BREAKING: Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-03 december 2021 om 13:38

Het zijn harde knopen die doorgehakt moeten worden. De GEMS adviseerde de overheid in een gelekt rapport eerder deze week om enkele drastische maatregelen te nemen. Dit zijn de beslissingen die premier De Croo en het overlegcomité hebben gemaakt. "Een hele kleine stap, een grote gok", aldus Marc Van Ranst in VTM Nieuws.

"De situatie is bijzonder moeilijk. We hebben te kampen met een krakend systeem in elke laag van de samenleving. Dit is niet langer houdbaar", begint premier De Croo.

1. De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar

Zodra er in een klas meer dan 2 besmettingen vastgesteld worden, sluiten deze klassen. De CO2 meter blijft verplicht en vanaf 1200 ppm dient de klas verlaten te worden.


2. Het secundair onderwijs zal in hybride-vorm plaatsvinden

In het lager- en kleuteronderwijs sluiten klassen vanaf 18 december. De kerstvakantie zal dus drie weken duren.

3. Binnenactiviteiten worden verboden, behalve sport

De sport blijft deze keer gespaard, omdat het overlegcomité van mening is dat dit een belangrijke rol speelt binnen het maatschappelijk welzijn.

4. Evenementen die binnen doorgaan worden beperkt tot 200 aanwezigen

Hierbij wordt nog steeds gewerkt met een mondmasker en coronapas.

5. Contacten in privésfeer worden zoveel mogelijk beperkt, een zelftest is aanbevolen

De verkoop van zelftesten is een zeer groot succes en zelftesten blijven aanbevolen bij georganiseerde activiteiten thuis.

Deze maatregelen blijven
De verplichting om vier dagen per week thuis te werken, blijft. Ook voor de horeca verandert er niks. Horeca-uitbaters kunnen dus nog even opgelucht ademhalen.

De focus blijft voor de rest op de boosterprik, de overheid wil inzetten op deze bijkomende bescherming om de bezetting van de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden.

Nieuwe versoepelingen op komst

Karen Luiken-18 januari 2022 om 07:37

Het Overlegcomité komt vrijdag weer bij elkaar en gaat dan hoogstwaarschijnlijk versoepelingen aankondigen. Dat meldt HLN.

Als de coronabarometer aan het einde van deze week op rood staat, zal het gaan om kleine versoepelingen zoals het toelaten van een beperkt aantal supporters in het voetbalstadion. Verder zou de limiet van 200 toeschouwers in een theater of bioscoop verdwijnen en wordt er – om het maximaal aantal bezoekers te bepalen – gekeken naar de grootte van een zaal.

Mocht de coronabarometer op oranje komen te staan, dan zouden de discotheken onder strenge voorwaarde weer open mogen. Ook kan er dan opnieuw gedanst worden bij concerten.

Volgens HLN wordt er zeer waarschijnlijk gekozen voor code rood. Die fase wordt ingeschakeld als er 500 Belgen op de intensive care liggen en er dagelijks meer dan 150 nieuwe patiënten in het ziekenhuis belanden.


(Photo by engin akyurt on Unsplash)

Cannabis kan corona-infectie voorkomen

Karen Luiken-12 januari 2022 om 17:28

Het roken van een joint kan een infectie door het coronavirus tegengaan. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon zijn erachter gekomen dat er in hennep twee stoffen zitten, CBGA en CBDA, die de ziekte kunnen tegengaan. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products.

De twee stoffen binden zich aan uitsteeksels van eiwitdelen op het virus, en blokkeren daarmee een stof die corona gebruikt om mensen te besmetten. “Deze componenten hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zegt onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit.

Kanttekening bij dit verhaal is wel dat het onderzoek werd uitgevoerd bij de alfa- en bètavariant van het virus, niet op mutaties als Delta en Omikron. Ook zijn de testen nog niet uitgevoerd op mensen.

(Photo by Esteban Lopez on Unsplash)

Ontdek meer