Facebook en Instagram verbannen Zwarte Piet

Instagram
News
News
12-08-2020 06:00
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Beelden van Zwarte Piet zijn vanaf nu niet meer welkom op de platforms van Facebook en Instagram. Dat heeft Facebook dinsdag bekendgemaakt.

Alle foto’s en video’s waarop Zwarte Piet met stereotiepe kenmerken wordt afgebeeld, zullen worden verwijderd. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van zwarte schmink of make-up, grote lippen, een pruik met krullen of grote oorringen. Het gaat bij de regel niet alleen om nieuwe foto’s, maar ook om beelden die in het verleden al op Facebook of Instagram zijn geplaatst.

Afbeeldingen van Zwarte Piet met enkel een aantal roetvegen mogen wel blijven staan. Hetzelfde geldt volgens NU.nl voor plaatjes waarbij geen sprake is van de combinatie van een geschminkt gezicht en andere stereotiepe kenmerken. Ook nieuwsfoto’s van een Sinterklaasintocht waar alleen maar Zwarte Pieten rondlopen mogen blijven staan.

Het nieuwe beleid is onderdeel van een wereldwijde aanpak tegen blackface, het zwart opmaken van een gezicht om een karikatuur van een Afro-Amerikaanse slaaf op te voeren.