Beslist: geen feestjes meer in Oost-Vlaanderen

Dieter Blarinckx-24 november 2021 om 07:21

Nu de coronacijfers weer de verkeerde kant uitgaan, beginnen de gouverneurs van onze provincies extra maatregelen te treffen. Zo grijpt de Oost-Vlaamse gouverneur, Carina Van Cauter, hard in: een maand lang geldt er nu een verbod op alle fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn.

Van Cauter heeft het dan vooral over fuiven die georganiseerd worden door jeugdverenigingen of sportclubs. Alle andere events die in een professionele omgeving worden georganiseerd, mogen gewoon doorgaan aangezien deze onder de federale coronaregels vallen. Dat wil dus wel zeggen dat cafés en dancings gewoon open kunnen blijven, thank god.

En nog een kleine sidenote: ook privéfeestjes bij je thuis vallen niet onder het verbod en kunnen dus gewoon doorgaan.

“Ik hoop dat iedereen goed beseft hoe ernstig de toestand is. Heel wat mensen zijn beschermd dankzij de vaccinaties, maar de druk op de zorg is enorm. Het is - gezien de hoge circulatie van het virus - nodig om het virus in te dijken”, klinkt het bij de gouverneur aan de Vlaamse pers.

Het verbod treedt in vanaf nu vrijdag, tot en met 26 december.

Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 12:23

Naar aanleiding van de fors stijgende coronacijfers werd het overlegcomité vervroegd. Er moesten moeilijke, maar nodige knopen doorgehakt worden. Dit zijn de maatregelen die uit de bus kwamen.

Premier De Croo laat weten dat het huidige maatregelenpakket voor drie weken zal gelden. Daarna, op 15 december, komt er een evaluatie. De maatregelen gaan in vanaf morgen, tenzij voor professioneel georganiseerde events. Deze kunnen nog het volledige weekend doorgaan.

Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar
Deze maatregel gold al, maar werd herhaald. Het dragen van mondmaskers is een absolute noodzaak.

Private feestjes worden opgeschort
Private bijeenkomsten, lees: buiten de thuissituatie, moeten stoppen. Er komt dan ook een verbod op, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken.

Sluitingsuur in de horeca om 23 uur
Alle horecazaken moeten de deuren sluiten om 23 uur, en er mogen maximaal zes personen aan een tafel plaatsnemen. Ook nachtwinkels moeten hun deuren sluiten om 23 uur.

Discotheken en dancings sluiten
Deze maatregel komt wellicht het hardst aan bij velen, maar is meer dan nodig.

Binnenactiviteiten enkel zittend
Vanaf maandag kunnen binnenactiviteiten enkel zittend doorgaan. Dit moet gebeuren conform de regels van het CST en de mondmaskers. Professioneel georganiseerde evenementen kunnen, zoals eerder vermeld, dit weekend wel nog volgens de oude regels doorgaan.

Sportwedstrijden binnen gaan door zonder publiek
Alle georganiseerde sportwedstrijden dienen zonder publiek plaats te vinden.

(Beeld: Reuters)

Here we go again: nachtleven gaat op slot

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 10:03

Het overlegcomité zit sinds 8u deze ochtend samen om verstrengingen te bespreken. Eén van de eerste sectoren die getroffen wordt is het nachtleven.

De sector voelde de bui al hangen en nu lijkt het ook definitief te zijn besloten: discotheken en dancings gaan voor een periode van minstens drie weken op slot. Ook privéfeesten worden de komende weken verboden. Feesten thuis zou dan weer wél mogen, omdat het overlegcomité nog niet met bubbels wil werken.

De beslissingen volgen er nadat de coronacijfers de laatste weken een dramatische wending namen. Midden december volgt een nieuw overlegcomité.

Ontdek meer