Dit is waar en wanneer je de docu over Greta Thunberg kunt bekijken

2020 Greta Thunberg
News
Climate
15-10-2020 15:15
Geschreven door Karen Luiken
Comment

De documentaire over Greta Thunberg is vanaf 21 oktober in ons land op het witte doek te zien. Het project, ‘I Am Greta’ genaamd, is een intiem portret over het klimaatmeisje. Vanaf de allereerste dag van haar ‘Skolstrejk för klimatet’ tot de globale klimaatbeweging die eruit volgde en die wekenlang het publieke debat beheerste in België.

In augustus 2018 gaat een eenzaam 15-jarig meisje buiten het Zweedse parlementsgebouw zitten met een kartonnen bord: 'Skolstrejk för klimatet'. Op dat moment weet nauwelijks iemand wie Greta Thunberg is, maar haar actie komt de jonge Zweedse filmmaker Nathan Grossman ter ore, die meteen beslist om haar vanaf dag 1 te volgen. Grossman heeft nog geen flauw benul van waar dit allemaal toe zal leiden: de onverwachte ontbolstering van dit meisje met het syndroom van Asperger, tot de leider van een generatie en bron van inspiratie voor een globale massabeweging.

'I Am Greta' is het intieme verslag van deze rollercoaster. Zo zijn we getuige van de manier waarop jonge activisten wereldwijd haar voorbeeld volgen, met enkele van 's werelds grootste protesten bij ons in België. Maar ook zien we het vitriool en de doodsbedreigingen die ze moet incasseren, en de schofterige manier waarmee 's werelds machtigste mannen Greta en haar boodschap aan de kant proberen te schuiven. Desondanks blijft ze vastberaden, en met af en toe een rake sarcastische repliek, haar missie verderzetten om echte verandering teweeg te brengen.

De docu is vrijdag en zaterdag op Film Fest Gent te zien. Kun je daar niet bijzijn? Maandag en dinsdag zijn er voorstellingen op het Millenium Documentary Film Festival in Brussel. Op 21 oktober verschijnt ‘I Am Greta’ in de bioscoop.