

Betrokken zijn bij het hoofdthema in het gameverhaal – een evoluerende familieband tussen vader en zoon of broer en zus – en het zelf kunnen sturen van het verhaal via keuzemogelijkheden, het uniek interactieve karakter van games, zorgden voor deze gelukzalige momenten.

Met het onderzoek hoopt Daneels de reputatie van videogames op te blinken. “Momenteel kampt gamen nog altijd met een bedenkelijk imago”, zegt hij. “Het cliché van spelletjes spelen als nutteloos tijdverdrijf leeft nog steeds. Deze bevindingen tonen aan dat gamen anno 2023 allesbehalve oppervlakkig hoeft te zijn.”

PlayStation dropt nieuwe 'Spider-Man 2' beelden

Nico De Greef-26 mei 2023 om 14:37

Tijdens de PlayStation Showcase werd maar liefst meer dan 10 minuten aan gameplay van de aankomende Marvel-game Spider-Man 2 getoond. Een releasedatum voor de game werd nog niet bekendgemaakt, al zal het spel wel nog dit jaar uitkomen voor de PlayStation 5.

Een uitgebreide gameplay-video toont dat Peter Parker en Miles Morales in de aankomende sequel het op moeten nemen tegen een reeks nieuwe superschurken waaronder Kraven the Hunter en Dr. Curt Conners aka. The Lizard. De Kraven's Hunters zitten achter Lizard aan en Peter en Miles moeten hen zien tegen te houden. Daarbij zullen spelers tussen de twee helden kunnen schakelen.

De webslingeraars krijgen ook tal van nieuwe vaardigheden en handige gadgets. Zo zien we Miles met Web Wings waarmee hij door het luchtruim kan zweven. Peter's superheldenpak heeft dan weer een totale make-over gekregen met de toevoeging van de symbioot, een gevaarlijk levend organisme die de controle over zijn gastheer kan nemen.

Marvel's Spider-Man 2 wordt ontwikkeld door Insomniac Games en moet deze herfst uitkomen op de PlayStation 5.

Ontdek meer