Dit zijn de nieuwe (versoepelde) coronamaatregelen

Corona Emoji
News
Coronavirus
06-03-2021 09:41
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Het licht aan het einde van de coronatunnel wordt eindelijk zichtbaar. Het Overlegcomité heeft gisteren een aantal versoepelde maatregelen aangekondigd. De horeca gaan (als alles goed blijft gaan) weer open en ook de bubbels worden groter. Dit zijn alle belangrijkste nieuwigheden op een rijtje:

  • De buitenbubbel mag vanaf aanstaande maandag uitgebreid worden. In plaats van met vier personen mag je je na het weekend in groepjes van tien personen buiten begeven. Hetzelfde geldt voor amateursporters.
  • Vanaf 15 maart mogen scholen contactonderwijs voor kwetsbare groepen weer voltijds mogelijk maken. In het hoger onderwijs is sprake van een capaciteit van 20 procent in plaats van de huidige 10 procent voor contactonderwijs. Leerlingen van het lager en secundair onderwijs kunnen na de paasvakantie voltijds naar school. Daguitstappen zijn vanaf 15 maart opnieuw toegestaan.
  • Pretparken mogen vanaf 1 april de deuren weer openen. Ook mogen er in de cultuur- en sportsector vanaf die datum kleine buitenevenementen worden georganiseerd met maximaal vijftig aanwezigen.
  • Als alles goed blijft gaan en de vaccinaties liggen tegen die tijd op schema, dan mogen horecazaken vanaf 1 mei open. Ook terrassen kunnen dan weer buiten worden gezet.
  • De avondklok blijft voorlopig van kracht. In Vlaanderen moet men een goede reden hebben om tussen 00.00 en 05.00 uur de deur uit te gaan. In Brussel en Wallonië gaat de avondklok om 22.00 uur al in.
  • Afspreken met vrienden of familie in een tuin is toegestaan, mits je een grote tuin hebt en voldoende afstand van elkaar kunt houden. Heb je een enorm stuk grond, dan mag je tien gasten uitnodigen. Barbecueën met zo’n grote groep wordt echter afgeraden omdat je in zo’n situatie moeilijk de maatregelen na kunt leven.
  • Privésauna’s in ons land mogen 8 maart hun deuren openen, maar wel alleen voor mensen die in hetzelfde huis wonen. Zaken die alleen over een jacuzzi, hammam of stoomcabines beschikken, blijven dicht.
  • Het aantal aanwezigen dat aanwezig mag zijn op begrafenissen, wordt uitgebreid van 15 naar 50. Op huwelijken blijft het maximaal aantal bezoekers van 15 van kracht.