Minister: alleen gevaccineerden toelaten in discotheken

Karen Luiken-14 november 2021 om 16:58

Extra maatregelen in het nachtleven. Concreter gezien: alleen gevaccineerden toelaten in discotheken, eventueel met nog een extra coronatest. Dat is wat Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil, zo heeft hij laten weten aan VTM NIEUWS.

Het risico bij feestjes is volgens de minister te groot. Maandag waren er 15.000 besmettingen, dinsdag 13.000 en woensdag ruim 12.000. Tijd voor nieuwe regels, vindt hij daarom. “We zullen discotheken niet kunnen openhouden als we geen extra maatregelen doorvoeren.”

“Ik vind dat wie naar een discotheek wil gaan, gevaccineerd moet zijn", vervolgt Vandenbroucke, die zelfs vindt dat we misschien nóg een stapje verder moeten gaan. "Als er zo veel virus rondgaat - en ook gevaccineerde mensen kunnen anderen besmetten - moet je je daarnaast afvragen of je zelfs aan gevaccineerde mensen niet zou moeten vragen om zichzelf ook te testen.”

(Photo by Dustin Tramel on Unsplash)

Dit heeft het overlegcomité beslist

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 12:23

Naar aanleiding van de fors stijgende coronacijfers werd het overlegcomité vervroegd. Er moesten moeilijke, maar nodige knopen doorgehakt worden. Dit zijn de maatregelen die uit de bus kwamen.

Premier De Croo laat weten dat het huidige maatregelenpakket voor drie weken zal gelden. Daarna, op 15 december, komt er een evaluatie. De maatregelen gaan in vanaf morgen, tenzij voor professioneel georganiseerde events. Deze kunnen nog het volledige weekend doorgaan.

Mondmaskerplicht vanaf 10 jaar
Deze maatregel gold al, maar werd herhaald. Het dragen van mondmaskers is een absolute noodzaak.

Private feestjes worden opgeschort
Private bijeenkomsten, lees: buiten de thuissituatie, moeten stoppen. Er komt dan ook een verbod op, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken.

Sluitingsuur in de horeca om 23 uur
Alle horecazaken moeten de deuren sluiten om 23 uur, en er mogen maximaal zes personen aan een tafel plaatsnemen. Ook nachtwinkels moeten hun deuren sluiten om 23 uur.

Discotheken en dancings sluiten
Deze maatregel komt wellicht het hardst aan bij velen, maar is meer dan nodig.

Binnenactiviteiten enkel zittend
Vanaf maandag kunnen binnenactiviteiten enkel zittend doorgaan. Dit moet gebeuren conform de regels van het CST en de mondmaskers. Professioneel georganiseerde evenementen kunnen, zoals eerder vermeld, dit weekend wel nog volgens de oude regels doorgaan.

Sportwedstrijden binnen gaan door zonder publiek
Alle georganiseerde sportwedstrijden dienen zonder publiek plaats te vinden.

(Beeld: Reuters)

Here we go again: nachtleven gaat op slot

Samuel Wornoo-26 november 2021 om 10:03

Het overlegcomité zit sinds 8u deze ochtend samen om verstrengingen te bespreken. Eén van de eerste sectoren die getroffen wordt is het nachtleven.

De sector voelde de bui al hangen en nu lijkt het ook definitief te zijn besloten: discotheken en dancings gaan voor een periode van minstens drie weken op slot. Ook privéfeesten worden de komende weken verboden. Feesten thuis zou dan weer wél mogen, omdat het overlegcomité nog niet met bubbels wil werken.

De beslissingen volgen er nadat de coronacijfers de laatste weken een dramatische wending namen. Midden december volgt een nieuw overlegcomité.

Ontdek meer