Chinese Gamers
Technology
Games

Chinese overheid voert strengere regels in voor gamemakers

23-04-2019 12:18
Geschreven door Nico De Greef
Comment

Dat videogames in China hevig gecensureerd worden wisten we natuurlijk al. Maar de Chinese overheid lijkt nu nog een stap verder te zijn gegaan. Na een langdurig proces waarbij de lokale regelgeving omtrent de inhoud van videogames volledig werd herzien, begon China sinds december vorig jaar opnieuw met het al dan niet goedkeuren van videogames met de nieuwe regels van kracht. Het was toen nog niet helemaal duidelijk wat die regels precies inhielden, maar nu lijken daar de eerste details van naar buiten te zijn gekomen. En die zijn niet bepaald stimulerend voor de creatieve vrijheid van ontwikkelaars.

Naast het verbod op pornografie mogen ontwikkelaars voortaan ook geen bloed of lijken meer in hun games tonen. Ook zal het niet volstaan om bijvoorbeeld de kleur van het bloed aan te passen en zijn gokgames zoals poker en mahjong niet langer welkom in China.

Uitgevers en ontwikkelaars zullen verder trouwens heel wat informatie over de veiligheid in hun games moeten doorspelen aan de Chinese overheid. Zo wil het land bijvoorbeeld weten welke maatregelen een game bevat om verslaving tegen te gaan (een strijd die China al sinds 2007 voert, nvdr.) en wil men voorkomen dat spelers te veel geld besteden aan microtransacties.

De strengere regels maken het quasi onmogelijk voor sommige games om legaal uitgebracht te worden op de Chinese markt, die met een populatie van meer dan 1,4 miljard inwoners goed is voor een jaarlijkse omzet van zo'n 30 miljard dollar en daarmee één van de grootste gamemarkten ter wereld is. Of uitgevers en ontwikkelaars er dan ook graag enige censuur bijnemen? Tja, veel keuze hebben ze niet.