BREAKING: Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-03 december 2021 om 13:38

Het zijn harde knopen die doorgehakt moeten worden. De GEMS adviseerde de overheid in een gelekt rapport eerder deze week om enkele drastische maatregelen te nemen. Dit zijn de beslissingen die premier De Croo en het overlegcomité hebben gemaakt. "Een hele kleine stap, een grote gok", aldus Marc Van Ranst in VTM Nieuws.

"De situatie is bijzonder moeilijk. We hebben te kampen met een krakend systeem in elke laag van de samenleving. Dit is niet langer houdbaar", begint premier De Croo.

1. De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar

Zodra er in een klas meer dan 2 besmettingen vastgesteld worden, sluiten deze klassen. De CO2 meter blijft verplicht en vanaf 1200 ppm dient de klas verlaten te worden.


2. Het secundair onderwijs zal in hybride-vorm plaatsvinden

In het lager- en kleuteronderwijs sluiten klassen vanaf 18 december. De kerstvakantie zal dus drie weken duren.

3. Binnenactiviteiten worden verboden, behalve sport

De sport blijft deze keer gespaard, omdat het overlegcomité van mening is dat dit een belangrijke rol speelt binnen het maatschappelijk welzijn.

4. Evenementen die binnen doorgaan worden beperkt tot 200 aanwezigen

Hierbij wordt nog steeds gewerkt met een mondmasker en coronapas.

5. Contacten in privésfeer worden zoveel mogelijk beperkt, een zelftest is aanbevolen

De verkoop van zelftesten is een zeer groot succes en zelftesten blijven aanbevolen bij georganiseerde activiteiten thuis.

Deze maatregelen blijven
De verplichting om vier dagen per week thuis te werken, blijft. Ook voor de horeca verandert er niks. Horeca-uitbaters kunnen dus nog even opgelucht ademhalen.

De focus blijft voor de rest op de boosterprik, de overheid wil inzetten op deze bijkomende bescherming om de bezetting van de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden.

Shanghai Disneyland mag terug open!

Dieter Blarinckx-29 juni 2022 om 17:59

Hoewel de coronapandemie bij ons zo goed als verleden tijd lijkt, is dat in andere delen van de wereld nog niet het geval. Maar beetje bij beetje leert de hele wereld nu leven met het virus en kan het gewone leven zich hernemen. En nu mag ook Shanghai Disneyland terug open!

Vanaf 30 juni mag het populaire Disneypark in Shanghai weer de poorten openen voor gasten, na een sluiting van drie maanden. China gaat hun coronamaatregelen immers wat inperken. Shanghai Disneyland zal openen met een beperkte dagelijkse capaciteit en verbeterde gezondheids- en veiligheidsprotocollen in overeenstemming met de Chinese overheid.

Het grootste internationale park van Disney sloot opnieuw op 21 maart toen Shanghai te kampen had met een sterke stijging van het aantal Covid-besmettingen.

Maar nu gaan ze dus wat versoepelen en mogen ook attractieparken terug open!

Vanaf vandaag geen mondmaskers meer op openbaar vervoer

Dieter Blarinckx-23 mei 2022 om 08:36

Vanaf vandaag is het niet meer verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. Dat wil dus zeggen dat je op de trein, bus, tram en metro nu geen mondmasker meer moet dragen!

Het Overlegcomité kwam afgelopen vrijdag samen om de verdere stappen tot versoepeling te bespreken. Een belangrijk punt dat daar werd aangehaald was de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. En dat gaat nu al meteen van kracht.

Wél blijft een mondmasker verplicht bij de dokter, tandarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Ontdek meer