Celebrityposts over corona zijn broeihaard voor celebrity bashing

Celebrity Bashing
News
News
19-05-2020 10:57
Geschreven door Karen Luiken
Comment

Steeds meer beroemdheden geven via social media advies over de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen. Hoewel het meestal goed bedoeld is, zorgen de berichten in veel gevallen voor grote frustraties. Een fenomeen dat ook wel ‘celebrity bashing’ wordt genoemd.

Uit onderzoek van UAntwerpen is gebleken dat celebrity bashing een steeds groter probleem vormt. Gaëlle Ouvrein, de doctoranda die de studie uitvoert, vertelt er het volgende over: “De berichten die celebrities momenteel online delen over de coronacrisis en de quarantainemaatregelen, vallen niet altijd in goede aarde. Geruchten gaan de ronde dat celebrities in deze coronatijden volledig nutteloos geworden zijn. Bovendien is de beleving van een lockdown in pracht en praal niet te vergelijken met hoe de doorsnee persoon deze periode doormaakt.”

De studie verloopt in samenwerking met promotoren Charlotte De Backer en Heidi Vandebosch. “Meer dan 3 op 10 jongeren geeft aan negatieve commentaren geschreven te hebben over celebrities in de afgelopen zes maanden. Bovendien blijkt het merendeel van de online gebruikers dit soort gedrag aanvaardbaar te vinden en achten ze de celebrities zelfs verantwoordelijk voor het uitlokken ervan.”

Er is inmiddels een nieuwe studie gelanceerd die het soort berichten dat celebs delen en de reacties die daarop volgen, in kaart moet brengen. “Een eerste analyse van enkele online berichten lijkt te wijzen op uiteenlopende reacties. Sommige lezers geven aan motivatie en steun te putten uit deze berichten, terwijl anderen ze eerder nutteloos of zelfs frustrerend vinden.”

Ook deelnemen aan het onderzoek? Dat kan door deze enquête van UAntwerpen in te vullen.