‘Bridgerton’ is momenteel de populairste Netflix-serie, maar krijgt ook kritiek

2020 Bridgerton Netflix
Entertainment
TV / streaming
01-01-2021 09:12
Geschreven door Christophe Moons
Comment

De nieuwe Netflix-serie ‘Bridgerton’ is razend populair. Niet alleen in België, maar over de hele wereld wordt de serie massaal bekeken en... bekritiseerd.

De serie speelt zich af in het Londen van 1813 en gaat over de jonge Daphne Bridgerton, die haar debuut maakt op de huwelijksmarkt van Londen. Het is een romantische en scherpzinnige serie vol schandalen over vriendschap, familie en liefde. Alleen... de reeks is totaal niet waarheidsgetrouw. Een overzicht:

  • in de serie klinkt muziek van Ariana Grande en Taylor Swift
  • hooggeplaatste personages hebben een zwarte huidskleur
  • er wordt veel en expliciet over seks gepraat én dat wordt ook getoond, één scène neigt zelfs naar verkrachting

Producent Shonda Rhimes beseft dat 'Bridgerton' totaal onrealistisch is, maar noemt dat net de grote kracht van zijn serie. "Al die zaken zorgen ervoor dat jonge mensen zich herkennen in de reeks. Daphne zou een leeftijdsgenoot van hen zijn geweest in die tijd. Voor haar klonken die Weense Walsen waarschijnlijk net als Ariana Grande en Taylor Swift."

"De kans dat de meest begeerlijke vrijgezel in 1800 een zwarte man was, bestaat niet", geeft Shonda ook nog toe. "Zo'n huwelijk was zelfs illegaal. Alleen leven we niet meer in de 19e eeuw. Ik wil de samenleving afbeelden zoals die vandaag is en in 2020 kan je niet meer afkomen met een volledig witte cast."

Kritiek

Ondanks het feit dat 'Bridgerton' razend populair is, krijgt de serie dus ook kritiek. Sommige kijkers vinden het bijvoorbeeld niet oké dat de seksscènes zo aangedikt worden tegenover hoe ze in de boeken van Julia Quinn omschreven worden.

Dat zal Shonda echter worst wezen, want de conclusie luidt nu al: wij willen een tweede seizoen! (en waarschijnlijk komt dat er ook)